SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-06
Vége a húsvétnak, és tele a hűtőd sonkával? Csak semmi pánik, számtalan lehetőség van a maradékok átváltoztatására, kreatív felhasználására.

 

A főtt füstölt sonka, tarja sokáig eltartható a hűtőben, ha ügyesen tároljuk, hetekig nem lesz semmi baja. De persze érthető, ha három nap szüntelen sonkaevés után most ránézni sem bírunk, ám mivel remekül fagyasztható, így a húsvéti maradékokból akár hónapok múlva is remek ebédet-vacsorát készíthetünk. Íme néhány ötlet.

Húsvét utáni sonkás receptek

Füstölt sonkával töltött rántott palacsinta

Hozzávalók:

  • 12 db ún. sós palacsinta (a palacsinta tésztájába ne tegyünk cukrot)
  • 20-25 dkg főtt, füstölt tarja
  • néhány evőkanál tejföl
  • só, bors
  • és a panírozás kellékei: liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítés:

Megsütjük a vékony palacsintákat. Előtte ledaráljuk a füstölt tarját, és tejföllel, borssal krémet alkotunk belőle. Méghozzá olyan krémet, ami nem folyós, ugyanakkor könnyedén kenhető. Ezzel a krémmel megkenjük a palacsintákat, majd kétoldalt behajtjuk, majd feltekerjük őket. Akkor jó, ha a tekercsek jó szorosak, nem folyik ki belőlük a töltelék.
A szokásos módon panírozunk, majd bő, forró olajban szép barnára sütjük a hengerkéket. Remek köret hozzá bármilyen saláta, például a maradék keménytojásokból készült majonézes tojás.
 

Kukoricás-sonkás farfalle

Hozzávalók:

  • 50 dkg tészta (spagetti, farfalle,  tagliatelle, fussili)
  • 10 dkg apróra vágott főtt sonka
  • 20 dkg parmezán
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 125 gr Philadelphia krémsajt
  • 3 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej brokkoli
  • bors
  • őrölt rozmaring, oregano és bazsalikom

 
Elkészítés:

A tésztát a csomagoláson található ideig főzzük, egy másik edényben megpároljuk a brokkolit úgy, hogy még roppanós maradjon. Közben olívaolajon megpirítjuk kissé a csíkokra vágott sonkát, hozzáadjuk a fűszereket, a kukoricát, amikor átforrósodott, belekanalazzuk a krémsajtot, olvadásig kevergetjük, majd felöntjük annyi tejszínnel, hogy kellemes állagú szószt kapjunk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A reszelt parmezánból tehetünk a szószba egy keveset, a többit majd a tészta tetejére szórjuk tálaláskor. A brokkoli rózsákat utoljára tegyük a mártásba, nehogy összetörjenek. Ekkor kerül sor az összevagdalt petrezselyemre is, ami nemcsak színt, de kellemes ízt is ad a tésztának. A forró mártást összeforgatjuk a kifőtt tésztával, és már lehet is tálalni, az egész nem több 15 percnél.
 

Calzonetti

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 25 ml langyos víz
  • 1 csipet só
  • 1 közepes méretű tojás a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg tehéntúró
  • 5 dkg reszelt parmezán vagy ementáli
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 evőkanál összevagdalt zöldfűszer, ízlés és lehetőség szerint (bazsalikom jó, ha van)
  • 20 dkg apróra vágott sonka
  • 5 dkg apróra vágott bacon
  • bors

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval - vagy egy méretes pohárral - 10-12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. Teáskanálnyi kupacokat teszünk a töltelékből a tésztakorongokra, kicsit elegyengetjük az egyik felén a tölteléket, a másik oldalát a korongnak ráhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült calzonettiket tepsibe tesszük, tetejüket tojással kenjük meg. Előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréssel 180 fok) 15-20 percig sütjük.
 

Sonkás tartlet

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg összeaprított főtt sonka
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • bors
  • olívaolaj
  • snidling

Elkészítés:

A leveles tésztából vágjunk ki egy akkora kört, amivel kibélelhetünk egy 20 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalakra is jusson a tésztából. Villával sűrűn szurkáljuk meg a tészta alját. Az olívaolajon nagyon kevés só és valamivel több bors társaságában pároljuk meg a karikákra vágott póréhagymát, majd a kanalazzuk a tésztára. Ezután jöhet az apróra vágott, vagy ledarált sonka. A tejszínt, tejfölt és tojást keverjük el alaposan, öntsük a sonkára, és 180 fokos sütőben süssük a lepényt addig, míg a massza meg nem kocsonyásodik a tetején. Zöldsalátával kínáljuk.

Indexkép: Depositphotos.com

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

A 4 leggyakoribb dolog, amit a legtöbben megbánnak a haláluk előtt - tanulságok egy hospice nővértől

Milyen gondolatok fogalmazódnak meg az emberekben életük utolsó szakaszában? Mit sajnálnak a leggyakrabban, mit csinálnának másképp, ha újrakezdhetnék? Egy amerikai hospice nővér, Julie tapasztalatai alapján bemutatjuk, melyek azok a visszatérő megbánások, amelyek segíthetnek nekünk is tudatosabban, teljesebb életet élni.

Csendes házasság, sérült gyerek? Hogyan hat a kapcsolatunk a gyerekre?

"Nem veszekszünk, minden rendben van" - mondják sokan. De mi van akkor, ha a csend még rosszabb, mint a vihar? A pszichológiai kutatások szerint az érzelmileg üres házasság hosszú távon mélyebb sebeket ejt a gyerekeken, mint a hangos, de konstruktívan megoldott konfliktusok.

Termékvisszahívás! Ha ilyen bébiételt vettél, ne adj belőle a babádnak!

A Nestlé Hungária Kft. mikrobiológiai eltérés miatt visszahívja egyik népszerű bébiételét. A vásárlókat arra kérik, hogy az érintett terméket ne adják a gyermekeknek, és ne fogyasszák el.

2025-ös útmutató: Mikor adhatunk telefont a gyereknek?

Korfüggő digitális szabályok szülőknek A "Wait Until 8th" mozgalomtól a magyar mindennapokig

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja