Gyermekbiztonság

A 21. század fejlett, rohanó világában már szinte nincs olyan ember, aki ne lenne jelen valamely közösségi hálózaton. Minden az emailekkel kezdődött, majd az iWiW és a myVIP után berobbant a Facebook és letarolt maga körül mindent.
Hazánkban a filmek korhatár-besorolása komoly szakmai szempontok alapján készül, betartásuk azonban nem kötelező: a mozik nem tagadhatják meg a jegyeladást akár óvodások számára sem egy 18-as karikás filmre. Így annak felelőssége, hogy milyen tartalmakat juttatnak el gyermekeikhez, kizárólag a szülőket terheli.
A Cartoon Network csatorna a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal karöltve idén ötödik éve indítja el nagyszabású, Aki ver, az nem haver kampányát a bullying, gyermekek egymás közötti bántalmazása ellen az iskolák, a média, valamint egy népszerű kampánynagykövet és influenszerek bevonásával.
Sok eszköz és szűrőprogram közül válogathatunk, ha keretek között szeretnénk tartani a gyerek internethasználatát. Érdemes azonban ezekkel is okosan élni, mert nincs az a külső kontroll, ami helyettesíthetné a bizalmas szülő-gyerek viszonyt.
Kedden került fel a YouTube-ra egy felvétel, amelyen az látható, ahogyan egy zebrán szabályosan átkelő gyermeket kis híján elgázol egy BKV-busz.
Sokan szeretik azokat a GPS-es okoseszközöket és alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy mindig tudjuk, merre jár éppen a gyerek vagy a család többi tagja. A következők közül válogathat az, aki úgy dönt, kipróbálja ismerősei GPS-es helymeghatározását.
Hiába a sok figyelmeztetés, évről évre megtörténik: a szülő elfelejti kitenni a babát a bölcsődében, s mire munkája végeztével visszaszáll az autójába, már csak a gyermek holttestét találja a hátsó ülésen. A társadalom háborog: az ilyen nem szülő, őt kéne a forró autóba zárni. Pedig egyes kutatók szerint hasonló hiba bárkivel előfordulhat.
A nyári szünetben a megszokottnál is hangsúlyosabban merül fel a szülőkben a kérdés: mennyi idős kortól lehet egy gyereket biztonságban egyedül hagyni a lakásban? Mikor elég érett arra, hogy kíséret nélkül menjen le a focipályára, boltba vagy egy barátjához? Egyértelmű időpontot lehetetlen mondani, az alábbi szempontok azonban segíthetnek a döntésben.
Nem muszáj a legdrágább autósülést választanunk, sokkal fontosabb, hogy olyat szerezzünk be, ami gyermekünk életkorához, testmagasságához és testsúlyához alkalmazkodik. Ahogy nő a kicsi, a következő típusú ülésekre lesz szüksége:
Itt a várva várt nyári szabadságolások ideje. Végre együtt lehet a család, irány a vízpart! Előkerülnek a felfújható kis pancsolók, a nagyobb merev falú medencék. Egyre több kertben található úszómedence is. Ezek azonban mind veszélyeket rejtenek magukban, amiket ki kell védenünk.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.