Játékok, zenék, foglalkoztatók

Hogy kell-e egy óvodásnak írni tanulni? Természetesen nem kell. Többségükben azonban nagycsoportra felébred a betűk iránti érdeklődés, és semmi akadálya annak, hogy ezt játékos formában kielégítsük.
Jó, ha van mindig a tarsolyunkban néhány játékötlet a borús, esős őszi és a közelgő hideg téli nappalokra. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője ebben nyújt segítséget.
Minden évben, amikor lassan búcsút veszünk az októbertől, parázs poszt-, és kommentháború alakul ki a közösségi oldalakon a Halloween kapcsán - ünnepelni vagy nem ünnepelni? Faragni tököt vagy nem? Magyar vagy nem magyar? Egy kis ünnep-történelem következik.
A klip jól illeszkedik azon dalok sorába, melyeknek célja a gyerekek és a társadalom érzékenyítése a beteg, fogyatékkal élő, vagy egyszerűen csak nehezebb sorban élő tagjaival szemben.
Egy Toot-Toot autó több, mint egy egyszerű, guruló játékautó. A kisautók reagálnak a gyerekek játékára, ahogy a pályák egyes részein áthaladnak vagy megállnak. A kisautók érzékelik, ha a benzinkútra helyezték őket vagy jelzik, ha parkolóba értek és pihenni szeretnének. Igazi játékélmény, számos variáció, miközben a gyerekek kúsznak-másznak az autókkal a pálya egyik végéből a másikba.
Napjainkban már nem kihívás még csillogóbb, még színesebb, még hangosabb játékot vásárolni a gyereknek. Sokkal inkább feladat szülőként okosan válogatni a bőség zavarában. Hiszen mitől jó egy játék? Semmiképpen nem az előbb felsorolt jelzők sokaságától. A variálhatóság, a képzelet szabad áramlása, a mozgás öröme, a letisztultság - ezek a kulcsszavak, amelyek támogatják az értelmes időtöltés lehetőségét. A régi és új játékok szerepéről, alkalmazhatóságáról, fejlesztő hatásáról Víg Sára gyermekpszichológussal beszélgettünk.
Nem kell tanult muzsikusnak lennünk ahhoz, hogy jól foglalkozzunk zeneileg gyermekünkkel. Ami igazán számít, az a közös élmény, az együtt mozgás, a jó hangulat és a nevetés. Az pedig már csak ráadás, hogy a kellemes időtöltés nemcsak a kicsit fejleszti, de a szülő-gyermek kapcsolatra is jó hatással van.
Egyre több gyereknek okoz gondot az iskolában a figyelemzavar - nehezen tudnak a feladatokra összpontosítani, rendszeresen elkalandozik a figyelmük, nem tudnak hosszabb ideig koncentrálni. Ez még a különösen jó képességű gyerekeknél is okozhat rossz jegyeket, így érdemes odafigyelni a problémára. Összegyűjtöttünk 16 játékot, melyekkel észrevétlenül fejleszthető a figyelem és koncentrálóképesség.
Minden évben június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeljük. Őket, akikkel birkózós, bokszolós, harcos játékokat lehet játszani, akik a fiúgyermeknek férfimintát, a lányoknak pedig az első "szerelmet" jelentik. Jelenlétük, gondoskodásuk, odafigyelésük érzelmi biztonságot jelent a gyermek számára, töltsük ezért ezt a napot együtt, szerezzünk közös élményeket, jó hangulatban.
Olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amik talán felvehetik a versenyt a kütyükkel; amikkel otthon és a szabadban is minőségi időt tölthettek együtt. A lényeg persze nem az, hogy mit és hol csináltok - csak az, hogy együtt tegyétek.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.