SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne kelts félelmet a gyerekben!

Beszédes Henrietta [cikkei] - 2022-03-21
Bizonyára benned is felmerült a kérdés szülőként, hogyan érdemes a háborúról beszélni a gyereknek? Kell neki tudnia, mi történik? Érti egyáltalán, mi zajlik körülötte?
Ne kelts félelmet a gyerekben!

A bevezető kérdésekre hamarosan választ kapsz, hiszen a cikk végére teljes megértést fogok adni.  

A fő cél egy háborús vagy akár egy járványhelyzetben, hogy ne tegyük a saját félelmeinket másokra. Szülőként mi jelentjük a gyereknek a biztonságot, ezért nem éreztethetjük azt, hogy a világ vagy a környezet veszélyes! Ha veszélyesnek érzi a környezetet, zűrzavarban fogja érezni magát, és nehezebben tudod kezelni őt a mindennapi teendők alkalmával. 

Most persze jöhetnek azok a nézőpontok, hogy ha valami baj van, muszáj tudtára adni a gyereknek is ezt, de jó újságíróként azt vallom: mindig gyanakodj és járj utána mindennek, amit hallasz, ne higyj el mindent elsőre, mert mások azt mondják, vagy mert mások félnek!

Amikor mégis kérdez a gyerek, mert hallotta valahonnan a történéseket, ezekre figyelj: 
 

Teljes megértést adj, ha beszélsz a helyzetről! 

Egy háború egyébként sem a legkönnyebb témák közé tartozik, hiszen sokszor annyira gyorsak a történések, vagy maguk a felnőttek sem értenek mindent. Deríts ki mindent, amiről beszélni akarsz a gyermekednek és olyan szavakat használj, amik érthetők számára. Ha sok érthetetlen kifejezést használsz, a gyerek egy káoszban fogja érezni magát, ami még ijesztőbbé teszi az eseményt. Mindennapi kihívások elé is állíthat a helyzet, ugyanis egy zűrzavarban lévő gyerek figyelmét nehezebben lehet kezelni és ingerültebb is lesz.
 

Az adományok gyűjtésénél vond be őt is. Ő is adhasson valamit a saját kinőtt, nem használt dolgaiból!

Az adok-kapok viszony értelmezésében segíthet ez az ötlet, amikor ő is adhat más gyerekeknek. Ami viszont a lényegesebb ebben, hogy ő választhassa ki a saját holmijai közül, hogy mit ad oda másoknak. Ha te döntöd el helyette, hogy a dolgaival mi történik, nem fogja tudni értelmezni a birtoklás fogalmát. Hiszen kapott valamit, amit akár egy hatalmas szülinapi buli keretein belül, ünneplés közepette adtatok át, de amikor már nem használja, nem rendelkezhet felette. Nem korrekt vele szemben. Az adományozás alkalmával lehetőséged van arra, hogy erősítsd benne azt, hogy rendelkezhessen dolgok felett, például a ruháira, játékaira gondolok. 
 

Tanulj és fejleszd magad! 


Ha tanulsz a gyereknevelésről, a saját személysiéged is fejlődik, és ezáltal életerőt adsz a társadalomnak is

Egy veszélyhelyzetben nem az a megoldás, hogy az egyébként is rémült emberekre még inkább ráhozzuk a frászt. Ezt akkor teszi az ember, ha nincs elég tudása arról, ahogy az emberek működnek, és nem elég okozó az életében, hogy változtasson. Termelj inkább életerőt! Olvass, tanulj, hiszen a tanulás mindig magabiztosságot és erőt fog adni! Persze abban az esetben, ha ezt önszántadból és magas affinitás társaságában teszed. 


Ne feledd: Ez egy társas univerzum. A döntéseid másokra is hatással vannak minden helyzetben. Olyan hatással is akár, amire nem is gondolsz. Tegyél úgy mindig, hogy támogató és segítő legyél, ne rombolj és ne nyomj el másokat! 

Egy jó képességű és csodás szülő vagy! 

Olvasd el ezt is: Mit mondjunk a gyereknek a háborúról?

Nyitókép: depositphotos

Beszédes Henrietta


Beszédes Henrietta
Gyereknevelési specialista

Elérhetőségeim:
Honlap: boldoggyerek.com/
Facebook: Boldog gyerekek - A gyereknevelés öröm

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja