SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az utolsó hetek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-12-12
A várandósság hosszú, több mint fél éves periódusa megterhelő, ugyanakkor felkészíti a kismamát a nagy eseményre.
Az utolsó hetek

Az életmódváltozás, az elengedhetetlen vitaminok és a számtalan vizsgálat segítséget nyújt a komplikációk megelőzésében, és a születendő baba egészségének folyamatos ellenőrzésében. A szülésre való felkészülés hosszú folyamat, s a kismama testét-lelkét egyaránt igénybe veszi. Ma már korszerű segítséget nyújtanak a kórházak által szervezett tanfolyamok, melyeken mindkét szülő részt vehet, így lélekben megerősödhetnek, s megérthetik, mi miért történik egy várandós nő szervezetében.

Azonban a várandósság utolsó harmadában egyre több kérdés merül fel a leendő anyákban, melyekre gyakran még orvosuk sem tud egyértelmű választ adni. A szülés megindulásának pontos ideje nem határozható meg, ahogyan a szülés menete sem. Minden új élet világrajövetele egy új és más folyamat, így gyakran félelmet kelt, főként az első gyermekét váró kismamában.

A vajúdástól, az ismeretlentől való félelem gyakran meggátolja abban a szülő nőt, hogy megértse a testében zajló folyamatokat, s így aktívan segítse gyermeke megszületését. A fájdalom nagy része sokszor a félelem miatt tűnik erősnek, azonban a korán elsajátított helyes légzéstechnika, a várandósság idején végzett meditáció és jóga mind segíthetnek a vajúdás, s a szülés időszakának megkönnyítésében-

Testi folyamatok- vajúdás

A vajúdás a leendő édesanya várandósságának utolsó, és egyben legmegerőltetőbb folyamata. Elengedhetetlen a hosszas, sokszor órákig tartó folyamat kellő ismerete, ennek hiányában a kismama kellemetlen tapasztalatokkal távozik a kórházból, s egy következő gyermek vállalását is gátolhatja a szüléstől, a negatív élményektől való félelem. A vajúdás ma már nem egyenlő a kötelező szenvedéssel. A kórházban nyújtott szolgáltatásoktól függően a vajúdó nők számtalan módszerrel enyhíthetik az összehúzódások okozta kellemetlenségeket, köztük az EDA (epidurális érzéstelenítés), illetve a szabad mozgást biztosító sétáló EDA is segítséget jelenthet. Emellett nem egy kórházban természetes eszközök is igénybe vehetők.

Alapvetően minden nő rendelkezik anyai ösztönnel, mely már a várandósság során is megmutatkozik. Ez az öröklött ösztön a szülőszobában sem hagyja cserben a kismamát. Fontos, hogy odafigyeljen teste jelzéseire, melyek megkönnyítik a szülés folyamatát. Az előzetesen elkészített szülési terv, melyben minden igényünket leírhatjuk, nagy mozgásszabadságot ad. Amennyiben a kismama számára a séta, a zuhanyzás vagy éppen a leendő apuka jelenléte adja meg a kellő biztonságérzetet, mindenképpen biztosítani kell ennek lehetőségét. Hasznos segítséget nyújt az ellazulást segítő zene, a derék borogatása, de a kórházak többsége korszerű fájdalomcsillapítási lehetőségeket is nyújt.

Ennek ellenére a vajúdás kimerítő folyamat, megviseli a kilenc hónapon át nagy megterhelésnek kitett szervezetet, s rengeteg energiát emészt el, melyet célszerű egy kevés mézzel, vagy szőlőcukorral pótolni.

Irány a szülészet

Első gyermeküket váró kismamákban a terhesség végéhez közeledve felmerülhet a kérdés, vajon mikor szükséges elindulni a kórházba. Az utolsó napokban érdemes fokozottabban figyelni, s az előre összekészített csomagot is a közelben tartani. Sokszor felesleges az aggodalom, legtöbb esetben minden rendben zajlik, s a vajúdás sem mutatja jeleit a szülés várható napjánál hamarabb. A kismamákat gyakran megtéveszthetik a jósló fájások, a méh megkeményedése. A jósló fájások a terhesség utolsó heteiben jelentkezhetnek, kisebb méhösszehúzódások formájában. Előfordulhat periodikus ismétlődés, néhány perces összehúzódások, melyeket a kezdő szülők összetéveszthetnek a vajúdással. Ezek az összehúzódások készítik fel a méhet és a méhszájat a szülés folyamatára, ilyenkor a méh megkeményedik.

A valódi, vajúdást jelentő fájások egyediek (hasonlóak a menstruációs fájdalmakhoz), s össze nem téveszthetők, így a kismama fel fogja ismerni őket. Ekkor már érdemes minél hamarabb elindulni a kórházba, hiszen a magzatvíz elfolyása (vagyik a nyákdugó eltűnése) után már nem védett a magzat a külvilág ártalmaival szemben, ráadásul a kórházi szülést választó édesanyák számára is megnyugvást jelent, ha nincs szükség kapkodásra.

Amennyiben a magzatvíz elfolyik, minden kétséget kizáróan elkezdődött a szülést megelőző rövidebb-hosszabb folyamat. Ekkor azonnali indulás szükséges, ugyanis a magzatburok többé nem védi az esetleges kórokozóktól a születendő gyermeket. A szülés közelségét jelezheti a nyákdugó eltávozása, mely addig a magzatot védte. A méhnyak tágulása egyben apróbb vérezgetéssel is járhat, mely szintén a szülés közeledtét jelzi. Az utolsó napokban érdemes összekészíteni a szükséges iratokat és ruhákat, hogy hasonló esetben kapkodás helyett nyugodtan és örömmel várhassák a szülők gyermekük világrajövetelét.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja