Egészség

Olyan vagy, amilyen, hadd legyek én is olyan, amilyen lenni szeretnék.
Veszélyes és agresszív betegségként tartják számon a tüdőrákot, mely évente mintegy nyolcezer ember haláláért felelős. Hamarabb felismerve a kórt, a betegek több mint felének esélye lenne a túlélésre. Az utóbbi másfél évtizedben ugyanis különösen felgyorsult a tüdődaganat terápiájának fejlődése. A modern eljárásokkal - köztük a célzott daganatterápiás módszerekkel és az immunterápiával - már az előrehaladott stádiumban lévő betegek életét is egyre többször tudják megmenteni az orvosok. A tüdőrák új kezelési lehetőségeiről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok november 26-i alkalmán.
Az antigén és ellenanyag gyorsteszt kombinációval tesztelhető a leggyorsabban a COVID-19, és ezek együttesen nyújtják a legtöbb információt is. A becslések szerint fertőzöttek 20%-a nem mutat semmilyen tünetet*, éppen ezért fontos, hogy az egészséges emberek is rendszeresen teszteltessék magukat illetve mindenki szigorúan betartsa a maszkviselési szabályokat.
Ha jó leszel, akkor kapsz egy kis édességet. Ismerősen hangzik? Pedig tényleg nem szeretnénk, ha sok cukrosat enne a gyerekünk. De néha ez az egyetlen épkézláb ötletünk arra, hogy jó magaviseletre bírjuk. Ha Te is beleestél ebbe a hibába, nem kell kétségbeesned. Sosem késő változtatni.
Az Európai Bizottság arra kérte az európai uniós tagországokat szerdán, hogy a tél közeledtével általánosítsák az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását.
Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést.
A legtöbb embernek csupa pozitív érzés kapcsolódik a család fogalmához. A család a nyugalom, a béke szigete a külvilág zűrzavarában szemben. A család az, ahol elfogadnak, szeretnek, meghallgatnak és megértenek. A család a biztonság. A család, ahol esténként vár a párom, és várnak a gyerekeim. A család az otthon. A család egyfajta gazdasági közösség.
Ausztriában bezárnak az iskolák, a kisebb üzletek nyitva maradhatnak, de a bevásárlóközpontoknak, ahol sok ember gyűlhet össze, le kell húzniuk a rolót a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében - jelentette péntek délelőtt az oe24.at osztrák hírportál.
Az őszi-téli időszakban jobban oda kell figyelnünk egészségünkre, a betegségek megelőzésére. Különösen igaz ez most, a koronavírus-járvány idején, amikor az optimálisan működő, erős immunrendszer nem pusztán egészségünk megőrzésének, de a betegségek gyorsabb, enyhébb lefolyásának is alapja lehet. Az Európai Friss Kalandok program most megmutatja, hogy a sütőtökkel és a gombával is sokat tehetünk szervezetünk védekezőképességének növeléséhez.
Sokat beszélünk arról, hogy bennünket, felnőtteket mennyire megvisel a mostani helyzet. Állandó változások, bizonytalanság, munkahely miatti félelem és az egészségért való rettegés. De figyelünk mindeközben a gyerekekre? Vagy csak azt gondoljuk, hogy ők élvezik, ha nem kell iskolába menni és otthon lehetnek?
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) adatai szerint Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Ez a szám pedig évről-évre nő: 2027-re a 20-70 év közötti korosztályban már legalább minden tízedik magyar cukorbeteg lesz. A jelenség azonban nemcsak hazánkban óriási probléma, hanem világszinten is. A Budai Egészségközpont a november 14-i Cukorbetegség világnapja (World Diabetes Day) alkalmából összegyűjtötte azt a tíz tényt a diabéteszről, amellyel mindenkinek érdemes tisztában lennie.
Egyedül valahogy még megy, párosban viszont egyre rosszabb a teljesítmény, mert sem a nők, sem a férfiak nem képesek azt tenni és azt érezni, amit szeretnének.
A gyermekek rendkívül változatos módon tudnak az ételekhez viszonyulni. Vannak, akik jó étvággyal születnek, és vannak olyanok is, akiket egyes ételek puszta kinézete, színe, formája és állaga is taszít. Az utóbbi esetben jönnek jól a bevált trükkök.
Azért vizsgáljuk meg újra és újra a szexualitást, hogy egyre érthetőbbé váljon és a gyakorlatban is jobbak legyünk. Tudni kell, hogy mi minden a szex. Fontos, hogy tanítani is lehessen, a kapcsolatok tanai között méltó helyen, a jó egészségért és a születendő utódokért. Nem lehet várni, hogy a sok tiltás és rejtegetés után egyszer csak úgy átlendüljenek a boldogság és a családalapítás felé haladó felnőtt életbe. Emberibben és ugyanakkor minél egyszerűbben érdemes megközelíteni a szex témáit, abban a formában, ahogy a természetben mindig is megmutatkozott.
Gyakran hallunk a kognitív és viselkedésterápiáról, például bizonyos lelki zavaroknál (szorongás, fóbiák, kényszerek, pánik, gyermekkori szorongásos betegségek, viselkedészavarok, rossz szokások, sérült gyermekek rehabilitációja, stb.) többnyire elsőként választandó módszer. Mi a lényege, miért olyan hatásos és igaz-e, tudományosan bizonyított és mérhető? Többrészes sorozatunkban körbejárjuk a témát és megvizsgáljuk, nekünk felnőtteknek és gyerekeinknek miben segít, továbbá melyek a leggyakoribb tévhiteink a technikával kapcsolatban?
Sok kamaszt nevelő szülő találkozhat manapság azzal a helyzettel, hogy félti a gyerekét, és nem engedi meg neki, hogy bulizni járjon, vagy a barátaival találkozzon. A kamasz persze lázad, és aggódó őse fejéhez vágja: "Bezzeg a többieket elengedik, csak te vagy ilyen paragép!". Mit tehet a szülő ebben a helyzetben?
Miért van rá szükséged? Megcsalásnak számít? Egészséges vagy nem? Hogyan szerezhetsz magadnak elegendő örömet, ha a családi élet elfoglaltságai vagy a távollétek, esetleg potenciazavar miatt nem tudtok elég időt együtt szerelmeskedni? Gond lehet, ha férjed/feleséged mellett magadnak nyújtasz élvezetet?
Mennyit hallgattuk nagyapáinkat ismételgetni, hogy "Bezzeg, amikor én voltam fiatal...", vagy "A régi szép időkben..." és az elengedhetetlen "Ezek a mai fiatalok..." kezdetű mondatokat. Mindegyik előbb utóbb oda lyukadt ki, hogy a mi kényelmes életünkhöz képest nekik milyen kevés adatott meg régen, és mégis boldogok voltak.
A nők élete nem egyszerű. Ezt nem azért mondom, mert szépnek, vonzónak, intelligensnek, háziasnak, kedvesnek, karrieristának és jó anyáknak kell lennünk. Ez még semmi. Egy nő élete hormonálisan is egy kavalkád, ami már 8 éves kor körül elkezdődik. Tinédzserként az első menstruáció, ami minden hónapban visszatér, aztán a terhesség, a szoptatás, és végül 40es -50es éveinkben a menopauza.
Lassan eltelik egy év azóta, hogy a koronavírus megjelent. Az elmúlt hónapokban az orvosok nagyon sok tapasztalatot szereztek azzal kapcsolatban, hogy kinél milyen módon jelentkezik a betegség. A tavaszi időszakban még úgy tudtuk, hogy a gyerekeket nem, vagy csak nagyon kis százalékban érinti ez az új vírus. Az ősz, a második hullám azonban mást mutat. Most már sok kisgyermek megfertőződik. Mutatjuk, hogy milyen tünetekre kell jobban odafigyelni!
Tombol a koronavírus járvány második hulláma. A fertőzöttek száma nem csak a nagyobb városokban, hanem a vidéki kistelepüléseken is folyamatosan növekszik. Sokan kutatják az ellenszert, és sokan keresik a válaszokat azokra a kérdésekre, hogy a vakcináig mivel védhetjük magunkat. Vajon a táplálékkiegészítők segíthetnek? Vajon a cink fogyasztása enyhébb lefolyásúvá teheti a fertőzést?
Ősszel az általános iskolákban rendszeresen viszik a gyerekeket úszásoktatásra. Nagyon vártuk idén is, de a járványhelyzet miatt elmaradt. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon más esetekben sem biztonságos az uszoda használata? Vajon a babaúszás sem tanácsos ebben az időszakban?
Hogyan izzítható fel újra a tűz?
A gyerekekkel együtt alvás hatással van a párkapcsolatra.
Egy rövid és játékos teszt, amiből kiderül, hogy milyen a lelkiállapotod pillanatnyilag. A Koronavírus okozta nemzetközi bizonytalanság kapcsán nagyon sokan kerültek lelkileg is kiszolgáltatottabb helyzetbe. Sokakat megvisel lelkileg ez az időszak. Különösen fontos most odafigyelni magunkra és a környezetünkre.
Ha már volt részed fogfájásban, akkor tudod, hogy milyen borzalmas élmény. Ha pedig eddig szerencsésen megúsztad, akkor érdemes mindent megtenned, hogy elkerüld az ezzel járó kellemetlenségeket. Mint a legtöbb egészségügyi probléma esetében, a fogfájásra is igaz, hogy a megelőzés a legcélravezetőbb. Az alapos fogmosás a fő étkezések után, a rendszeres fogorvosi szűrés és fogkő eltávolítás is fontos, hiszen a zománc felületén rengeteg kórokozó telepedhet meg és szaporodhat el a lepedékben, amelyek aztán szuvasodást, fogágybetegségeket vagy fogbélgyulladást is kiválthatnak.
Kétfajta dátumot láthatsz egy élelmiszer csomagolásán. Az egyik a fogyaszthatóság idejét, a másik a minőségmegőrzés idejét jelzi. Vajon mi a különbség a kettő között és melyik étel fogyasztható még a lejárat után?
Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. értesítette a Nébih-et, hogy visszahívta a "Manner puszedli 180 g, szilvás (Powidl Knöpfe)" elnevezésű termék alábbi azonosítókkal rendelkező tételeit. Az intézkedés oka, hogy nem zárható ki a penészképződés a termékben.
Amikor teherbe estél, volt néhány kellemetlenség, amelyre előre számítottál: tudtad, hogy a szülés fájni fog, hallottál már a reggeli rosszullétekről, és az sem lepett meg különösebben, hogy hirtelen ellenállhatatlan vonzalmat kezdtél érezni a savanyú káposzta iránt. Bizonyos panaszok megjelenésére azonban talán senki nem készített fel - ilyen például az aranyérrel kapcsolatos problémák kialakulása.
Mindannyian hallottuk már ezt a népi bölcsességet az almával kapcsolatban, de vajon mennyi az igazságtartalma? Az Európai Friss Kalandok program utánajárt az alma ókor óta ismert egészségmegőrző hatásainak. A Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében Marton Adrienn ételstylist még az egyik legnagyobb hazai almatermelőhöz is ellátogatott, hogy feltárja az alma titkait.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media