SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tortilla de patatas

Horváth Viktória [cikkei] - 2020-12-02
Egy csipetnyi Spanyolország az otthoni asztalra. Készítsük el a spanyolok konyhájának egyik alapfogását, amivel az egész család jóllakhat. Ételre fel! :)

Tortilla de patatas, avagy egy csipetnyi Spanyolország a téli hidegben

A Tortilla de patatas a spanyol konyha egyik fő fogása. Nagyszerűsége pont a könnyűségében rejlik. Az ember az étel szeretetének ízét, az egyszerű élet szépségét tapasztalhatja meg. Spanyol zarándoklatom alatt ez a fogás volt, ami melegen tartott a hidegben, és társamul szegődött a hosszú, fárasztó napok után. Mindenkinek ajánlom, aki szeret a családdal összeülni az asztal körül, és egy finom étel mellett megünnepelni az összetartást és az élet csodáját.

Adag: 4-5 fő

Hozzávalók:

  • 7-8 db tojás
  • 8 db krumpli
  • 3 db vöröshagyma
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • kb. 0,75 l olívaolaj (napraforgóolaj is megfelelő, az íze miatt ajánlott az olívaolaj, de akár keverni is lehet)
  • bors
  • egyéb fűszer (ízlés szerint, vegeta és petrezselyem ajánlott)
  • A sonka, a sajt, és a hagyma csupán egyéni extra a recepthez, illetve ezen kívül más egyebet is hozzá lehet adni, ízlés szerint. A tojásokat ne egyszerre használjuk fel, hanem majd a végső massza állagától függően. Függ az egyéb hozzávalók mennyiségétől is.

Elkészítés:

  1. A krumplit mosd meg, pucold meg, és vágd fel pici, nagyon vékony szeletekre, hogy könnyen megfőjön. Ezután rakd bele egy lábosba, és annyi olajat önts rá, hogy éppen ellepje. (Igen, olajban kell megfőzni.) Ne túl nagy tűzön főzd puhára, omlósra a krumplit, annyira, hogy könnyen lehessen majd enni. Miután megfőtt, öntsd le róla az olajat (esetleg még lehet később használni, csak kicsit keményítős lett), és hagyd jól lecsöpögni a krumplit.
  2. A sonkát szeleteld fel apró kockákra, a sajtot pedig reszeld le (vagy kockázva is jó).
  3. A hagymákat pucold meg, vágd fel apró darabokra, és lassú tűzön párold meg egy serpenyőben.
  4. Amikor a hagyma már elég puha, akkor add hozzá a sonkát, és egy kicsit pirítsd meg.
  5. A tojásokat verd fel egy tálban (mintha rántottát csinálnál), add hozzá a fűszereket, a sonkát, a hagymát és a sajtot.
  6. Keverd össze a tojásos masszát a jól lecsepegtetett krumplival. (Ha esetleg nem elég szaftos, akkor még tojást lehet bele rakni. A lényeg, hogy egy egységes, kicsit folyós massza legyen belőle.)
  7. Egy közepes méretű serpenyőben (a lényeg, hogy alapterületre ne legyen túl nagy, hogy a massza magas legyen, mint egy torta) melegíts 2-3 evőkanál olajat (lehet a korábban használtból venni), és aztán öntsd bele az ételt.
  8. Lassú tűzön kell sütni, hogy a belseje se maradjon nyers. Kb. 10-15 percig. Egy lapos lapáttal néha kicsit mozgasd meg alul, hogy ne ragadjon le. Amikor már látod, hogy szép aranybarna színű alul, akkor tegyél valamit a tetejére (egy nagy tányért, vagy egy tálcát, én egy másik serpenyőt használtam), és fordítsd meg, majd csúsztasd vissza a serpenyőbe. (Mint amikor palacsintát sütsz.) Ezután a másik oldalát már kevesebb ideig is elég sütni, de látni fogod, itt is a szép aranybarna szín a lényeg. Egy hústűvel/villával nézd meg, hogy a belseje még nyers-e.
  9. Éééééés KÉSZ!! Tedd ki egy szép tányérra, és már lehet is tálalni. Melegen és frissen is nagyon finom, de hidegen is tökéletes. Ajánlott egy kis tejföl, saláta és kenyér hozzá, de ez ízlés kérdése. :)

Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

35 évig hordta a testében a megkövesedett magzatot - döbbenetes felfedezés egy 73 éves nőnél

Egy ritka és sokkoló orvosi eset kapcsán derült fény arra, hogy egy 73 éves algériai nő 35 éven át hordozott a hasüregében egy elhalt, megkövesedett magzatot - anélkül, hogy tudott volna róla. A "kőgyermek" esete nemcsak megdöbbentő, de bepillantást enged a női test elképesztő alkalmazkodóképességébe is.

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

Két űrbeli kutatásban vesz részt a Semmelweis Egyetem

25 tudományos kutatást visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére Kapu Tibor, a magyar kutatóűrhajós kéthetes küldetéséhez, ebből kettőt a Semmelweis Egyetem kutatói kezdeményeztek. A tudományos programba bekerült az űrutazás során fellépő egészségügyi - kardiovaszkuláris és egyensúlyszervi - problémák telemedicinás kísérlete és egy nanoszálalapú szemészeti gyógyszerformuláció alkalmazásának vizsgálata is mikrogravitációs körülmények között.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja