SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy új élet csírája mínusz 196 fokon

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2013-09-10
"A kemo alatt az tartotta bennem a lelket, az adott erőt, hogy lehetnek még gyermekeim..." Egy budapesti meddőségi klinikán, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetben emberi embriókat is őriznek tartályokban, folyékony nitrogénben mínusz 196 Celsius fokon. Az embriók közül kilenc K. Barbaráé, aki Németországban, a festői szépségű fürdővárosban, Baden-Badenben él. Harmincnégy éves, férjezett, ápolónő egy rehabilitációs klinikán. 2011-ben betegedett meg, és az orvosok azt mondták: "Frau Kovács, önnek méhnyakrákja van."
Egy új élet csírája mínusz 196 fokon

- Egy világ omlott össze bennem! - mondja Barbara. - Az orvosok mindössze ötvenszázaléknyi esélyt adtak. Számomra akkoriban az életben maradás volt a legfontosabb, ám az unokatestvérem arról beszélt, hogy hallott egy pesti klinikáról, és annak főorvosáról, Vereczkey Attiláról, aki a nőbetegtől, még mielőtt az onkológusok megműtenék vagy sugár-, és kemoterápiás kezeléseknek vetnék alá, petesejteket vesz le. Azokat mesterségesen megtermékenyítik, s amikor a beteg a rákból felgyógyul, az embriót visszaültetik a méhbe, és kisbaba születhet.

Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista szerint ma egyre nő a rákos megbetegedések száma. Az okok között ott a stressz, a rossz táplálkozás, a mozgáshiány, az alkohol. Magyarországon évente 25- 30 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, közülük a még szülésre képes nők száma megközelíti a 3 ezret. 2010- ben a tizennégy évesnél fiatalabb daganatos betegek közül 214 volt a fiú és 155 a lány.
Vereczkey doktor hangsúlyozza, az orvosnak valamennyi lehetséges szövődményről tájékoztatnia kell a rákos beteget. Nem csak arról, hogy a kezelések következtében például kihullhat a haja, hanem arról is, hogy elveszítheti a nemzőképességét, a termékenységét. Meggyógyulnak, de gyermekük sajnos nagy eséllyel nem születhet. A magyar onkológusok egy jelentős része ma még rácsodálkozik a lehetőségre, hogy a drasztikus kezelések előtt le lehetne fagyasztani a petesejtet, hímivarsejtet, az embriót vagy akár a nő petefészekszövetéből vett mintát.  

- A daganatom öt centiméteres volt. – magyarázza Barbara – A főorvos úr még néhány napot kért, és onkológus kollégáival is konzultált az eset kapcsán, majd részletesen tájékoztatott a kockázatokról, szövődményekről, valamint a későbbi gyermekvállalás esélyeiről is. Ezt követően a férjemmel, aki szintén magyar, azonnal Magyarországra jöttünk. Előbb hormonkezelést kaptam, hogy beinduljon a petesejttermelés, ami a tizedik napon sikerült, azután a férjemtől spermát vettek, és megtörtént a mesterséges megtermékenyítés. Szinte hihetetlen, de mind a kilenc petesejtem megtermékenyült. Másnap repültünk vissza Karlsruhe-ba, ahol öt órás hasi műtét várt rám. A kezelések majdnem három hónapon át tartottak, minden héten kaptam kemoterápiát, külső-belső sugárkezeléseket, amiknek mindig volt valamilyen mellékhatásuk, például az egyik vesémre. De amikor a sugarakat kaptam vagy a kemoterápiát, az tartotta bennem a lelket, az adott erőt, hogy nekem lehetnek még gyermekeim, hiszen Budapesten kilenc embrióm vár rám.

A világon a legfiatalabb kisfiú, akinek a mintáját lefagyasztották, ötéves volt. A legfiatalabb rákos kislány pedig hétéves. Tőle a petefészekszövetéből vettek egy körömnyit. A kislány azóta meggyógyult. A világon ez idáig hozzávetőlegesen 30 olyan kisbaba született, akiknek az anyukájánál a betegségük előtt lefagyasztott petefészekszövetüket ültették vissza, hogy gyermekük lehessen.

Magyarországon a petefészekszövet minta visszaültetésének engedélyezése folyamatban van. A Versys klinika az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak, a Humán Reprodukciós Bizottságnak már beadta a kísérleti eljárásra vonatkozó engedély kérelmét. Dániában a termékenység ilyetén való megőrzése már a nemzeti egészségprogram része.  Belgiumban pedig már több magyar rákbeteg előzetesen lefagyasztott petefészekszövetét ültették vissza sikeresen.
 
Kovács Barbara ápolónő. A férje egy autógumi nagykereskedésben dolgozik: „Teljesen hétköznapi emberek vagyunk, és két gyermeket szeretnénk.” Budapesten, egy tartályban kilenc embriójuk várja, hogy Barbara méhe megerősödjön.


Forrás: www.versysclinics.com
Fotó: David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja