SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mese vagy valóság?

Balázs Boglárka - The Sea inside Me [cikkei] - 2021-04-16
Sokszor nehéz szülőként jól kérdezni gyermekünket. Sokan fordulnak hozzánk, hogy nem mesél semmit a bölcsis, ovis vagy kisiskolás, különösképpen kamasz gyermekük. "Még azt sem tudom mit ebédelt!" - mondjátok. Szülő-gyerek társasjáték klubjaink alkalmával olyan beszélgetésről számoltok be, amit azt mondjátok a játék nélkül soha sem ment volna. A mesék és asszociációk világa egy nagyon hatékony eszköz a kezünkbe, akár szülőként is jól használható lehetőség. Nemrég jelent meg Czirják Erika - "Én mesém" kártyacsomagja. Mi már örömmel használjuk hetek óta, csoportos és egyéni foglalkozások során, egyelőre az online térben, de reméljük mielőbb személyesen is. E kapcsán beszélgettünk Erikával is.
Mese vagy valóság?

Mi, a The Sea inside Me Központ alapítói gyerekkorunk óta a segítő szakmára készültünk, nem volt kérdés az sem, hogy a gyerekek a célcsoportunk. Örömmel hallgattuk, hogy Erika pályája is hasonlóan alakult. „Erre születtem, erre lettem teremtve. Már sok dolgot kipróbáltam az életemben, sok területtel megismerkedhettem. Egy közös pont volt mindegyikben: az ember. Így az eddigi pályafutásom alatt voltam banki ügyintéző, mentor, ifjúsági koordinátor, szociális munkás, ügyfélszolgálatos, munkaerőpiaci tanácsadó, fejlesztőpedagógus, és most jelenleg magántanár és meseíró. Az már bizonyos, hogy a gyerekekkel van dolgom.” – kezdi a beszélgetést.

A mi célcsoportunk is a gyerekek, különösképpen az iskolás, kamasz, fiatal felnőtt korosztály és a szülők, szakemberek, akik körül veszik a gyerekeket. Többnyire csoportos formában dolgozunk, játszunk velük, ami során nagyon sok minden fejleszthető, akár kommunikáció, együttműködés, szabálytudat, kitartás, empátia és természetesen az önismeret is. A gyerekek odafordulását Erika is sokszor megtapasztalta, el is mesél egy történetet:

„Szomorú vagy? Kérsz egy gyógyító ölelést?” – kaptam ezt egy olyan napon, amikor nagyon megvoltam zuhanva. Erre a gyerekek képesek, szavak nélkül tudják a dolgukat, éreznek sok-sok dolgot, amit próbálunk palástolni, elrejteni, de előlük nem lehet! – folytatja.

Valóban minden rezgésünket „leveszik” a gyerekek, s éppen ezért jó, ha találunk eszközöket ahhoz, hogy mi is elmondhassuk nekik, hogy bennünk mi okoz éppen feszültséget, illetve megtanítsuk őket a saját érzéseikről beszélni. Erre kifejezetten alkalmasak az asszociációs technikák.

Erika két évvel ezelőtt lépett ki a közoktatás rendszeréből és jelenleg magántanárként tevékeny. Fejlesztőpedagógusként és mozgásterapeutaként főként Baranyában, - az Ormánság területén - dolgozik hátrányos helyzetű óvodás gyerekekkel. „Hiszem, hogy vannak helyek, amik várnak ránk, ami elő van nekünk készítve, hiszem, hogy vannak emberek, akikkel találkoznunk kell, mert kapcsolódásunk van egymással. Az Ormánság, pont ilyen hely, és a többségében hátrányos helyzetű gyerkőcök, pont azok, akik vártak rám és találkoznunk kellett.” – mondja nagy lelkesedéssel.

Többek között ezek a gyerekek inspirálták az ÉN MESÉM kártyák születését. Rengeteg ilyen és hasonló kártya van már a piacon, amit segítő szakemberek használunk. Ám ez a csomag kitűnik a többi közül, mi is elsőként beszereztük és használjuk a gyerekekkel, kamaszokkal, de akár felnőtt csoportokban is. A kártyák egyik erőssége a grafikai munka, ami nagyon részletes, gazdag, színes, és magával ragadó. A másik fontos tulajdonsága, hogy a népmesei elemek mind az öt kategóriája megtalálható a pakliban, vagyis a hősök az ellenfelek, a helyszínek, varázseszközök és segítők. „Amit még kiemelnék, hogy a kártyákon nincsen cselekmény, ami arra készteti a kedves játékost, hogy maga formálja az eseményt a húzott lapokkal. Fontos megemlíteni, hogy kizárólag népmesei elemeket tartalmaz a csomag.” – meséli nagy lelkesedéssel a játék adta lehetőségeket.
Sokféleképpen lehet játszani, ez is a játékvezető, a szakember vagy szülő kreativitásától függ. A kártya jól alkalmazható otthoni használat során, valódi játékra is, így közelebb hozva szülőt és gyermeket egymáshoz.
„A játékot gazdagítottam fordulatkártyákkal, amiknek a célja, hogy még izgalmasabbá, fordulatosabbá tegyék a történeteket. Egy elkezdett mese közben húzott fordulatkártya, lehet, hogy megváltoztatja az egész történetet.  A pakli „gazdagsága” a mennyisége is: 60 darab kártyából áll, 40 db mesei elem és 20 db fordulatkártya. Nagyon sok népmesét olvastam és gyűjtőmunkát is végeztem, hogy az első pakliba olyan hősök, ellenfelek, helyszínek, varázseszközök és segítők kerüljenek, amelyek meghatározó elemei a magyar népmeséknek. ” – szövi tovább a gondolatmenetet az alkotó.

A mesekártyák ötlete már évekkel ezelőtt megszületett. Már akkor el is készült egy prototípusa a paklinak, de azzal valahogy nem volt elégedett Erika és pihenőidőt kaptak. „Majd tavaly robbantottak a kártyák, amikor beelőzte őket a mesekönyvem. Éreztem, és hallottam is őket, ahogy a fiókomban dörömbölnek: „Itt vagyunk ám már egy ideje, muszáj velünk is foglalkoznod!” Így újra átgondolásra került az egész alapkoncepció.”

Elmélázunk, hogy mennyire a szakmai vagy az otthoni használat az, amire alkalmas a játék, de mivel a meséknek mindenhol, minden életszakaszban helye van, így nem is lepődünk meg Erika válaszán: „Azt vallom, hogy a meséknek mindig is szerepük volt, és lesz is az emberek életében. Szándékosan nem azt írtam, hogy a gyerekek életében, mert nekünk felnőtteknek is igenis dolgunk van a mesékkel, hiszen valamikor réges régen először nekünk felnőtteknek íródtak és nem gyerekeknek.
Ebből kifolyólag a mesekártyáimnak nagyon sokrétű felhasználási lehetőségét lehet kibontakoztatni minden korosztálynak.
Nagyon leegyszerűsítve: az „ÉN MESÉM” mesekártyák egy történetmesélős, vicces, fordulatos, szórakoztató és fejlesztő kártyajáték az egész családnak, azoknak, akik rajonganak a mesék világáért, és azoknak, akiknek a munkájukban szerepet kapnak a mesék a mesei szimbólumok.”

Mivel nagyszerűen használható a kártyacsomag, így a pedagógusok számára akkreditált társasjáték képzésünkön is fontos helyet kap a mese, a mesés játékok, melyek közül ez a kártya-csomag az egyik, hiszen a mesék világában minden megtörténhet, mert a képzelet és a fantázia határtalan. A mesekártyák segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a bennünk lévő meséket megalkothassuk, miközben fejlődik a szókincs, a kreativitás, a kifejező képesség és az érzelmi intelligencia, ezáltal nagyon jól használható idegen nyelv órákba, magyar nyelv és irodalom órákba építve is, melyekre tippeket, gyakorlatokat is adunk a 30 órás képzésünk alatt.

Az online térben tartott kamaszcsoportunk közben a kártyák

 

Mit is ad és fejleszt az „Én mesém” mesekártya?

  • a gyermekek gazdag fantáziáját és a belső képi világát
  • a közösségben történő mesélés magával ragadó élményét
  • vidám, szórakoztató együttlét megtartó erejét
  • segítő szakemberként eszközt adhatsz másoknak, hogy a képek - tolmácsai legyenek a szavaknak
  • gyerekkori mese-élményeid visszatérését
  • tanítóként lehetőséget, hogy fejleszd a szókincset, kifejező képességet, szövegalkotást
  • boldog gyermeket, aki örömmel fog kalandozni a saját meséi birodalmában

 

Ha kedvet kaptál pedagógusként akkreditált képzésünkhöz, akkor részleteket honlapunkon olvashatsz, legközelebb júniusban indítunk képzést Budapesten.

A játékot közvetlenül Erika oldalán tudod megrendelni.

Balázs Boglárka - The Sea inside Me


Balázs Boglárka - The Sea inside Me
Játékpedagógus, Mediátor, Szociális munkás, Drogügyi-koordinátor, OH-instruktor, Grafológus- és rajzelemzési szakember, Tréner és Egyéni segítő

Elérhetőségeim:
Email: seainside.kozpont@gmail.com
Tel: +36205351565
Honlap: http://seainsidekozpont.simplesite.com/
Facebook: The Sea inside Me | Facebook

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja