SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A második baba

Kókai Kata [cikkei] - 2006-08-09
Az első gyerek mindig is különleges helyet foglal el anyja szívében. De ha érkezőben van a második baba, sok minden megváltozik.
A második baba

Az első gyermek mindig is különleges marad. Nem azért mert kiváltságos, nem is azért, mert szebb, vagy okosabb testvéreinél. Csupán az első baba teszi szülővé édesanyját, vele foglalkozik legtöbbet, s ő az, aki egészen a második gyermek megérkezéséig az "egyeduralkodó" szerepét tölti be életében. Az első babánál még mindenki aggódik, a legkisebb tüsszentésre is komoly bajra gyanakszik, míg egy második babánál már gyakorlottabb, sokkal engedékenyebb.

Nevelés, felkészülés

Ha a második baba úton van, akkor minden megváltozik. Az anya is, a gyermek is, és nagyon sok múlik azon, hogy már kezdetektől jól kezeljék a helyzetet. Sokszor láthatunk féltékeny, irigy nagyobb testvért, aki állandóan rossz fát tesz a tűzre, hogy ő kerüljön a középpontba. De láthatunk olyat is, aki egy felnőtt felelősségérzetével gondoskodik és vigyáz kisebb testvérére. A reakciók okát egyértelműen abban kell keresni, hogyan vezette elő a szülő, hogy hamarosan új családtag érkezik.

Persze nem egyszer az addigi nevelés is befolyásolhatja az elsőszülött későbbi viselkedését. Ha a gyermeket nem csak elkényeztették, de nevelték is szülei, szófogadó, és már nem akaratos, akkor könnyebben fogadja a kistestvér érkezését. A gyerekek, akárcsak a felnőttek, szeretik azt érezni, hogy fontos szerepet töltenek be szeretteik életében, és kellő figyelmet kapnak. Minderre nagyszerű lehetőséget biztosít egy kistestvér érkezése.

Ha megszületik a baba

A baba megszületését követően az édesanyának kevesebb ideje jut nagyobb gyermekére, aki már kevésbé van rászorulva. Természetesen rá is elegendő figyelmet fordít, azonban a gyerek ezt is kevésnek tekintheti, s ilyenkor következik a féltékenység, az irigység. Ha azonban a szülő felelősségteljes feladatokat bíz gyermekére, s ezáltal közösen töltik az időt, nem csak féltékeny nem lesz, de sok hasznos dolgot tanulhat is.

Életkorának megfelelően megkérhetjük rá, hogy vigyázzon testvérére, segítsen odahozni a baba ruháit, de akár a pelenkázásban, fürdetésben is részt vehet. Ebből megtanulhatja mekkora felelősséggel jár gondoskodni valakiről, ráadásul a közös elfoglaltságnak köszönhetően nem érzi azt, hogy szülei elhanyagolják.


Hogyan magyarázzuk el

Két éves kor alatt: a gyermek valószínűleg még nem értené meg, hogy egy kisbaba van édesanyja pocakjában, így ne is próbáljuk elmagyarázni, ha a gyermek nem utal rá. Fontos, hogy a baba megszületésekor ne eszközöljünk drasztikus változásokat, mert ebből úgy érezheti, mindennek a kistestvér az oka. (Pl. ha addig a szülők szobájában aludt, ne tegyük át másik szobába.)

Kettő-négy éves kor között: kilenc hónap hosszú idő, és a gyermek egyre több dolgot ért meg. Csak akkor szóljunk neki a babáról, ha már látható jelei vannak. Számára is izgalmas lesz, ahogyan látja anyukája pocakját növekedni. Bíztassuk, hogy beszéljen a babához, vagy simogassa meg anyukája hasát- hiszen ezt kistestvére is érzi. Ha nem szeretné, akkor természetesen ne erőltessük a dolgot.

Öt-nyolc éves korban: ebben az életkorban a gyermekek már kezdenek aggódni édesanyjukért. Magyarázzuk el nekik, hogy a reggeli émelygés, a fáradtság természetes dolog, ami védi a babát, így nincs okuk aggodalomra. Bár ilyenkor már biztosak a saját helyükben, és általában örömmel fogadják a baba érkezését, érdemes egy kisebb extra figyelmet szentelni nekik.

Kilenc-tizennégy éves korban: a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy megértse, mi történik. Emellett nagyon hatékony segítség is lehet, segíthet a baba szobájának díszítésében, nevének kiválasztásában, és mindezt nagy örömmel teszi, hiszen komoly, felelősségteljes feladatokat kap.

Tinédzserek: kamasz korban már nem annyira a családban elfoglalt hely játssza a központi szerepet, így valószínűleg a baba érkezése sem fog gondot okozni. Fontos, hogy elég időt töltsön kistestvérével amikor otthon van, de soha nem szabad ráerőltetni.

Mindent összevetve csupán elegendő magyarázat, közös tevékenységek, és egy kevés figyelem kell ahhoz, hogy az elsőszülött gyermek örömmel várja kistestvérét.

Fotó: Nicola: Ich bin da 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja