Kamaszok

Ha úgy érzed, nem vagy elég jó, csinos, okos, vagy kívülállónak érzed magad - nem vagy egyedül. Magyarországon minden negyedik-ötödik magyar fiatal elégedetlen magával, részben mert a média, az online közösségek tökéletesnek látszó tinédzsereket és hírességeket mutatnak. Mindez egyfelől kihat az önképünkre, másfelől sokan ettől inspirálva kezdenek gúnyolni, megalázni másokat. A Sprite “Oltsd a szomjad! Ne engem." kampánya erre hívja fel a figyelmet, legutóbb egy kerekasztal-beszélgetés során pszichológus és véleményvezérek bevonásával tárgyalta a problémát és a lehetséges megoldásokat.
Tanácsok egy egészségfejlesztési és prevenciós szakembertől a javában tartó fesztiválszezonra.
A felső tagozat talán a legnehezebb a gyerekkor összes korszaka közül. Iskolai és otthoni nehézségek, testi változások, lelki problémák... Rengeteg megoldandó feladat az elkövetkező négy évben, miközben a gyerek látszólag csak arra vágyik, hogy mindenki hagyja békén.
Néha gyanítod, hogy tizenéves gyermeked bizonyos tekintetben még mindig úgy viselkedik, mint egy óvodás? Az alábbi lista néhány pontját már az alsó tagozatos gyerekek szüleinek is érdemes lehet megfogadni, de mire egy kamasz elkezdi a középiskolát, képesnek kell lennie az önállóságra a következő területeken:
A menstruáció valószínűleg az egyik legkényelmetlenebb téma, amiről gyermekünkkel beszélnünk kell. Sok szülő tart attól, hogy a tény, hogy vér folyik, ráadásul "onnan", megriasztja a gyereket. Mégis szót kell ejteni róla, mégpedig mihamarabb, hogy mire elérkezik az idő, a kislány teljesen tisztában legyen vele, mi zajlik a testében.
Mikor érdemes a gyereknek okostelefont venni? A szakemberek szerint minél később, de a gyakorlat azt mutatja, hogy alsóban néhány, az általános iskola végére pedig gyakorlatilag minden gyerek zsebében ott lapul a készülék. A következő lépéseket tegyétek meg, mielőtt a kezébe adod az első okostelefont.
Mintha tegnap lett volna, amikor először kézbe vetted, és most beléd hasít a felismerés: ugyanannyi idő van még hátra a gyerekkorából, amennyit eddig eltöltöttetek közösen. Kilencéves kor táján visszavonhatatlanul véget ér valami.
Sok szülő idegenkedik attól, hogy versenysportra engedje a gyermekét. Mégis érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, a rendszeres, komolyan vett sport ugyanis olyan jellemvonásokat alakít ki már egészen fiatal korban, amelyeket máshonnan nem biztos, hogy megtanulhat a gyerek.
Sokat beszélnek a szülés utáni depresszióról, arról azonban alig van szó, mennyire nehéz később. Pedig a kutatások szerint a felső tagozatosok szüleit érinti leginkább a depresszió és a kétségbeesés.
A nyár nem csak a pihenés időszaka a fiatalok számára, hanem tökéletesen alkalmas arra is, hogy új ismereteket sajátítsanak el. Vannak, akik ilyenkor nyelviskolába járnak, mások pedig olyan sportágakkal ismerkednek meg, amelyeket aztán szeptembertől az iskolai rutinba is beépíthetnek.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.