SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kórházban, háborítatlanul

Lénárd Orsi [cikkei] - 2009-09-04
Milyen egy szép és háborítatlan szülés-születés? Noha Zsófi története a mai kórházi gyakorlatban sajnos még nem általános, de neki mégis sikerült úgy szülni, ahogy eltervezte.
Kórházban, háborítatlanul

Zsófi második gyermekét várta, aki Ádám fia után kislánynak ígérkezett. Mivel az első szülése két héttel a kiírt időpont előtt indult, ezért Zsófi most is így készült a kis Léna érkezésére. Ráadásul a férje pont erre a hosszú hétvégére tudott hazajönni Németországból, ahol jelenleg dolgozik. Így is lett, Zsófi jól időzített.

Épp dél volt, amikor Zsófi hívott, hogy barnás-véres foltot talált a fehérneműjén. Kontrakciókat még nem érez, de sejti, hogy elérkezett a napja. Rá két órára sms-t kapok tőle, hogy szépen, lassan jönnek a fájások. Válaszomban kérem, hogy szóljon időben, hiszen Pomázról kell a kórházba érnem. Fél négykor hív, hogy most már induljak. Gyorsan autóba ülök, és egyszerre érkezünk a kórházba. Zsófit elnyeli a vizsgáló; nst és hüvelyi vizsgálat vár rá -, én addig átmegyek a gyermekágyas részleg várójába, ahol az öccse és a barátnője őrzik Zsófi táskáit. Kérdezik: érdemes-e itt várakozniuk, de végül abban maradunk, hogy hazamennek, és majd telefonon tartjuk a kapcsolatot.

Visszamegyek a szülőszoba elé, és a váróban a jól megszokott padon üldögélek. (Ebben a kórházban ugyanis az a szokás, hogy a kísérők csak aktív vajúdás idején, a szülőszobán lehetnek együtt az édesanyával). Aztán Zsófi is megjelenik hálóingben, jókedvűen, még nem túl vészes kontrakciókkal. A vizsgálat szerint egy ujjnyira tágult. "Ádámmal ilyenkor már kettő volt" -  idézi fel kissé csalódottan első gyermeke születését. Beszélgetünk, mesél a kisfiáról, a férje új munkájáról, a családjáról. Azután úgy dönt, bemegy a vajúdóba, és ledől, hiszen szüksége lesz még az erejére, másrészt fekve nem olyan erővel jönnek a kontrakciók. Zsófi ugyanis vár. Nagyon várja a férjét, hogy együtt szülhessenek.

Tovább ücsörgök a padon. Hoztam olvasnivalót, így gyorsabban telik az idő. Zsófi újra kijön, most már erősebbek a méhösszehúzódásai. Kicsit beszököm én is a szülőszoba folyosójára, és Zsófi kérésére lefényképezem erősen domborodó pocakját. Hát, ezt is megörökítettük az utókornak. Pár hét múlva már úgyis olyan hihetetlen lesz, hogy neki ekkora hasa volt...

Újabb várakozás, közben a férj repülője 10 órakor Ferihegyen landol. Még egy szűk óra, és ő is ideér a kórházba. Lassan telnek a percek, és közben szurkolok Zsófinak, hogy minden úgy alakuljon, ahogy ő szeretné. Aztán Gábor végre betoppan a szülőszoba előtti váróba. Zsófi nyitja a piros ajtót, egymás nyakába borulnak.

Végre bejutunk! Gyors átöltözés, és irány az alternatív szoba. Nagy szerencsénkre szinte az összes szülőszoba üres, így fogadott orvos és szülésznő nélkül is hozzájutunk ehhez a lehetőséghez. A szülésznő jön, bemutatkozik. Meggyújtom a mécseseket, és beteszek egy kellemes cd-t. A lámpákat leoltjuk, és rohamtempóban muskotályzsályás borogatást készítek Zsófi hasára, mert a vajúdás férje jelenlétének köszönhetően nagyon belendül. Gábor nyakába kapaszkodik, közben kedves szavakat váltanak.



Egy idő után Zsófi a kádba kívánkozik. Forró vizet ereszt keményedő pocakjára, majd belemerül az időközben összegyűlt vízbe. A fájások között pihen, elernyed a teste. Aztán egyre inkább hallani a hangján, hogy a vajúdás komolyra fordul. Nemsokára szól: úgy érzi, nyomnia kell. Gyorsan szaladok a szülésznőért. Nem tessékeli ki a kádból, hanem ő guggol mellé, és vízben ülve vizsgálja meg Zsófit. Közben elfolyik a magzatvíz, és jönnek a tolófájások. Zsófi kiszáll a kádból, és épp, hogy a szülőszékhez ér, már látom is a baba fejét. Uram Isten, jól látom, hogy az már a baba feje?! Nem sok időm marad csodálkozni, mert a következő pillanatban kicsusszan a kisbaba. Egyetlenegy nyomás nélkül siklik ki Zsófi lábai közül! Milyen csodálatos és gyönyörű! Karjaiba veszi a babáját, öleli, beszél hozzá, és azt hiszem, sír is. Aztán felsóhajt: "Jaj, de jó volt!"

A szülőszéken ülve megvárja, hogy megszülessen a méhlepény. A kicsi Lénát addig sem veszik el tőle, az otthonról hozott bordó fürdőlepedőben, sapkával a fejecskéjén jó dolga van édesanyja mellkasán. Később átfekszenek a franciaágyra. Teljes nyugalom és csönd van a szülőszobán, csak a mécsesek világítanak. Egy kicsit segítek Zsófinak a mellretételben, és Léna ügyesen szopni kezd. Gábor is odafekszik kis családjához, jó nekik együtt. Én egy távolabbi sarokba húzódom, hogy ne zavarjam ezt a megható családi együttlétet.

Egy idő után bejön a doktor, csak a vizsgáló lámpát kapcsolja be, és ennek fényénél vizsgálja meg Zsófit. A gáton keletkezett egy kicsike horzsolás. Zsófi hezitál: maradjon-e így, vagy két-három öltéssel megvarrják. Az orvos is türelmes, nem erőltet semmit, csak javasol, szelíden mondja el a véleményt. Végül Zsófi úgy dönt, legyen meg az a két öltés. A varrás fáj neki. Ott vagyok mellette, szorítja a kezem. Szerencsére nem tart soká az egész. A szülőszoba továbbra is gyertyafényes és nyugodt. A szülésznő időnként bejön, és érdeklődik, minden rendben van-e. Nem kapcsolja fel a lámpát, azt is a gyertyák fényénél ellenőrzi, hogy Zsófi mennyire vérzik a méhlepény megszületése után. Hát, így is lehet. Hálás vagyok neki.

Végül a csecsemős nővér toppan be. Csak kérdez, és a kisbabát teljesen békén hagyja. "Ugye szondázást sem kérnek? Nem fürösztjük, jól mondom?"; Egy kicsit sem kell a szülőknek semmit erőlködni, megtiltani; ez a hozzáállás számomra épp olyan csodálatos, mint amilyen háborítatlanul Zsófi szülni tudott. Végül ott hagyja a kislány ruháit, az öltöztetést a szülőkre bízva. Engem ér az a nagy megtiszteltetés, hogy Lénát az első kis ruhájába felöltöztethetem!

Bőven letelik a szülést követő két óra, de most ez ügyben sem sietős senkinek. Szépen összeszedegetjük a holminkat, és Zsófi maga tolja át kicsi lányát a gyermekágyas osztályra. A folyosón a családtagok várják őket: Zsófi édesanyja és öccse csodálják a kisbabát. A csecsemőosztályon csak cseppeket kap Léna a szájába, és szerencsére megint csak azzal a hozzáállással találkozunk, hogy: "Ugye nem akarja megfigyelésre beadni a babát az osztályra?". Hát, persze hogy nem! A szobába érve kipakolom Zsófi dolgait, aztán elbúcsúzunk, és hazamegyek. Fáradt vagyok, de nagyon feldobott. Minél több ilyen nyugodt és háborítatlan szülést kívánok az édesanyáknak, és szeretnék kísérni magam is!

Kicsi Léna baba, Isten hozott! Kívánok Neked olyan szép és szerencsés életet, mint amilyen a születésed volt!

Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja