Könyv- és lemezajánló

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány - Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek, Móra Könyvkiadó, 2020 Fordítva kezdem: miért ajánlanám kisfiúknak, fiatal embereknek és férfiaknak szívesen ezt a könyvet? Mert a meséket elolvasva a női-férfi kapcsolat sokszínűségét, a két nem együttműködését, egymást támogató erejét tanulhatják meg a történetekből. Miért ajándékoznám minden kislánynak, leendő nőnek, felnőtt nőnek szívesen ezt a kiváló mesekönyvet? Mert megtanulhatják belőle, hogyan viselkedjenek, milyen női példaképeket kövessenek, hogyan és milyen párt válasszanak maguknak, természetesen a mesék nyelvén. Valamint azt, hogy van élet a palotában alvó/sárkány várában raboskodó hercegkisasszony történetén túl is.
Mikor könyvet adsz karácsonyra, nemcsak egy tárgyat, hanem élményt is ajándékozol. A közös, összebújós mesélés élményét. A felfedezés élményét. A fantáziavilágban utazás élményét. A boldog éjszakai álmok élményét. Az izgatott borzongás élményét. A történet utáni nagy kibeszélések élményét. És még sorolhatnánk.
Miért nem poros és unalmas a Harisnyás Pippi? Astrid Lindgren regénye 1945-ben jelent meg Svédországban, bár kezdetben 5 kiadó utasítja vissza, óriási sikert arat saját hazájában és világszerte. Bevallom, gyerekkoromban nem jutott el hozzám Astrid Lindgren antilányregény lányregénye. Ha akkor tudom róla, amit most, mindenképpen elolvasom...
Ugye neked is van olyan könyved, amit ha meglátsz a polcon, akkor bele is olvasol? És olyan, amitől mindig mosolyognod kell? Vagy az, amit végig sem olvastál, mert annyira unalmas volt, hogy a tizedik oldal után feladtad?
Micimackó, A kis herceg, Öreg néne őzikéje, Minden napra egy mese, Gőgös Gúnár Gedeon, Vidám mesék, Mesebolt, Világszép nádszál kisasszony. A könyvek, amikből sokan a mai napig féltő gonddal őrzik a szüleiktől, nagyszüleiktől örökölt darabokat, amiket örömmel olvasnak újra és újra saját gyerekeikkel.
Hogyan lesz a családi élet színtere egyik pillanatról a másikra egy állóháború helyszíne, a szemben álló felek pedig a szülők és a gyerekek? Milyen szituációk lobbantják be a konfliktust, teszik működésképtelenné a kommunikációt, mérgesítik el kilátástalanná a helyzetet? Mik azok a bárki számára követhető lépések, amivel a harctér játszótérré, az ellenfelek egymást megértő, támogató, szerető családdá válnak? Ehhez írt gyakorlati útmutatót szülőknek a tavaszi karantén alatt Dr. Eigner Bernadett pszichopedagógus és gyermekterapeuta.
Ahogy a naptárra nézünk, egyszerűen hihetetlennek tűnik, hogy már itt is van az első szünet: az őszi. A diákok már vidáman visszaszámolnak, a szülők pedig törik a fejüket, mivel lehet majd lekötni az ifjúságot. Az időjárás-előrejelzés sem kecsegtet sok jóval. Számos esős nap áll előttünk, amiket a négy fal között szép kihívás megtölteni kalandokkal. De nem lehetetlen! Nyissatok ajtót a fantázia világára, és vegyetek részt az állatok forradalmában, vagy próbáljatok szerencsét Andrissal a legyőzhetetlen homokkatonák elleni küzdelemben.
Bár a népmesékkel való ismerkedés óvodáskorban megkezdjük, ezek a mesék felnőtt életünkben is támaszt, útmutatást adhatnak egy-egy elakadás, életválság idején.
Meseország mindenkié - ezzel a címmel jelenik meg a napokban az a mesekönyv, amelyet a politikai jobb bedarált, a baloldal pedig egyemberként, már-már szent áhítattal rendelt meg. Nagyon jól példázza a cím, hogy állunk mi a kisebbségekhez. Olyan szavaink vannak rájuk, amelyekkel jobban tudunk káromkodni, mint együttérzést kifejezni. Ez a könyv segíthet, hogy máskét legyen... Biztosan?
Bóbita, Bóbita táncol, körben az angyalok ülnek... Weöres Sándor örökbecsű verse mint egy kedves, gyerekkori mantra, szinte minden mostani szülő fejében ott van. De elővehetnénk Nemes Nagy Ágnes, Gazdag Erzsi, Varga Katalin, Zelk Zoltán, Szabó Lőrinc vagy épp Tamkó Sirató Károly gyerekverseit, amik mind úgy simulnak be gyerekkorunk szép és felejthetetlen emlékei közé, mint a nagymama pihe-puha csokoládés piskótájának íze, amit a mai napig érzünk a szánkban.
Vannak dolgok, amik szülőként lehetetlennek tűnnek. Végigaludni egy éjszakát egy újszülött mellett, nyugodtan meginni egy kávét egy totyogó mellett, szóhoz jutni egy bölcsis mellett, nem legóra lépni egy ovis mellett, nem megbolondulni egy kiskamasz mellett. És a sor szabadon folytatható.
Több tízezren remélik, hogy élőben láthatják egyszer Billie Eilish-t a Sziget Fesztivál nagyszínpadán. Bár ez 2020-ban nem valósulhat meg, az ötszörös Grammy-díjas pophercegnő idén mégis megérkezik Magyarországra. Sőt, már meg is érkezett.
Aki kirándult már tinivel tudhatja, hogy a kütyü mentes néhány óra gyakran tűnik szülőnek, gyereknek is egy örökkévalóságnak. Unalom. Nyavalygás. Szinte megváltás kiérni az erdőből és eljutni oda, ahol a 4G már megfelelő hátteret nyújt ahhoz, hogy a gyermek leadja a drótot a haverjainak: ez a nap is hiába telt el.
Felforgatta az életünket és a kisebbeket akár meg is ijeszthette a koronavírus elterjedése. Ingyenesen letölthető mese készült a témáról, amit érdemes megmutatni a gyermekednek - segíts neki az elmúlt hónapok feldolgozásában a mesevilág segítségével!
Dr. Aletha Solter Gyógyító és kapcsolódó játékok című műve az egyik legkitűnőbb nevelési témájú könyv, amely a Kulcslyuk Kiadó gondozásában megjelent. Azok a szülők, akiknek gyakorlati segítségre van szükségük egy-egy nevelési probléma megoldásához, vagy segíteni szeretnének gyermeküknek feldolgozni egy nehéz élethelyzetet vagy traumát, igazi kincset kapnak a kezükbe.
A világ egyik legnagyobb múltú tankönyvkiadója, az Oxford University Press (OUP) a magyar BOOKR Kids-t bízta meg azzal, hogy újratervezze majd digitalizálja a kiadó klasszikus regényeit és könnyített olvasmányait.
Ha azt mondom népmese, a 70-80-as években születetteknek azonnal megjelenik a szeme előtt a madár, ami virágokat énekel. A Kaláka együttes furulyázik, Szabó Gyula - mindannyiunk nagypapája - pedig belekezd egy újabb történetbe, amiben a lányok pajzánok, a fiúk leleményesek, az ördög pedig mindig pórul jár. A 1980-tól 2012-ig futó, 9 évadot megélt Magyar Népmesék sorozat kedves volt, szórakoztató, de, visszagondolva azért volt benne bőven olyan rész, ami nem igazán kisgyerekeknek való.
Mikor még mi voltunk gyerekek, a szüleink nem igen dúskáltak a gyereknevelési tippekben. Megkérdezhették a nagyit, a védőnőt, gyerekorvost, elolvasták Dr. Spock vagy Ranschburg Jenő intelmeit, majd hagyatkozhattak a jól bevált megérzésekre.
A "Zizi naplója" könyvecske 2. részében - "Zizi naplója - tizenkét évvel később" címen - a már felnőtt, fiatal nő osztja meg élete eseményeit, kalandos mindennapjai történéseit az olvasóval, naplóbejegyzések formájában.
Bár sokan az élményajándékokra esküsznek gyereknapon, hoztunk néhány könyv tippet, amikkel remek kalandokkal ajándékozhatod meg akár az egész családot.
Zajlanak a beiratkozások, a nagycsoportosok szülei fejében pedig rengeteg kérdés kavarog. Vajon felkészült? Helyt tud majd állni? Jól választottunk iskolát? A megfelelő tanító néni osztályába jelentkeztünk? Mennyire fognak hiányozni szeptemberben a kiesett, tavaszi ovis hónapok?
Annak, hogy otthon vagyunk, vannak előnyei is. Például, hogy tényleg minden nap jut legalább 15 perc a mesélésre. Akár az is beleférhet, hogy az összes mesét elolvassuk egy könyvből. Vagy, hogy az elsős nagytesó egy lapozó felolvasásával szórakoztassa a kistesót az otthoni olvasás órán. A könyvek most újra főszerepet kaphatnak, így húsvétkor a családi édességkészlet mellett a könyvespolc kínálatát is érdemes bővíteni. De mivel? Nézzünk néhány tippet!
Vannak témák, amelyek a megváltozott életkörülmények között is fontosak, kiemelt figyelemre méltóak maradnak. A szexuális zaklatás és erőszak ellen küzdő #metoo-mozgalom is ilyen téma, ami a botrány egyik főszereplőjének, Harvey Weinsteinnek ügyében nemrég kiszabott 23 év börtönbüntetés kihirdetésével most talán aktuálisabb, mint valaha.
A Samsung és az interaktív hangoskönyvekkel foglalkozó BOOKR Kids együttműködésének köszönhetően március 20-tól egy hónapon keresztül több mint 400 mese válik letölthetővé a koronavírus miatt otthon lévő családok számára tanuláshoz és szórakozáshoz Android és iOS készülékekre egyaránt.
Itt a tavasz, irány a természet! Vagyis, várjunk csak egy kicsit! Mi lenne, ha most kivételesen a természet jönne hozzánk? De mégis hogyan nyissunk állat- és növénykertet a nappaliban? Ehhez hoztunk nektek 4+1 állatszőr- és sárfolt mentes, mégis rém izgalmas ötletet.
Ha Te is elképzelted már a mindennapjaidat a közösségi oldalak nélkül, vagy épp ellenkezőleg, úgy érzed, hogy létezni sem tudnál nélkülük, ez a könyv pont Neked szól.
Kevés olyan mesekönyv van, amely a kalandos szórakoztatáson kívül a pszichés képességeket is fejleszti: önbizalmat ad, az erősségeink felismerését, problémamegoldást tanít. A Nagy Négyes kezdetek - a Varázskapu rejtélye Sas Gabriellától egy ilyen mesekönyv. Rengeteg kaland és szuper-képesség várja a gyerekeket.
A közösségimédia-felületeken barangolva mindennap legalább fél tucat fontos ügy jön szembe. Most mutatunk egy olyat, ahol nemcsak a jó cselekedet nyújtotta melegséget érzed majd szíved környékén, de egy mesekönyvvel is gazdagabb leszel. Nem is akármilyennel!
Gazdag és arisztokrata családból származott Audrey Hepburn? Pompás hollandiai kastélyokban nevelkedett gyerekkorában, mint egy hercegnő? Szülei valóban szimpatizáltak a nácikkal? Az anyja tényleg találkozott Adolf Hitlerrel? Miért Anne Frank volt Audrey lelki társa? Mit látott a világháború legnagyobb ejtőernyős hadműveletéből, és hogyan élte meg nagybátyja kivégzését? Hogy szerzett titkos balettelőadásokkal pénzt az ellenállóknak? Tényleg tagja volt a holland ellenállásnak?
Mi történik azután, hogy megkapja az ember a gyerekéről az autizmus diagnózist? Onnantól már örökké a "miért pont ő?" kérdéseket fogja magának feltenni? Lehet vidámnak lenni egy autista gyerekkel a családban? Igen. Lehet.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media