SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válasszunk zenekart rendezvényre, esküvőre?

Féth Tímea [cikkei] - 2006-06-15
A parti hangulatának meghatározója a jó zenekar, hisz a mulatság zárja az estét, erre emlékeznek majd remélhetőleg jó szívvel a vendégek.
De vajon mitől jó egy zenekar, honnan ismerhető fel? Hogy találunk rájuk?
Hogyan válasszunk zenekart rendezvényre, esküvőre?

Hogyan találunk rájuk?

Ismerős ajánlása útján, vagy hirdetés alapján (újságból, internetről, stb.)

Az első eset elég egyértelmű.

Ha valami tetszik, elmeséljük ismerőseinknek, és ők is kipróbálják. Célszerű azonban átgondolni, hogy a mi rendezvényünkre, esküvőnkre is alkalmas-e az ajánlott zenekar? Milyen a műsoruk összetétele? Pl. egy jazz-zenekar valóban jó a maga nemében, de lehet, hogy vendégeink szívesebben mulatnának magyar, vagy külföldi tánczenére, ismert slágerekre. Érdemes megnézni, hogy milyen létszámú a zenekar, érdekes jelenség lehet ugyanis egy 50 fős esküvőre egy hat-tagú zenekar, mely mind létszámában, mind hangzásában "túlteljesítheti" az elvárásokat. (Nem beszélve az áráról).

Ha a fentieket megvizsgáltuk, nem marad más hátra, mint élőben megnézni, meghallgatni a zenekart, hogy biztosak lehessünk döntésünkben.

Amennyiben hirdetés alapján keres zenekart, óva inteném a kedves olvasót attól, hogy első szóra feltétel nélkül elhiggye az alábbi gondolatokról, hogy ezek mindenképpen a "kiváló" kategóriába helyeznek egy zenekart. Ilyen mondatok pl.: "20 éves zenei múlt", "többszáz bulis tapasztalat", "több, mint ezer szám műsoron", "zenekarunk minden tagja képzett zenész", "ennyi meg ennyi külföldön töltött idő" "fellépések XY színésszel, vendégművésszel". Ezek nagyon hangzatos mondatok, de tartalmukról érdemes meggyőződnie saját szemével és fülével.

Fontos lehet, hogy egy zenekar milyen bemutatkozó anyagokkal rendelkezik, mivel elsősorban ezek formálják a róla alkotott képet. Ha nincs, vagy csak rossz minőségű a demo-anyag, az éppen olyan kedvezőtlen, mint az, hogyha nem megfelelő színvonalú vagy nem elég informatív weboldallal rendelkezik. Mindez ugyanis azt sugallja, hogy a zenekar nem profi, és nem elhivatott.

Érdemes lehet ezen kívül olyan cégtől zenekart rendelni, aki garanciát vállal a produkció színvonaláért, pl. rendezvényirodától, szervezőtől, managertől. A rendezvényszervezők által kínált divatos "vegyen többet olcsóbban" csomagok zenei tartalmát is érdemes megvizsgálni. Ezek lényege, hogy minél több szolgáltatást kérünk az ajánlottak közül, annál kevesebbet kell fizetnünk egy-egy dologért. Az, hogy így "nagy" kedvezményt kapunk, nem szabad, hogy a színvonal rovására menjen.


A kiválasztott zenekarra ugyanúgy vonatkozik a meghallgatás és megnézés, ill. az írásos szerződés, mint a csomag többi alanyára.

A megrendelő felelőssége

A rendezvény sikerének érdekében szükséges, hogy a zenekar, akit felkérünk, tudja, hogy pontosan mit vállal el és milyen feltételekkel. A megbeszélteket célszerű írásban rögzíteni. Mire érdemes kitérni a megbeszélés folyamán? Az időtartam, a helyszín és a tiszteletdíj megbeszélésén túl fontos, hogy milyen jellegű a helyszín. Oszlopos, zegzugos, vendégektől különálló táncteres helyszínek nem előnyösek. Fontos, hogy van-e színpad-hangosítás,  milyen eszközöket kell vinnie ezen kívül a zenekarnak, milyen körülmények között (külső vagy belső helyszínen) dolgoznak majd. Azt is érdemes megbeszélni, hogy esetleg milyen egyéb programok lesznek, milyen más fellépőkkel kell majd ott együttműködniük, szükséges-e más műsorok kihangosítása, cd-lejátszó biztosítása, stb. Kellemetlen, ha pl. a fellépő versenytáncos pár hoz egy a táncukhoz szükséges cd-t, és nincs min lejátszani, mert a zenekar nem tudott erről.

Ez és ehhez hasonló problémák nem fordulnak elő, ha tisztázzuk a rendezvény minden részletét.

Hogyan dolgozik egy jó zenekar?

A zenekari etikett szerint 45 perc után 15 perc pihenő jár, ettől azonban sok zenekar esetenként eltér, mivel mindenkinek az érdeke, hogy a jó hangulatot ne törjék meg rosszkor, ha épp mindenki táncol, mulat. Ezért a játékidő gyakran 1-másfél- két órára is nyúlhat.

A körülmények, az est menetének, programjának ismeretében a zenekar maximálisan a műsor show részét tudhatja a magáénak, persze egy emlékezetes buli sikeréhez nem elegendő az, ha a zenekar szinte alig pihen. Azt is tudni kell, mikor mit kell játszani. Egy jó zenekar előre felkészül, műsortervet ír. Egy profi zenekar a hangulatnak megfelelően rögtönöz, ha kell. Egy jó zenekar házigazdája a rendezvénynek, felvillantja tudása legjavát a közönség mozgósítására, jókedvre-derítésére, felszabadítására.

Egy jó zenekar nem magának játszik, figyel az emberek arcára, figyeli a közönség reakcióit, mert ebből a tetszés és a nemtetszés is lemérhető. A szemek, a mozdulatok, az összesúgó gesztusok nem hazudnak. Egy-egy csillogó szempár, a lelkes taps új erővel tölti fel a művészt. Ez mindig így volt, és így is marad örökre...
 
(Írta: Aranyláng Tánczenekar www.aranylangzenekar.hu)

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja