Egészség

Vannak azok az élethelyzetek - például az egyetemi vizsgaidőszak vagy a gyermekünk csecsemőkora -, amelyek automatikusan magukkal hozzák az alváshiányt. Sokan, akik család és munka mellett még tanulnak és háztartást is próbálna vezetni, úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak a napi pár óránál hosszabb pihenés luxusát. Pedig a krónikus alvásmegvonás komoly egészségügyi kockázatokkal jár.
A szédüléssel küzdő betegek állapotát nemcsak a nyári hőség, de a hirtelen időjárás-változás is befolyásolhatja. A meleg- vagy hidegfront érkezése, a nem elegendő folyadékbevitel, a sóvesztés, a napon végzett kertészkedés vagy a hirtelen mozdulatok átmenetileg még gyógyszeres kezelés mellett is állapotromlást idézhetnek elő - hívta fel a figyelmet Dr. Szirmai Ágnes, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense.
A sportolásnak lényegében nincs életkori határa, bárki bármikor elkezdheti a mozgást akkor is, ha korábban nem volt az életének a része. Persze nem szabad rögtön a legnagyobb súlyok után nyúlni az edzőteremben, és nem várhatjuk el ugyanazt a teljesítményt magunktól, mint évekkel ezelőtt, hisz ilyenkor nem csak kudarcélményeket szerzünk, hanem különböző sérüléseknek is kitesszük magunkat. A megfelelő sportág kiválasztásáról és a sportolás anti-aging hatásáról Dr. Gógl Álmos sportorvos beszél.
Se szeri, se száma a bölcs tanácsoknak, különösen, mióta a közösségi oldalak korlátlan teret adnak a bölcseletnek, a blogírásnak, a közösségépítésnek, a véleménynyilvánításnak. És ez így is van jól. Akkor nehéz eligazodni, amikor problémánk adódik, azt sem tudjuk, hova kapjunk, a megoldásról pedig végképp fogalmunk sincs. Ilyenkor nyújtanak kapaszkodót a pozitív gondolkodásra buzdító írások, posztok, cikkek. Tökéletes! Csakhogy pozitív gondolkodás, mint olyan, nem létezik...
A közelmúltban megjelent a hír, hogy vénykötelessé teszik a magas ibuprofentartalmú gyógyszereket, mivel túlzott fogyasztásuk esetében megnő a szív és érrendszeri szövődmények száma. Ez idő tájt egyre több helyen olvashattunk a másik láz és fájdalomcsillapító csoport hatóanyagának, a paracetamolnak májkárosító, olykor halálhoz vezető hatásáról.
Elsőre nem is sejtenénk, hogy a férfiaknak is jelentős szerepe van a mellrák korai felismerésében. Párkapcsolati életük során, ők többször tapintják és sokszor jobban ismerik párjuk mellét, ezáltal az esetleges elváltozásokat is előbb észrevehetik. Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke ezért azt tanácsolja a férfiaknak, hogy figyeljenek oda párjukra és amint valami szokatlant tapintanak vagy látnak, szóljanak neki és forduljanak orvoshoz.
Túl jól sikerült a buli vagy túl hosszúra nyúlt az éjszaka? Össze kéne kapnod magad, de úgy érzed, hogy "utókezelésre" szorulsz? Íme néhány kevésbé ismert hatékony módszer a szervezet regenerálására.
A felrepedezett sarok nem csak csúnya, veszélyes is: fájdalmassá teszi a járást és fertőzések melegágya lehet. Az alábbi házi módszerekkel veheted fel a versenyt a probléma ellen.
Nincs is romantikusabb annál, amikor az esküvő fáradalmait végre kettesben pihenhetik ki a fiatal házasok, és új, közös életük első nyaralására elutaznak. Kivéve, ha a pár édes napot, hetet egy csúnya húgyúti fertőzés kíséri.
A vérszegénység (anémia) napjainkban jelentős probléma a gyermekgyógyászatban, ezért kivizsgálása minden gyermekgyógyászati alapvizsgálat része kell, hogy legyen. Ha nem ismerik időben fel, vagy nem részesül megfelelő kezelésben, súlyos problémákat okozhat, és következményei hosszan tartóak is lehetnek - hívja fel a figyelmet Dr. Benyó Gábor, a Margit Medical Center gyermek hematológus és onkológus szakorvosa.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.