Családi Vállalkozás

A családi vállalkozások generációváltása gyakran nem túl gördülékeny, amelynek számos oka van: elfogultság, erős érzelmi kötődés, konfliktusok az esetleges változásokkal kapcsolatosan. Elfogulatlan külső segítség nélkül darabokra hullhat a vállalkozás és a családi rendszer is. Egy tapasztalt tanácsadó segítségével megoldhatók ezek a helyzetek.
Kezdő vállalkozások az Interneten való megjelenésükhöz első lépésként weboldal készítőt, vagy tárhely szolgáltatót keresnek. A weboldal készítő jobb kezdet, hiszen Ő technikailag járatosabb és tudni fogja milyen elvárások lesznek a weboldallal szemben, ezért tudni fogja, azokhoz milyen "vas" szükséges. Ha minden ismerettel rendelkezel ahhoz, hogy weboldalt készíts, akkor nem gond, ha tárhelyet is önállóan választasz, de az alábbi kérdésekre jó, ha tudod a választ:
A kezdő vállalkozók többnyire lelkesek, és annyira viszi őket a lendület, hogy észre sem veszik, ha hibáznak. Van azonban két olyan jelenség, amely tapasztalatom szerint minden kezdő vállalkozót megérint. Olyannyira, hogy nem is lehet ezeket hibáknak nevezni, hiszen nem szakmai bakik. Inkább betegségszámba mennek. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, vállalkozásfejlesztési coach cikke.
Nemrégiben kaptam egy kérdést az egyik vállalkozónői Facebook-csoportban. A kérdés az volt, hogy mi az, amit a kezdő vállalkozók sosem fogadnak meg, pedig kellene. Igaz, meglehetősen korlátozott a tapasztalatom ezen a téren, de azért elég sokrétű ahhoz, hogy bizonyos típusokat meg tudjak különböztetni.
A NaturAnyu kínálatában csak Fair Trade gazdálkodásokból származó, garantáltan bio, vegyszermentes babaruházati termékeket és kiegészítőket találsz. Body-k, nadrágok, alsók, fehérneműk, rugdalózók, melegítők, kabátok, kifogók, törölközők, mosható pelenkák, textilpelenkák és még sok hasznos biztonságos és egészséges babaruha és babaholmi tele szeretettel, gondoskodással és puha öleléssel.
A vállalkozás indítása még akkor is igazi ugrás a sötétbe, ha valóban próbálunk mindenre felkészülni, ami csak emberileg lehetséges és persze eszünkbe jut. A gond nem is ezzel van. Hanem azzal, hogy sokszor még az elképzelhetőre sem készülünk fel. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, vállalkozásfejlesztési coach írása.
Kiss Beáta vagyok, grafológusként vállalkozom. Vállalkozásom neve Grafobúvár, ezen a néven vagyok megtalálható az internethálón. A grafológia az élet számos területén alkalmazható, akár a családi és magánéletben, gyermeknevelés során, akár a munkahelyen, céges keretek között.
A családi vállalkozást vezetők gyakran futnak bele abba a problémába, hogy családjuk nehezen viseli, hogy vállalkoznak. Ennek egyik oka lehet az idő, ami sosem elég a vállalkozásra - így a családra még kevesebb jut. Ugyanígy a pénz is, ha a vállalkozás pénzét nem tudjuk elkülöníteni a családi kasszától. És van egy harmadik, ugyanilyen fontos terület is, ahol komoly konfliktusai lehetnek a vállalkozónak... ezeket Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach segít megtalálni és feloldani.
A múlt héten már elmélkedtünk egy sort azon, hogy melyek azok a területek, ahol különösen figyelnünk kell arra, hol kezdődik a család és hol ér véget a vállalkozás. A sorozatot folytatjuk - az idő után egy másik fontos területet érint Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, coach, ahol szintén nem javasolt, hogy a család és a vállalkozás egybe csússzon.
Pénzügyi coachként óhatatlanul is találkozom olyan esetekkel, amikor a családban valaki vállalkozik, és erre rámegy a családi élete. Ha ez bekövetkezik, az mindig többfrontos bakisorozat eredménye. Nézzük meg, melyik az a három kiemelt terület, amelyek közül elég, ha csak az egyik megborul, már oda a család. Vagy a vállalkozás. Vagy mindkettő. Megmutatom, mire figyelj, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media