SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyógynövények és a várandósság

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon) [cikkei] - 2011-12-28
A minap egy rádióbeszélgetésre kértek fel, ahol a babavárás és a gyógynövények volt a téma, vagyis az, hogy milyen gyógynövényeket lehet fogyasztani várandósság alatt és miket nem. Ahogy az már lenni szokott a műsoridőm igencsak megrövidült, és az alatt a kis idő alatt is minden másról beszéltünk, csak a lényegről nem. Így megint csak marad az írás, tehát amit nem mondhattam el, azt most kiírom magamból.
Gyógynövények és a várandósság

Milyen gyógynövények alkalmazhatók a várandósság alatt?

A válasz igen egyszerű: szinte semmilyen!
A gyógynövényeknek nem igazán ez alatt a 9 hónap alatt van létjogosultságuk. Sokkal inkább előtte, és kis mértékben utána, vagy a szülés tájékán. Ilyen szempontból három részre oszthatjuk a gyógynövények alkalmazhatóságát ez idő alatt:

  1. Felkészülés a babavárásra
  2. Várandósság alatt fogyasztható gyógynövények, kerülendő gyógynövények
  3. Szüléskor és az azt követő időszakban alkalmazható növények, praktikák

1. A gyógynövényeknek a legfontosabb szerepük a babavárásra való felkészülésben van, aranyvesszohiszen nem mindegy, hogy az új élet miből fogan, milyen testbe fogan. Ilyenkor nem csak az anyának javasolt a méregtelenítés, hanem az apának is, hiszen a baba egyik „fele” belőle jön. Elsősorban olyan növényeket alkalmazzunk ebben az esetben, amik vértisztító, májtisztító hatásúak, valamint átmossák a veséket és a nyirokrendszert, tehát amik a szervezet méregtelenítő csatornáit megmozgatják. Használhatunk diólevelet, apróbojtorjánt, csalánlevelet, aranyvesszőt, porcsinfüvet, pitypanglevelet megfelelő arányban és összeállításban keverve.

A felkészítés részeként kell megemlíteni azokat a gyógynövényeket, amelyek hormonzavarok, vagy spermaszám elégtelenség esetén segíthetnek. Férfiaknál jól jöhet a ginzeng és a maca vibe növény fogyasztása, valamint a Q10 alkalmazása megfelelő adagolásban. Nőknél a hormonális zavarokat több gyógynövény is orvosolhatja, attól függően, hogy milyen eredetű, típusú a hormonzavar, hiszen mindegyik növénynek más a hatásmechanizmusa: barátcserje, jamszgyökér, poloskavész, komló, palástfű. Méhpempő rendszeres fogyasztásával szintén növelhető a termékenység mértéke.


csipkebogyo2. A várandósság alatt fogyasztható gyógynövények listája igen szűkös, hiszen csak olyan teát szabad alkalmazni, aminek a hatóanyagai nem bántják a fejlődő magzatot. Ilyen a csipkebogyó, a citromfű, hibiszkuszvirág, bodzavirág, gyömbér kis mennyiségben, lucerna, édeskömény. A csipkebogyó áztatott leve kiváló frissítő italként szolgál, és természetes C-vitamint szolgáltat a kismama szervezetének, valamint értékes növényi színanyagokat, ún. flavonoidokat. és egyéb hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat. A citromfű a nyugtalanság, szorongás csökkentésére, alvászavarok kezelésére hibiszkusznyújthat veszélytelen megoldást. Ezen kívül vírusölő hatása is van, tehát kisebb meghűlésekkor bodzával keverve hatékony segítség lehet, hogy gyógyszer nélkül lábaljon ki a kismama a betegségből.

A gyömbér kis mennyiségben a várandósság elején jelentkező émelygést, hányingert hivatott csökkenteni. Ilyenkor 1 kiskanál reszelt friss gyömbért 0,5 l vízzel ajánlatos leforrázni, pár percig áztatni, majd leszűrni, és mézzel ízesíteni, azt kortyolgatni a nap folyamán, lehűtve. Az édeskömény tea a puffadást enyhíti. A lucerna tabletta a gyomorégést csökkenti, és nem mellesleg értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal látja el a szervezetet. A várandósság alatt egy igazi jolly joker a kókuszvíz, ami egy természetes tápláló folyadék, csökkenti a hányingert, és elektrolit oldatként pótolja a hányás során elvesztett fontos vitálanyagokat.

A babavárás kilenc hónapja alatt lehetőleg kerüljük a többi gyógynövény alkalmazását, hiszen több módon is árthatnak a magzatnak.


Az első csoportba tartoznak azok a gyógynövények, amik alhasi vérbőséget és ezáltal vetélést okozhatnak. Ilyenek pl. a boróka, kutyabenge, szenna, fodros mályva, fehérüröm.

diolevelA második tiltott csoportban azok a gyógynövények vannak, amik erős méregtelenítő hatásuk miatt kerülendők, mert az általuk felszabadított méreganyagok a placentán keresztül eljutnak a magzatba is, ahol különböző fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Ebbe a csoportba tartoznak pl. a csalán, gyermekláncfű, diólevél, tölgylevél, menta, valamint a fűszernövények nyersen, nagy mennyiségben alkalmazva. (Pl. nem ajánlatos a kismamának minden nap préselt petrezselyemlevet inni, mert az erős abortív hatású, azon kívül, hogy vízhajtó).

A harmadik csoportba az ún. vitatott hatású növények tartoznak, amik általában a menstruációs ciklust képesek befolyásolni. Ezek az előző részben már felsorolt, és a felkészülésben igen hasznos, de itt ártó növények: barátcserje, jamszgyökér, poloskavész, komló, szója, szezámmag, kamilla, palástfű, pásztortáska (ez utóbbit tekintve kivétel a szülés előtti időszak).

3. Szülés előtt, a 35. héttől minden védőnő és orvos javasolja a málnalevél tea fogyasztását, ami felkészíti a méhizomzatot a hatékony szülésre, javítja a méh izomtónusát. Ha nem akar beindulni a szülés, akkor az orvossal egyeztetve a kiírt időpont után lehet pásztortáskát fogyasztani, szülésbeindító hatása miatt. Ez vérzéscsillapításra is alkalmas, ha esetleg túl sok vért veszítenénk a szülés alatt (vagy egyéb nőgyógyászati vérzéseknél is hatékony kiegészítő lehet).

A gyermekágyas időszakban sok anya legfőbb problémája, hogy elegendő-e a tej a kisbabája számára. Sokan akkor is tejelválasztást serkentő teákat fogyasztanak, amikor nem is kellene, hiszen van elegendő tejük. Nagyon fontos kiemelni, hogy ilyenkor nem szabad ezeket a teákat inni, nem helyes „megelőzésképpen” elkezdeni a teaivást. Csak akkor igyunk tejszaporító készítményeket, ha valóban kevés a tejünk, ha úgy érezzük, a kicsi nem szopik eleget, annak ellenére is, hogy mindent kiszívott a mellünkből. Több gyógynövény közül is választhatunk. Érdemes egyesével is kipróbálni őket, hogy megtudjuk, melyek a leghatékonyabbak a szervezetünk számára, és később ezekből állíthatunk össze keveréket. A legjobb tejszaporító növények az édeskömény, a kömény, az ánizs, a görögszéna mag.

A gyógyteaivási tilalom nem ér véget a szüléssel, hiszen az anyatejen keresztül is nagyon sok minden átjut a kicsibe. A méregtelenítést tehát nem a szülés után kell elkezdeni, hanem csak és kizárólag akkor szabad, ha az anya már nem szoptat. Ezt az időszakot nem szabad elkapkodni, rá kell szánni az időt a szülés utáni regenerációra. kb. egy évig is eltart, mire az anya kismedencei szövetei a szülés után visszatérnek eredeti formájukba, méretükbe. Nem érdemes, sőt kifejezetten tilos ezt a folyamatot drasztikus méregtelenítő kúrákkal gyorsítani. A szoptatás alatt a legfontosabb dolog, hogy a gyermek megkapjon minden tápanyagot, és az anyatejjel ne kerüljön be semmi mérgező vagy felesleges anyag a kis szervezetbe. Érvényes ez akkor is, ha már csak naponta egyszer szopizik. Ebben az időszakban a megfelelő táplálkozással tudunk a legtöbbet tenni saját magunkért is és a babáért is.

Amikor a gyermek végleg levált az anyamellről, elkezdhetjük a tisztítókúrát, de minden esetben kérjük ki szakember, fitoterapeuta segítségét!
 

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)


Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)
Természetgyógyász - fitoterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/416-76-62
Skype: putzlivi
Honlap: http://www.smaragdhaz.hu
Blog: www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja