SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 3. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2016-10-05
Ha vállalkozásba kezdesz, tetszik, nem tetszik, úgy kell kezelned a helyzetet, hogy ez bizony egy családi vállalkozás. Lehet, hogy nem dolgoztok ugyan mindnyájan a cégben, de mindannyiótok életét befolyásolni fogja, ne adj Isten, fel is borítja - még akkor is, ha papíron csak Te vállalkozol. Erről szólt az első két szarvashiba. Himer Csilla a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach most megmutatja a harmadik nagy tévedést, amelyet a legtöbb vállalkozó elkövet.
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 3. rész

Hogy a családodra milyen erős hatással lehet a tény, hogy vállalkozásba fogtál, már láttad az elmúlt két hétben. Ma azt fogjuk megnézni, hogy milyen hatással lehet Rád a vállalkozás, ha nem jó szemszögből nézed a helyzetet.
 

Szarvashiba #3


A vállalkozás nem munkahely – befektetés!

Valamiért a kezdő kisvállalkozók erre végképp nem gondolnak. A kisvállalkozók jellemzően egyéni vállalkozásként kezdik a működésüket, és szinte mindenki úgy van vele, hogy csak megéljen belőle – ergo nem céget akar magának csinálni, hanem munkahelyet.

Ez azért gáz, mert úgy is viselkedik, mintha alkalmazott lenne a saját cégében. Eszébe sem jut, hogy ő most már cégvezető, akinek nem hónaptól hónapig (másképpen fogalmazva: fizetéstől fizetésig) kell gondolkodnia – hanem inkább 25-30 éves távlatokban.

A vállalkozás ugyanis egyfajta befektetés. Mégpedig olyan befektetés, amelybe nemcsak a pénzed teszed bele (erre majd még külön kitérek mindjárt!), hanem magadat is: az idődet, a tudásodat, a kapcsolataidat – mindezt úgy, hogy közben emeled a tétet, és menet közben is tanulsz, visszaforgatsz pénzt, ölöd bele az időd.

A vállalkozás ugyanakkor hosszú távú befektetés. Alapvetően. Ezért érdekes jelenség – nekem, mint pénzügyesnek kifejezetten a „gyorséttermi mentalitás” jut eszembe róla – a start up vállalkozások világa. Ezek kifejezetten arra alakulnak, hogy hihetetlen rövid idő alatt fussanak fel, kaszáljanak nagy pénzt – és aztán túladjanak rajta egy olyan nagyobb cégnek, amelyik már hosszú távokban gondolkodik. Vagyis lehet, hogy valami tényleg bejön hamar, de akkor is lesz valaki, aki – már ha tényleg van benne fantázia – tovább viszi. Az egyik ilyen sikersztori a PayPal, amit Elon Musk (tessék jól megjegyezni a nevét, mert egy olyan fazon, aki nem is tudom, hogy keveredett a Földre, szerintem annyival előbbre jár, hogy tuti UFO) és társa talált ki, futtatott fel – aztán jól el is adták. Most meg az ebből nyert tőkéből csinálta meg pl. a Teslát is – és érdekes módon, ezt már nagyon nem akarja kiengedni a kezéből, hanem kifejezetten hosszú távra tervez vele.

A lényeg: vállalkozást úgy indíts, mintha az örökkévalóságnak szánnád.

És ha már ilyen hosszú távon gondolkodsz, akkor csináld úgy, hogy a „hozamait” tudd élvezni, kivenni – nemcsak te, hanem akár az unokáid is.

Hibázni nem baj, lehet, sőt szabad. De ha nem muszáj, akkor ne kövesd el ezeket a hibákat. 

Márpedig szarvashiba van bőven - jut belőle még a jövő hétre is.

Olvasd el a cikk további részeit is:
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 1. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 2. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 4. rész


Fotó: stevepb/pixabay.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja