Családtervezés

A társadalmi igényeket látva a Katolikus Egyház is komolyan törekszik segíteni azoknak a pároknak, akik egészségügyi nehézségekkel küzdenek a gyermekvállalás terén. Ennek érdekében 2018. január 1-jén elindult a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektje, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.
A külföldi hangzású, jórészt szappanoperák által ihletett nevek mellett a magyaros vonalat erősítő ötletekben sem szűkölködtek a szülők, amikor beadták engedélyezési kérelmüket a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsához. Az Akadémia a kért nevek egy részét most is jóváhagyta, de bőven akadtak olyanok is, amelyek nem mentek át a szűrőn.
Nagy port kavart az RTL Klub Fókusz című műsorában egy rejtett kamerás beszélgetés, amelyben egy házaspár 5 millió forintot kért azért, hogy örökbe adják a születendő gyermeküket. Az eset több kérdést felvet, a sajtó is gyakran pontatlan információk hozzáadásával ismertette a történteket. Miért fordul elő egyre több ilyen eset? Amellett, hogy törvénytelen, miért rettentően kockázatos is egy ilyen ügyletbe belemenni? És egyáltalán: mi tart akár 4-5 évig is egy örökbefogadási folyamaton, ha közben rengetegen élnek állami gondozásban?
Amióta néhányan életük minden pillanatát videóra veszik, nem hiányozhatnak a csodálkozós-döbbent-sokkot kapott felvételek sem a közösségi oldalakra feltöltött videók közül. S mivel kevés pillanat tud több érzelmet kiváltani, mint az, amikor megtudjuk, hogy új taggal gyarapodik a család, nem csoda, hogy az erről szóló felvételek különösen népszerűek a neten.
Már a fogantatás előtt sem árt ügyelni az egészséges táplálkozásra, mivel a megfelelő vitaminbevitel segítheti a megtermékenyülést is. Íme, a legfontosabb tudnivalók.
Nos, azt hiszem, most kell szót emelnem! Emberek, hahó! Hagyjatok már minket megélni a pillanatainkat! A kapcsolatunk elején az volt a kérdés, hogy mikor lesz eljegyzés? Az eljegyzés után, hogy mikor lesz az esküvő? Az esküvő után, hogy mikor jön a "kis trónörökös"? Majd, körülbelül tíz perccel a kislányunk megszületése után, hogy: - Na, és mikor jön a kistesó? 
Sok párnál előfordul, hogy nem sikerül megfogannia a babának, akit a leendő szülei már nagyon várnak. Ilyen esetben nem kell rögtön megijedni és aggódni, hiszen az is teljesen normális, ha két évbe telik, mire sikerül megfogannia a gyermeknek. Szakértőkkel beszélgettünk arról, hogyan érdemes ehhez a helyzethez állni, és mi nyújthat segítséget a problémában.
A rendszeres testmozgás, a csontozat erősítése és a helyes táplálkozás nem csak a mindennapokban okoz örömöt szervezetünknek, de növeli a babaprojekt sikerét is. A gyermekvállalás előtt érdemes a tápláltsági állapotunkat felmérni, hiszen minőségi és mennyiségi eltérései kedvezőtlenül befolyásolják a petesejtek és a hímivarsejtek minőségét, valamint a peteérést.
A média egyre gyakrabban számol be 40 körüli, vagy 40 feletti sztárok várandósságáról, és a hír általában megosztja a közvéleményt. Sokan úgy vélik, hogy 40 felett a nő szinte kifutott a gyermekvállalás kedvező időszakából, ezért fokozott a kockázat mind az anya, mind a gyermek szempontjából. Mások szerint egy fitt 40-es nő még nyugodtan megszülheti és felnevelheti gyermekét...
Mai rohanó és egyben fejlett világunkban mikor igyekszünk mindent megtervezni, beosztani az időnket, felvetődik a kérdés, vajon hogyan viszonyulunk a gyermekvállalás kérdéséhez, illetve a gyermekneveléshez? Ebben is igyekszünk tudatosak lenni, vagy a gyermekekkel kapcsolatosan hagyjuk, hogy az érzelmeink vezéreljenek, irányítsanak minket? Vagy csatlakozunk a "gyermeket nem vállalók" táborához?
Mostanában viszonylag sok könyvet, tájékoztatót, honlapot, cikket olvastam az apaságról, apává válásról, az apa szerepéről a gyermek életében. Megdöbbentő, milyen sztereotíp sablonokkal vannak tele ezek az irományok. 5 pontban összeszedtem az általam vélt legsúlyosabbakat!
A StorkDiet/Girl táplálkozástudományi szoftver megalkotója szerint a kalciumban gazdag és nátriumban szegény étrendet követő kismamák nagyobb eséllyel hoznak világra leánygyermekeket.
A bőr alá beültethető és 16 évig működőképes távirányítású fogamzásgátló chip készült Bill Gates támogatásával - írta a The Daily Telegraph.
Nagy pillanat az, amikor egy pár úgy érzi, itt az idő, jöhet a baba! Ilyenkor azonnal szeretnénk a pozitív tesztet a kezünkben tartani, de sajnos vannak esetek, amikor a gyerek sokáig várat magára.
Új ünnepnap formálódik Európában. Május 31-én ünneplik első ízben a Testvérek Napját. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen szintén vallja: "A legjobb ajándék a kistestvér!"
A gyermek egyes betegségei és a késői apaság összefügghetnek egymással - állapította meg egy nagy léptékű nemzetközi kutatás.
A vetélés kockázata életmódváltással csökkenthető: az első terhességek több mint fele megmenthető lenne így - derült ki egy nagyszabású dán kutatásból.
Ha annyi próbálkozás után szeretnél MEGOLDÁST, hogy végre jöjjön a BABA, akkor most olvass tovább!
A magzat neme miatti abortusz törvényi betiltása mellett foglalt állást szerdai blogbejegyzésében Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
A rendszertelen időbeosztás szerint dolgozó nők gyakrabban szenvednek meddőségi problémáktól, mint az állandó műszakban dolgozók - mutatta ki egy új tanulmány.
Lehet-e még gyermekem? Mi a perimenopauza? A menstruációs zavarok okai gyakran felderítetlenek maradnak. Ritkán gondolnak arra (néha a szakemberek sem), hogy a zavarok hátterében a pajzsmirigy rendellenessége állhat. Az okok felderítésével viszonylag könnyen gyógyíthatók az addig makacs tünetek.
Végre, anya vagyok! Én nem szeretnék gyerekeket... Anyának lenni jó! És ön mit dolgozik? - Hát én "csak" anya vagyok! Én mindig ANYA leszek!
Ha nem terveztétek a babát, a következő lehetőségek jöhetnek számításba abban az esetben, ha megtartod a babát.
A horkoló férjek előbb-utóbb külön ágyba kényszerülnek, hogy a hálótárs éjszakai pihenését ne zavarják. A romantikát azonban nem csak a távolság öli meg, de a horkolás libidó csökkenést, sőt impotenciát is okozhat.
Cikksorozatunk első részében Dr. Kósa Zsolt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyásza segítségével olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mikor érdemes először felkeresni a nőgyógyászt, melyek a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszerek, és hogyan történik a vizsgálat egy érintetlen páciens esetében? A második részben Dr. Csajbók Éva, a klinika belgyógyász-endokrinológusa segít minket eligazodni a hormonális fogamzásgátlás területén.
Napjainkban a tapasztalatok alapján egyre későbbre tolódik a nők gyermekvállalása. A jelenséghez az is hozzátartozik, hogy sokan a negyvenedik életévükhöz közeledve is azért vállalnak gyermeket, mert úgy érzik, hogy egyszerűen nem várhatnak tovább egyre hangosabban ketyegő biológiai órájuk miatt.
Tiéd a választás! Lehetőség, hogy kapcsolatba lépj Önmagaddal! Meddőnek lenni. Az embernek - szó szerint - még a víz is lecsorog a hátán, ha ezzel próbálják stigmatizálni, vagy béklyóba kötni. Nem könnyű helyzet, de nem is megoldhatatlan! Nagyon fontos, hogy az ezzel megrémített személy, ne engedje, hogy hatalmába kerítse mindaz, amit egy ilyen diagnózis esetén tapasztal.
A jelenlegi gazdasági viszonyok között nem minden fiatal házaspár engedheti meg magának az önálló háztartás kialakítását. Vannak, akiknek sikerül kilépni a szülői házból, megtehetik, hogy saját otthont alapítsanak. Akár még az albérletet is vállalják, csak függetlenül éljenek a szülőktől. Az önálló családalapítás, minden fiatal pár természetes igénye, nem feltételezi törvényszerűen a szülő és felnőtt gyermeke közötti megromlott kapcsolatot.
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő - részlet - "Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként. Elüldögélhetne itt. Még be is sötétítenék a kedvéért. Összehúznám magam. És sajogna, sajogna a szívem."
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media