Egészség

A légzőizmok erősítéséről szóló oktatóvideó dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Fizioterápia Tanszékének közreműködésével készült.
Gyakran hallunk a kognitív- és viselkedésterápiáról, például bizonyos lelki zavaroknál (szorongás, fóbiák, kényszerek, pánik, gyermekkori szorongásos betegségek, viselkedészavarok, rossz szokások, sérült gyermekek rehabilitációja, stb.) többnyire elsőként választandó módszer. Mi a lényege, miért olyan hatásos és igaz-e, tudományosan bizonyított és mérhető? Többrészes sorozatunkban körbejárjuk a témát és megvizsgáljuk, nekünk felnőtteknek és gyerekeinknek miben segít, továbbá melyek a leggyakoribb tévhiteink a technikával kapcsolatban?
A gyermekkorban kialakult tompalátás legtöbbször befolyásolhatatlan látásromlás, ezért annak megelőzését a legkomolyabban kell venni. A szülő feladata és felelőssége, hogy segítsen - akár az egészen pici - gyermekének, és az őt körülvevő közösségnek megérteni, hogy a kezeletlen tompalátás az egész felnőttkorra kihat, és életre szóló látásproblémával jár.
A koronavírus járvány immár egy éve van jelen életünkben, és mára egyre több gyártó vakcinája jelenik meg. A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság most egy részletes betegtájékoztatót dolgozott ki, melynek segítségével megismerhetjük többek között az egyes oltóanyagok alkalmazását, tárolását, korcsoportonként való alkalmazhatóságát.
Megfigyelted már, hogy a gyermeked hogyan veszi a levegőt? Orron keresztül vagy folyamatosan nyitva van a szája? A szájlégzés valós probléma, amivel foglalkozni kell! Mutatjuk, hogy mikor jelent problémát!
A kiégési szindróma a század egyik népbetegsége, együtt jár a depressziós, és szorongásos tünetekkel. Leginkább a krónikus stressz okozza, az érintettek arra panaszkodnak, hogy nagyon fáradtak, nincs energiájuk és motivációjuk a napi feladatok elvégzéséhez sem. Úgy érzik, mintha lemerült volna az akkumulátoruk.
Az életkor előrehaladtával az emberi testben számos jelentős változás zajlik mind a sejtek, mind a szervek és a szervrendszerek szintjén. Abban, hogy az időskori gyógyítás megfelelő színvonalú legyen, kiemelkedő szerepük van a geriáter szakembereknek. A Semmelweis Egyetem tavaly alapította meg a Szent Rókus Klinikai Tömbben az első magyar Geriátriai Klinikát és Ápolástudományi Központot. Február 25-én “Az időskor nem betegség" címmel a 11. Semmelweis Egészség Napok előadásai bepillantást engednek ebbe az egyre jobban felértékelődő tudományágba, és választ keresnek azokra a legfontosabb egészségügyi kérdésekre is, amelyek leginkább az időseket érintik.
A kisfia esete annyira megijesztette, hogy Eden Strong figyelemfelkeltő kampányt indított az online felületeken, riasztva valamennyi kismamát, akihez eljut az üzenete, hogy óvakodjon ezektől a műanyag játékoktól.
A boldogsággal kapcsolatos kutatások bebizonyították, hogy boldogságunk: - 50%-ban genetikai és biológiai okokon múlik (hívhatjuk akár boldogságra való hajlamnak is) - 10%-ban függ a minket körülvevő hatásoktól, körülményektől (sok egyéb mellett ide tartozik az anyagi helyzetünk, szociális hálónk, akár külső megjelenésünk.) - 40%-ban mi magunk felelünk érte, hozzáállásunkkal, viselkedésünkkel. Ez egyben azt is jelenti, hogy számtalan dolog van, amit mi magunk tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Nézzünk is meg pár ötletet ehhez!
A hónapok óta zajló globális vakcinaversenyben egyre több a szereplő, és egyre átláthatatlanabb, hogy melyik gyógyszergyár milyen védőoltása mikor és hogyan kerül az Európai Unióba és Magyarországra.
Sok kérdés van a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban. A mostani tájékoztatót az Anyatejút Tudásközpont, a Szoptatásért Magyar Egyesület és a Magyar Szoptatási Tanácsadók Közössége adta ki.
Pár - kapcsolat - a Valentinon túl A szeretett párunkkal, társunkkal szemben kifejezett megértés és türelem jelentőségén át, az intimitást és az érzelmek kölcsönös kinyilvánítását, a nyílt kommunikáció fontosságának kérdését, mindenki gondolja át Valentin napra és azon túl is.
Panna 11, Flóra pedig 6 éves. Mégis csak most kezdenek ismerkedni azzal, hogy anyukájuk mit is dolgozik pontosan, ahogy azt sem tudták, hogy híres. Szandi eddig tudatosan különválasztotta a munkát és a gyerekeivel töltött időt. A vírushelyzet miatt azonban átállt az online edzésekre, ami sok kompromisszummal járt. A lányoknak például csendben kellett lenniük, de szerencsére nagyon együttműködők voltak, és később olyan videó is készült, ahol hárman együtt tornáznak. Szandi abban segít most, hogy megmutassa, hogyan tudunk otthon vagy a szabadban edzeni kisbabánk vagy akár nagyobb gyerekünk mellett.
Sok anyuka attól fél, hogy a kisgyermeke megfázik/megsérül, amikor a havas lejtőkön játszik. Legtöbben nem is merik nagyon kiengedni ebben az időszakban a legfiatalabb korosztályt, pedig a friss, hideg levegő és a hó kifejezetten jót tesz nekik. Egy német család már egészen kicsi korában megismertette mindhárom gyerekével a snowboardot, akik azóta is örömmel űzik ezt a sportot.
A színes gumiállatkák a legkedveltebb fürdőjátékok közé tartoznak. Sokféle kapható belőlük, a kicsik imádják, hogy ahogy a víz tetején úsznak, és mindig feljönnek, amikor lenyomják őket. A legtöbb ilyen játék azonban sok veszélyt rejt magában.
A gyerekbetegségek hozzátartoznak az óvodások, iskolások mindennapjaihoz. Megúszni nem lehet, de felkészülni rá igen. Szülőként sokat tehetünk az immunrendszer megedzéséért, ha pedig már itt a baj, a minél gyorsabb gyógyulásért.
Sokan tapasztalnak nagymértékű hajhullást szülés után. Ijesztő jelenség, érdemes odafigyelni rá, mert nem mindig csak a hormonok változása okozhatja. Összegyűjtöttük a lehetséges okokat.
Február 4-én, a Rákellenes Világnapon a szűrésre, illetve a rák korai felismerésének jelentőségére hívja fel a figyelmet az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai szolgáltatóként.
A Rák Világnapja alkalmából a tüdőrák felé fordítjuk a figyelmünket, mely hazánkban a daganatos halálesetek leggyakoribb oka.
Amikor játékot választunk egy boltban, bele se gondolunk, hogy az milyen veszélyes lehet akár bőrrel, akár gyerekünk szájával érintkezve. Ilyenkor ugyanis kioldódhatnak a káros anyagok és bejuthatnak a szervezetbe. Később pedig károsíthatják a gyerekek idegrendszerének és intelligenciájának fejlődését, beavatkozhatnak a hormonrendszerbe és különféle rákokat is okozhatnak.
A rák szó mindenkiből erős érzelmeket vált ki, és a legegészségesebbekben is szorongást kelt. A félelmek egy része abból is adódik, hogy számos tévhit, megalapozatlan, pontatlan információ él a köztudatban a daganatos megbetegedésekről, illetve azok rosszindulatú formájáról, a rákról. De vajon mennyire megalapozottak ezek a vélemények? A február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából ennek járt utána a Budai Egészségközpont.
Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a diagnosztizált daganatos megbetegedések száma a 2018-as adatok alapján: hazánk mind a vastagbelet, mind a tüdőt érintő rákos megbetegedéseket tekintve az első helyen áll. Ugyan az elmúlt két évtizedben közel 50 százalékkal nőtt Európában a daganattal diagnosztizált betegek száma, a halálozási arány az új eseteknél lassabb tempóban nő. Az egyre hatékonyabb terápiák új esélyt jelentenek a betegnek, akiknek minden nap számít: hazánkban jelenleg 18 új onkológiai készítmény vár befogadási döntésre. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) bízik benne, hogy a legmodernebb terápiák hazai hozzáférhetőségének gyorsításával a magyar betegek esélyein is jelentősen javítani lehet.
Sok szülő ijedten kapta fel a fejét az elmúlt napokban, amikor a sajtóban megjelent híreket hallgatta. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet közzétette, hogy Magyarországon több kisgyereket kellett intenzív osztályon kezelni koronavírusos szövődmények miatt. Mutatjuk, hogy miről is van szó pontosan!
Ez a hónap világszerte a pajzsmirigy betegek hónapja. Ebben az évben a jódhiány és túlzott jódfogyasztás szerepére hívták fel a figyelmet. Ez a fontos téma több elméleti és gyakorlati kérdést vet fel. A jobb megértés végett a jód élettani szerepéről célszerű néhány gondolatot megosztani távolról sem a teljesség igényével. A jód a pajzsmirigyhormonok, a tiroxin (T4, pro-hormon azaz un. előhormon) és a tri-jodotironin (T3, aktív hormon) kulcsfontosságú alkotóeleme.
Ötven-hetven százalékkal gyorsabban terjed a koronavírus új mutációja, amelyet Nagy-Britanniában észleltek először. A napokban Magyarországon is kimutatták, a szakértők szerint nemsokára nálunk is ez a variáns lehet a domináns. dr. Novák Hunor gyermekorvost arról kérdeztük, veszélyes-e az új mutáció a gyermekeinkre, és kell e most bármit is tennünk.
A babák mindent megkóstolnak. Így ismerkednek. Miért tennének kivételt a hóval? Szülőként felmerülhet benned, hogy vajon káros-e a számára?
Mi a helyzet a szex energetikájával?
Mintegy hetven nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem klinikáit és megkezdődhetett a rehabilitációja annak a 34 éves kismamának, akinél tavaly november 11-én diagnosztizáltak COVID-19 fertőzést, a betegség szövődményei miatt pedig sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani esetében a terhesség 34. hetében. A többszörös műtéten átesett és "műtüdő"-, azaz ECMO-kezelésben is részesült édesanya és koraszülött kislánya is jól vannak.
Egy igazi véleményvezér, akit az online térben több tízezren követnek és adnak a szavára. Dr. Novák Hunor gyermekorvos gyakran fogalmaz meg markáns kritikát elavult egészségügyi módszerekről és terápiákról, és ha kell, vitákba, már-már kardélre menő szópárbajokba is belemegy. Lelkesen követi az aktuális orvosszakmai trendeket, de mindenről megvan a saját véleménye, sőt elismeri azt is, ha valamiben tévedett. Most töredelmesen bevallotta: hibázott, amikor alábecsülte a koronavírust.
A szív- és érrendszeri betegségeket világszerte, így Magyarországon is a vezető halálozási okok között tartják számon, hazánkban minden második embert érint. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hideg évszakokban, így különösen télen, jelentősen megnő a szívinfarktusok kockázata, hiszen a szívproblémákkal küzdő emberek számára nagyfokú megterhelést jelent a hideghez való alkalmazkodás. De vajon miért jelent veszélyt a hideg idő a szívbetegekre nézve, és milyen jeleket szükséges komolyan vennünk a súlyos szív- és érrendszeri károsodások elkerülése érdekében?
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media