SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csökken a magyarok száma: már 8 hónapja zuhan a születésszám

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-12-21
Már több éve téma a közéletben, hogy csökken a magyarok száma. Ehhez nemcsak a születéseknek, hanem a halálozásoknak és a kivándorlásnak is köze van, azonban leginkább az első pont az, ami segíthetne növelni hazánk lakosainak számát. A kormány számtalan próbálkozást tett azért, hogy több gyermek szülessen: ez egy ideig be is vált, de vannak olyan tényezők, amik kevésbé pozitívan hatnak a magyarság sorsának alakulására.
Csökken a magyarok száma: már 8 hónapja zuhan a születésszám

500-zal csökkent a születések száma a tavalyi évhez képest

Idén novemberben összesen 6780 gyermek született, ami pontosan 502-vel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Emellett a halálozások száma is viszonylag magas, 10 351 ember veszítette az életét az év utolsó előtti hónapjában, valamint a házasságkötések száma is csökkent 2,2%-kal.

Május óta minden hónapban 5%-kal csökkent a születések száma, és kevesebb lett a termékenységi arányszám is, ami mind ahhoz járul hozzá, hogy kevesebb legyen a magyarok száma. Ezek a tényezők azok, amik leginkább befolyásolják azt, hogy fogyjon a nép, de azért érdemes egy kicsit mélyebbre nézni a felszíni adatoknál.
 

Kevesebb a szülni képes nők száma

A termékenységi arányszám azt mutatja, hogy jóval kevesebb lett azoknak a nőknek a száma, akik szülésre alkalmas korban vannak. Tavaly ez 1,53 volt, idén azonban 1,51-re csökkent.

Ez nem meglepő: sok család, valamint nő helyezi előtérbe a karrierjét, valamint a saját életét, minthogy szüljön egy gyermeket. A felnevelésük hatalmas felelősséggel és nem kevés költséggel jár, a helyzetet pedig tovább nehezíti a magas infláció: hiszen ha valaki saját magát is nehezen tudja eltartani, akkor egy másik emberért sem tud teljes mértékben felelni.

Emellett sokan csak 30-40 éves korukban szeretnének gyereket vállalni, ami 40-50 éve még 20-30 éves korban volt ideális. Sok az egyke, valamint számtalan olyan, fiatal nő van, aki kénytelen reprodukciós eljárásnak alávetni magát, hogy gyermeke születhessen. Van, aki egy idő után feladja, és van olyan is, aki hosszú ideig próbálkozik.
 

Feljebb kéne tornázni a termékenységi arányszámot

Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa tavalyi interjúja során számtalan kérdésre adott választ. Szerinte nem lenne lehetetlen feltornázni a termékenységi mutatót 1,8-ra, azonban ehhez nem a különböző hitelekre lenne szükség. Orbán Viktor 2,1-es termékenyégi mutatót ígért 2025-re, ami teljesíthetetlen az idei csökkenés után.

Vannak olyan drasztikus módszerek, mint az abortusztilalom, ami ideig-óráig segítene a cél elérésében, azonban hosszú távon negatív hatásai lennének. Szerinte inkább civilizált intézményeket kellene létrehozni ahelyett, hogy öntik a pénzt a gyereket vállalók számlájára. Sokan esnek abba a hibába, hogy bevállalnak úgy 2-3 gyermeket, hogy nem tudják, miből fogják eltartani majd őket. Ezek a gyerekek tanulva édesanyjuk, édesapjuk hibájából külföldre költöznek, ami szintén egy módja a népesség csökkenésének. Magyarország jelenleg az 1,5-ös termékenységi mutatóval is jól áll az európai országok között, ám nem szabad, hogy ez tovább csökkenjen.

Érdekes lesz ezt megvizsgálni jövőre, hiszen a CSOK+ újabb lehetőséget biztosít azok számára, akik eddig nem vették igénybe az előző családtámogatást. Itt is természetesen három gyermek után jár a legnagyobb kedvezmény, de ezeket a gyermekeket el is kell tartani valahogy, amihez a keleti országrészben kézhez kapott fizetések például nem feltétlen elegendőek. Most az infláció is csökkent, remélhetőleg a születésszámok is ismét növekedésnek indulnak, valamint a számtalan, Magyarországon leányvállalatot nyitó cégek is kecsegtető ajánlatokat nyújtanak a külföldön élő magyarok számára.

Ehhez azonban egy kicsit hatékonyabb próbálkozásokra lesz szükség, mint a Gyere Haza Fiatal! vagy a Családvédelmi Akcióterv, amelyek mind kudarcba fulladtak. Megfelelő oktatatás, megfelelő intézmények, élhető fizetések szükségesek ahhoz, hogy megálljon a népességcsökkenés és ne egy elöregedő társadalom legyen a magyar.

Indexkép: Jonathan Borba képe az Unsplash oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja