Baba fejlődése, fejlesztése

A babák általában 6-7 hónapos korukban elkezdenek kúszni, majd 8-10 hónapos koruk körül mászni, és végül elindulni. Ez az általános. Vannak azonban olyan gyerekek, akiknél a mászás kimarad, és felállás után egyből járni kezdenek. Mi a baj ezzel?
68 centiméter és 6 kiló most Timike, a csodababa, aki február 22.-én ünnepli a második születésnapját. Amikor megszületett, olyan kicsi volt, hogy elfért volna anyukája tenyerében.
Egy kedvenc mackó, egy kedvenc pelus, cumi, anya sálja vagy egy műanyagfigura. Vigasztárgyak. Így is hívják azokat a tárgyakat, amelyekhez a kicsik annyira ragaszkodnak, hogy mindenhova magukkal viszik. Miért ilyen fontosak a gyerekeknek ezek a tárgyak?
A babák hónapról hónapra egyre ügyesebbek, egyre önállóbbak lesznek. Összegyűjtöttük azokat a mérföldköveket, amelyek a mozgásfejlődéshez kapcsolódnak.
Krysta és Dereck úgy szerették egymást, mint közös életük első napján, és szerették volna, ha szerelmüket a gyermekáldás koronázza meg. Álmuk valóra is vált, de röviddel azután, hogy megtudták, gyermekük lesz, egy rutinvizsgálat kimutatta, hogy a magzat súlyos agyi rendellenességben szenved.
A kisbabáknak több olyan szokása van, amit az újdonsült szülők aggodalommal szemlélnek. Az egyik ilyen az, amikor szinte az egész öklét begyömöszöli a baba a szájába. Vajon kell aggódni miatta?
A fogzás 3-4 hónaposan elkezdődik, és hosszú hónapokon keresztül meghatározhatja egy kisbaba mindennapjait. Milyen problémákat okozhat ez a néha nem túl kellemes folyamat?
Érzékszerveink, a szem, az orr, a nyelv, a fül és a bőrünk nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. Pár "játékkal" a babád érzékelését is fejlesztheted, melyek által jobban megismeri az őt körülvevő világot és az agyi fejlődésére is pozitívan hatnak.
Bármennyire is hihetetlen, a szakemberek szerint egy kisbaba fejlesztését, tanítását már az első napoktól érdemes elkezdeni. A mai rohanó világunkban már nem biztos, hogy elég, ha az iskolapadban kezd el tanulni valaki, és az első hat évben az anyukák is kifejezetten sokat tehetnek a gyermekük fejlődéséért. Most a kezdeti időszak agystimuláló módszereire adunk néhány tippet.
Kismamák tömkelege gondolja úgy, hogy a babának a kiságyban a helye. Ezzel a megállapítással nincs is baj, ám sokan nem számolnak azokkal a hatásokkal, amik a kisbabát érik, felzaklatják, és megrémisztik. Ilyenkor jöhet szóba az együtt alvás, amitől sokan ódzkodnak, mert véleményük szerint visszafordíthatatlan. Tényleg kerülni kell a közös ágyban való alvást?
Már a pocakodban is hallja a hangodat, amikor pedig megszületik, az ismerős hang jelenti számára a biztonságot. Ha énekelsz neki, fejlődik a memóriája, fantáziája, ritmusérzéke, mozgása, hallása, koncentrációja, sőt még az egyensúlyérzéke is. De mit, mikor és mennyit? És mit tegyen az az anyuka, aki nem tud énekelni?
A hipotón babák jellemzően elmaradnak a mozgásfejlődésben, vagy kihagynak fontos lépcsőket (pl. kúszás), ezért esetükben kiemelten fontos a mihamarabbi diagnózis illetve a korai fejlesztés, ugyanis célzott terápiával a helyzet sokat javítható.
Mindkét félnek nehéz pillanat, amikor először kell néhány órára elválni egymástól. Egyénenként változó lehet, mikor jön el ennek az ideje, és sokat számít az is, milyen körülményeket teremtünk. Fontos, hogy az adott helyzetben az édesanya és a kisbaba is komfortosan érezze magát és ne övezze bűntudat, szorongás ezt az eseményt.
Hogyan, milyen üzenetekkel hozzuk létre gyermekünk számára az ő világát? Hogyan adunk át tapasztalatot, tudást egy beszélni sem tudó csecsemő számára? Milyen titkos csatornákon át üzemel az átvitel, és milyen titkolt félelmeket, indulatokat adhatunk át gyermekünknek, anélkül, hogy egyáltalán megszólalnánk?
Első gyermekes anyukáknak és apukáknak sokkoló élmény lehet, amikor a megetetett és jóllakott, tisztába tett, átöltöztetett, karban ringatott, látszólag tökéletesen ellátott és semmiben hiányt nem szenvedő gyermekük mégsem akarja abbahagyni a sírást...
A testmagasság nem egyenletesen nő a gyermekkor alatt. A kezdeti nagyon gyors gyarapodást lassulás, majd a serdülőkorban újabb gyorsulás váltja fel.
Ha gyermekünk szorong, szeretnénk segíteni, próbáljuk megnyugtatni, csitítgatni, de nem segít. Ilyenkor jön a düh, majd a szokásos önvád. Mégis mit tehetünk, mit mondhatunk még, hogy megnyugodjon? Vannak ebben a helyzetben jó válaszok, rossz válaszok?
5 tipp, hogyan erősíthető a szülő-gyermek kapcsolat már a magzati kortól?
Az érzelmi fejlődés legkoraibb szakasza az újszülött kortól az első életév betöltéséig tart. Legtöbben, amikor a pocakunkra tesszük a kezünket, önkéntelenül ringatózni és dúdolni kezdünk és ez nem véletlen. A gyerek érzelmi fejlődésének legfontosabb szakasza a fogantatástól az első életév bekövetkezéséig tart. Számos korai bevésődés, kapcsolódás ilyenkor dől el. Cikksorozatunk segít, hogy minden életkorban a lehető legjobb dalokat és mondókákat mondd a gyereknek!
A 4-5 hónapos kortól körülbelül egy évig terjedő időszak alatt a baba őrületes fejlődésen megy keresztül. Egy alvó, evő, pisilő, kakiló és síró kis gépezetből egy igazán interaktív, mozgékony kis lénnyé változik át, minden percben hatalmas növekedési ugrásokkal. Ami egyik nap igaz volt rá, az a másik nap már nem igaz. A dalok, mondókák választásában is ez az irányadó.
Ebben az életkorban talán a legfontosabb a rengeteg dal, játék, közös mozgás. Hiszen nem csak az EQ, hanem az IQ, a szociális viselkedés is fejlődik attól, ha a kicsi gyerekkel közösen játszol és énekelsz. Az egy és három év közötti időszakban, ha lehet, a gyerek viszonylag kevés olyan műzenét halljon, ami nem felel meg a korának, és nagyon sok éneket halljon a szüleitől.
A két éves és három éves kor közti időszak nagy vízválasztó. Anya szoknyájába kapaszkodó totyogóból egy igazi óvodássá érik a gyerek. Rengeteg szót megismer, és egyre jobban beszél, felfedezi és megnevezi a környezetét. Ebben az életkorban is fejleszthetjük, nevelhetjük dalokkal és mondókákkal az érzelmi intelligenciáját.
Az idegrendszer fejlődése a fogantatást követően néhány héttel kezdődik, majd elképesztő tempóban és intenzitással folytatódik a megszületésig.
Rengetegen háborodtak fel azon a TikTok videón, amely azt mutatja be, hogyan hajít a vízbe egy 8 hónapos csecsemőt a babaúszás-oktató, a szakmabeliek azonban kiálltak az edző mellett.
Mindenki egészséges, kiegyensúlyozott, jól fejlődő babát szeretne, aki nem mellékesen még okos is. Folyamatosan változik azonban az "okosság" definíciója.
Életünk első két évében szerzett tapasztalataink határozzák meg, képesek leszünk-e bízni, szeretni, és tartós kapcsolatokat kialakítani. Az ekkor elszalasztott lehetőségeket pótolni később gyakorlatilag lehetetlen - állítja a szakember.
Ha eddig aggódtál amiatt, hogy a babád feje mintha nagyobb lenne, mint a kortársaié, ezentúl inkább örülj neki. Skót kutatók szerint ez annak az előjele, hogy felnőtt korában intelligensebb lesz az átlagnál.
Primitív reflexeknek azokat az automatikus mozgásmintákat nevezzük, amelyek az anyaméhben fejlődnek ki, születéskor és az első hónapokban jelen vannak, azonban egy idő után el kell tűnniük. Ne lepődj tehát meg, ha fiatal kisbabád ezeket a mozdulatokat teszi, azonban jelezd szakembernek, ha idősebb korában sem hagy fel velük:
Onnantól, hogy képes felülni, új világok nyílnak meg a baba számára: más szemszögből látja a világot, felszabadul a két keze, egészen új tevékenységeket végezhet. A testének azonban meg kell minderre érnie, mert később komoly bajok forrása lehet, ha olyan helyzetbe kényszerítjük az izmokat, amelyekre még nincsenek felkészülve.
A japán Makoto Shichida negyven éve fejlesztette ki a babák korai fejlesztésére szolgáló programját, amely a jobb agyfélteke stimulálásával ér el elképesztő eredményeket.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media