Kamaszok

A netes ismerős nem barát. És vannak témák, amelyeket a barátainkkal sem osztunk meg - hajmeresztő tapasztalataink az internetes kommentelők világából.
A cyberbullying, vagyis az online bántalmazás az egyik legkomolyabb veszély, ami a gyerekeket a fejlett világban, így Magyarországon is fenyegeti. A netes abúzus tragédiához, valamint súlyos traumákhoz vezethet, amelyek megkeserítik a gyermek, a család és közössége egész későbbi életét.
Annak ellenére, hogy a szakemberek folyamatosan arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy mennyire veszélyes egyedül hagyni a gyerekeket az internet labirintusában, a segítő szakemberek mégis tömegével találkoznak olyan fiatalokkal, akik megsérültek a felelőtlen nethasználat miatt. Sajnos a legtöbb szülő még mindig nem látja, hogy mennyire veszélyes magukra hagyni a gyerekeket a digitális világban.
"Addig élvezd amíg, kicsi! Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond!", - nem tudom hányszor hallottam ezt a jótanácsot, mióta a gyerekeim megszülettek. Bár kisgyerekes szülőként cseppet sem enyhített a "kínjaimon" ez a bölcsesség, mára talán kezdem érteni.
Sorra érkeznek fiatal lányok videói egy TikTok kihívásra, amelyen arra kérik őket, mártsák festékbe a tenyerüket, és hagyjanak nyomot ott, ahol a molesztálójuk megérintette őket. A feladatot nem mindenki tudta sírás nélkül teljesíteni.
A Z-generáció szülöttei, bár otthonosan mozognak az online térben és a hagyományos iskolai oktatásnál talán jobban élvezik a jelenlegi, "szabadabb" homeschoolt, életkoruknál fogva arra rendeltettek, hogy függetlenedjenek a szülőktől, a barátaikkal lóghassanak, és tervezhessék a szép, új jövőt.
Emlékszel még, te milyen apró - vagy kevésbé apró - hazugságokkal vezetted félre annak idején a szüleidet? Légy egészen nyugodt: a te gyerekeid ugyanezt játsszák el most veled. Úgyhogy légy résen, de közben tudd: egy kis füllentéstől még nem dől össze a világ.
A koronavírus következményeként az országnak minden előkészítés nélkül kellett átállnia a távoktatásra. A hirtelen változás tanárok és diákok számára egyaránt komoly kihívással jár.
A legtöbb iskolában idén a ballagás is digitális lesz - bár lesznek olyan intézmények is, ahol később tartják meg az ünnepséget.
Nem könnyű megtalálni az utat a kamaszok szívéhez. Az alábbi módszerek azonban segíthetnek egy jó beszélgetés elindításában.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media