Kamaszok

Bár még néhány hét hátra van az őszi-téli oktatási félévből, a jövő évi tanév kapcsán máris fontos időszak következik. Azoknak, akik 2020 szeptemberében felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat, a jövő év eleji jelentkezési határidők miatt már most el kell kezdeniük gondolkodni az iskolaválasztáson.
A diákok gyakran nem is sejtik, hogy a pedagógus milyen mélyen átérzi a gondjaikat, és hogy hiába tanár, a diákjaihoz nagyon hasonló élethelyzetekkel küzd meg nap mint nap.
A szakember szerint a mértékletesség a kulcsszó a téli ünneplések során is. Egyszerre a kezdet és a búcsú időszaka is a tél a végzős középiskolások számára, hiszen eljön a szalagavató ideje, ami az első lépés az először még ijesztőnek tűnő új életük felé és már tudják, hogy hamarosan búcsúzni kell az addig megszokott iskolai környezettől.
Nem tragédia, ha egy kamaszfiú sokat gépezik mindaddig, amíg megmaradnak az élő emberi kapcsolatai is. A társakkal való közös számítógépezés jó élmény lehet, de gyanakodjuk, ha a fiatalt már soha nem látni a szobáján kívül.
A gyerekek felével nem beszélnek a szexualitásról, többségük semmilyen információt nem kap arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, kitől kérjen segítséget. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány letölthető kiadványt készített a kamaszoknak a szexuális zaklatás felismeréséhez.
A kamaszok sajnos nem az előrelátásukról híresek. Az izgalom és a társaknak való megfelelés bűvöletében keveseket hat meg közülük a figyelmeztetés: a mértéktelen alkoholfogyasztás később fogja megbosszulni magát.
Nem nagy ördöngösségek, mégis előfordulhat, hogy valamelyik területet elhanyagoljuk, vagy épp eszünkbe sem jut. Pedig a következő "módszerek", ha nullára nem is csökkentik a veszélyt, ami gyermekünkre leselkedik a neten, mindenképp egy kicsit kevésbé sebezhetővé teszik őt.
Kamaszt nevelni idegőrlő. Hogy ne emésszen fel lelkileg teljesen az előttetek álló 6-10 (kinél hány) év, és a végén újra harmonikus lehessen a kapcsolatotok, érdemes megfontolni a következőket.
Az ismert és ismeretlen veszélyektől egyaránt féltik gyermekeiket a tizenévesek szülei. Miközben néhány olyan helyzettel is szembe kell nézniük, amelyek előttük ismeretlenek, sokukat az is riasztja, ha a saját fiatalkorukra gondolnak, hiszen tudják: magukat is számtalanszor sodorták veszélybe.
Tanárukra támadó diákok, társát brutálisan összeverő általános iskolás, kéztöréssel végződő "fegyelmezés" - három olyan hír, amely az utóbbi néhány hétben nyugtalanította a közvéleményt. Úgy tűnhet, a hatóságok és az iskolák tehetetlenek, pedig lenne eszköz a kezükben, de ezek érvényesítéséhez az összes szereplő közös fellépésre lenne szükség.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.