Családi Vállalkozás

A sikeres üzletemberek nem születési adottságként váltak sikeressé. Ami közös bennük az erős vágy az elképzeléseik megvalósítására és ezért hajlandóak keményen megdolgozni. Minden ehhez szükséges ismeret elsajátítható, a személyes készségek és képességek fejleszthetők.
A családi vállalkozások generációváltása gyakran nem túl gördülékeny, amelynek számos oka van: elfogultság, erős érzelmi kötődés, konfliktusok az esetleges változásokkal kapcsolatosan. Elfogulatlan külső segítség nélkül darabokra hullhat a vállalkozás és a családi rendszer is. Egy tapasztalt tanácsadó segítségével megoldhatók ezek a helyzetek.
Kezdő vállalkozások az Interneten való megjelenésükhöz első lépésként weboldal készítőt, vagy tárhely szolgáltatót keresnek. A weboldal készítő jobb kezdet, hiszen Ő technikailag járatosabb és tudni fogja milyen elvárások lesznek a weboldallal szemben, ezért tudni fogja, azokhoz milyen "vas" szükséges. Ha minden ismerettel rendelkezel ahhoz, hogy weboldalt készíts, akkor nem gond, ha tárhelyet is önállóan választasz, de az alábbi kérdésekre jó, ha tudod a választ:
A kezdő vállalkozók többnyire lelkesek, és annyira viszi őket a lendület, hogy észre sem veszik, ha hibáznak. Van azonban két olyan jelenség, amely tapasztalatom szerint minden kezdő vállalkozót megérint. Olyannyira, hogy nem is lehet ezeket hibáknak nevezni, hiszen nem szakmai bakik. Inkább betegségszámba mennek. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, vállalkozásfejlesztési coach cikke.
Nemrégiben kaptam egy kérdést az egyik vállalkozónői Facebook-csoportban. A kérdés az volt, hogy mi az, amit a kezdő vállalkozók sosem fogadnak meg, pedig kellene. Igaz, meglehetősen korlátozott a tapasztalatom ezen a téren, de azért elég sokrétű ahhoz, hogy bizonyos típusokat meg tudjak különböztetni.
A NaturAnyu kínálatában csak Fair Trade gazdálkodásokból származó, garantáltan bio, vegyszermentes babaruházati termékeket és kiegészítőket találsz. Body-k, nadrágok, alsók, fehérneműk, rugdalózók, melegítők, kabátok, kifogók, törölközők, mosható pelenkák, textilpelenkák és még sok hasznos biztonságos és egészséges babaruha és babaholmi tele szeretettel, gondoskodással és puha öleléssel.
A vállalkozás indítása még akkor is igazi ugrás a sötétbe, ha valóban próbálunk mindenre felkészülni, ami csak emberileg lehetséges és persze eszünkbe jut. A gond nem is ezzel van. Hanem azzal, hogy sokszor még az elképzelhetőre sem készülünk fel. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, vállalkozásfejlesztési coach írása.
Kiss Beáta vagyok, grafológusként vállalkozom. Vállalkozásom neve Grafobúvár, ezen a néven vagyok megtalálható az internethálón. A grafológia az élet számos területén alkalmazható, akár a családi és magánéletben, gyermeknevelés során, akár a munkahelyen, céges keretek között.
A családi vállalkozást vezetők gyakran futnak bele abba a problémába, hogy családjuk nehezen viseli, hogy vállalkoznak. Ennek egyik oka lehet az idő, ami sosem elég a vállalkozásra - így a családra még kevesebb jut. Ugyanígy a pénz is, ha a vállalkozás pénzét nem tudjuk elkülöníteni a családi kasszától. És van egy harmadik, ugyanilyen fontos terület is, ahol komoly konfliktusai lehetnek a vállalkozónak... ezeket Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach segít megtalálni és feloldani.
A múlt héten már elmélkedtünk egy sort azon, hogy melyek azok a területek, ahol különösen figyelnünk kell arra, hol kezdődik a család és hol ér véget a vállalkozás. A sorozatot folytatjuk - az idő után egy másik fontos területet érint Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, coach, ahol szintén nem javasolt, hogy a család és a vállalkozás egybe csússzon.
Pénzügyi coachként óhatatlanul is találkozom olyan esetekkel, amikor a családban valaki vállalkozik, és erre rámegy a családi élete. Ha ez bekövetkezik, az mindig többfrontos bakisorozat eredménye. Nézzük meg, melyik az a három kiemelt terület, amelyek közül elég, ha csak az egyik megborul, már oda a család. Vagy a vállalkozás. Vagy mindkettő. Megmutatom, mire figyelj, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.
0-3 éves korosztálynak szóló színes, vidám ruhák, kiegészítők, játékok 9 hazai tervező alkotóműhelyéből.
A finanszírozás sok kezdő kisvállalkozásnak okoz fejfájást: hiába van a hiper-szuper jó ötlete, ha a vállalkozásindításhoz, és az ötlethez méltó nagyszabású marketingkampányhoz már nincs elég tőkéje - és a bankoktól sem kapna soha annyit, amivel egy ilyen cég finanszírozása megoldható lenne. Mit lehet ilyenkor tenni? Befektetőt kell keresni! Na de milyet?
Sok könyvmoly nézelődik a különböző közösségi vagy képmegosztó oldalakon könyvkiegészítők után, mint például különleges könyvjelzők, könyvtámaszok, könyves ékszerek, de mivel külföldről sokszor macerás rendelni, így sokszor csak álom marad a kinézett darab, vagy ajándéknak szánt kiegészítő. Mi ezen próbálunk segíteni a magyarországi könyvmolyoknak.
Egyszer már írtunk az adószamos magánszemélyről, amely "intézmény" egy érdekes átmenet a magánszemély és a vállalkozó között. Már akkor is igaz volt, hogy csak azért, mert még ekkor is magánszemélynek számít az adózó, még mindenképpen szüksége lesz egy könyvelőre. Ez január elsejétől fokozottan igaz, mert a szabályok bonyolódtak. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollerének írása.
Arról már többször esett szó, hogy milyen hatással lehet a család tagjaira a tény, hogy apu, anyu, vagy mindketten, netán még közös cégben is vállalkozik. De mi van akkor, ha a tágabb család adja együtt vállalkozásra a fejét? Az egymás utáni generációk közös vállalkozása is megér egy misét, de arról már kevesebb szó szokott esni, hogy mi van, ha generáción belül, horizontálisan vállalkozik a család. Azaz mi van akkor, ha testvérek alapítanak közös céget? Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach ennek járt utána.
Alábbi riportunkban Bakonyi Barbival, a ZelBa Szilikonékszerek megálmodójával beszélgettünk. Barbi egyedi fogzós ékszereket és kiegészítőket, babra- és marokláncokat készít orvosi szilikonból, amelyek nemcsak a fogzás időszakában jelentenek nagy segítséget, hanem a hétköznapi tevékenységek során is, vagy ha csak egy kicsit le akarjuk kötni a babánkat.
A családi vállalkozások érdekes képződmények. Olyanok működtetik, akiket szoros érzelmi kötelékek kötnek össze. Mennyire jó ez? Miért tud működni ez az egyik családban, és miért nem a másikban? Himer Csilla, pénzügyi coach, a kisvállalkozások pénzügyi kontrollere mutat néhány figyelembe veendő szempontot azoknak, akik családi vállalkozáson, vagy annak megújításán törik a fejüket.
Lados Olivér és Lados Eszter. Egy nyelvtanár/videoblogger és egy illusztrátor/cikkíró. A beszeljangolul.com közös alkotói, hatgyermekes család menedzserei. A filozófiánk röviden: Meglátásunk szerint a nyelvtanulók sikertelenségének fő oka nem maga a tanuló vagy a tanuló hozzáállása (ahogy azt sok tanár állítja), mint inkább az a mód, ahogyan próbálja a nyelvet tanulni (ahogy azt sok tanár elgondolja). A nyelvtanulás ugyanis nem a szavakról vagy a nyelvtani ismeretekről szól, hanem a nyelvi készségek komplex fejlesztéséről - ez pedig csakis angol nyelven tud megvalósulni, a magyar nyelv teljes kizárásával. Ebben vagyunk mi mások.
Talán kevesen tudják, hogy a vállalkozás megkezdésének van egy olyan módja is, ami olyan, mintha vállalkozás is lenne, meg nem is. Amolyan előszoba a vállalkozáshoz. Vannak persze megkötések, hogy kinek lehet ilyen vállalkozási formát választani, és kinek nem, de vannak azok az esetek, amelyeknél kifejezetten megéri ezt a formát favorizálni.
A darwini elmélet elfogadása miatt sok őszinte ember arra a következtetésre jutott, hogy a léte minden valódi célt nélkülöz. Ha a világegyetem és minden, ami benne van, csupán annak a következménye, hogy az ősrobbanást követően az elemek spontán összekapcsolódtak, akkor az életnek nem lehet igazi célja. Sok kutató, amikor a természet törvényeit vizsgálja, képtelen elfogadni egy cél nélküli világegyetem gondolatát. Például nagy hatással vannak rájuk az univerzumot működtető alapvető erők. Nos, darwinizmus és univerzum ide, vagy oda, az emberi életben nem vitás, hogy a célok nélkülözhetetlenek.
A Játékfarmnál csakis képességfejlesztő játékok között lehet válogatni akár az üzletben, akár a weboldalon. Óvónői és a fejlesztőpedagógusi tapasztalatomat immár a játékokon keresztül próbálom visszaadni a családoknak és az óvodáknak.
Most kezdesz vállalkozni? Vakmerő vagy! Vagy inkább felkészült? Nem mindegy! Ha ugyanis a vállalkozásod alapja a szakértelmed, ezen kívül pedig a mély levegő, amit a mély vízbe ugrás előtt vettél, akkor bizony néhány komoly szarvashiba előtt állsz a friss cégeddel. Talán a sorozat utolsó részében szereplő lesz az, amibe Te is belefutsz.
Ha vállalkozás indításán töröd a fejed, akkor jó, ha tudod, mire számíts. A legtöbb kezdő vállalkozónak ugyanis fogalma sincs róla, milyen fába vágja a fejszéjét. A vállalkozáshoz nem elég az, hogy a saját szakmádhoz értesz - ahogyan arról a múlt héten már volt szó. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach a saját praxisában előforduló legnagyobb tévhitet osztja most meg veled.
Legutóbbi cikkemben a családi vállalkozás réméről, a kiégésről beszéltem. Tisztáztuk, hogy mi is ez a jelenség, ami valljuk be, nem csak a családi vállalkozásban őrlődők életét képes megkeseríteni. Megnéztük, mik lehetnek a kiváltó okok, amitől valaki a kiégési állapot veszélyébe kerül. Megvizsgáltuk, pontosan milyen tüneteket fedezhet fel magán az a vállalkozó, aki úgy érzi, lassan már végleg összecsapnak a feje felett az érzelmi hullámok. Most nézzük, mit is lehet tenni ilyen esetben. Hogyan védekezhetünk a teljes összeomlás és egészségkárosodás ellen, lehetőleg még idejében feltárva a tünetegyüttest.
Ha vállalkozásba kezdesz, tetszik, nem tetszik, úgy kell kezelned a helyzetet, hogy ez bizony egy családi vállalkozás. Lehet, hogy nem dolgoztok ugyan mindnyájan a cégben, de mindannyiótok életét befolyásolni fogja, ne adj Isten, fel is borítja - még akkor is, ha papíron csak Te vállalkozol. Erről szólt az első két szarvashiba. Himer Csilla a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach most megmutatja a harmadik nagy tévedést, amelyet a legtöbb vállalkozó elkövet.
A Blyxa.hu egy olyan - mindenki részére ingyenes - térképes magántanár kereső oldal, ami a komplex kereső funkció mellett a tanárokról írt értékelésekkel és véleményekkel, valamint hasznos blogbejegyzésekkel is segíti az oldalra látogatókat, hogy mindenki megtalálja "a legjobbat a legközelebb".
A múlthéten már megtanultuk, hogy a vállalkozás nem munka, hanem életforma. Himer Csilla a kisvállalkozások kreatív kontrollere elmondja azt is, hogy ezzel az életformával kapcsolatban milyen szarvashibákat követhetünk el.
Már nem a régi kedvvel vágsz bele a családi vállalkozás mindennapos teendőibe? Gyakran fáradt, fásult, ingerlékeny vagy? Már a kevés szabadidőddel sem tudsz mit kezdeni? Hogyan kezeld a mindennapokban a stresszt? Ha esetleg már a padlón érzed magad, jó, ha tudod: nem vagy egyedül. A helyzet nem kilátástalan, de a megoldáshoz kell a szakértő, hogy segítsen kirángatni a gödörből. Ha úgy érzed, hogy veled minden rendben van, akkor sem árt megtudni, mit érdemes elkerülni, vagy min kell egy-egy vészjósló jel után változtatni.
Még ma sem nagy divat vállalkozni, mert még mindig sokan úgy ítélik meg, hogy az alkalmazotti lét sokkal biztonságosabb. Ennek ellenére gyanítom, hogy mindenki kapásból fel tudna sorolni az ismerősei közül legalább ötöt, aki kisebb-nagyobb sikerrel már próbált valamilyen formában és szinten vállalkozni (legalábbis már ki kellett váltania a vállalkozói igazolványt). A legtöbben azonban még akkor is belefutnak az öt szarvashibába, ha nem kényszerből akarnak vállalkozni. A kezdő vállalkozók (és a nem is annyira kezdő vállalkozók) figyelmét hívja most fel ezekre Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, vállalkozásfejlesztési coach.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media