SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Magzat méret kalkulátor

Családinet [cikkei] - 2016-05-24
Magzat méret kalkulátorunk segítségével ellenőrizheted a pocakodban növekvő magzat fejlődését: pillanatok alatt megtudhatod, hogy most épp mennyi a babád ideális mérete és súlya, ha megfelelően fejlődik - az itt kapott adatokat pedig összehasonlíthatod az ultrahangon mért eredményekkel.
Magzat méret kalkulátor

A terhesség során a magzat nem egyforma mértékben fejlődik az egyes hetekben - növekedése néha lelassul, máskor pedig elképesztően felgyorsul. Magzat méret kalkulátorunk segítségével folyamatosan nyomon követheted babád fejlődését, aktuális méreteit és korát.

Kalkulátorunk alapja az amerikai Hadlock-féle számítás, mely az egyik legelterjedtebb számítási módszer Magyarországon és külföldön is a magzat méretének megállapítására.

Ha megadod a magzat fogantatásának időpontját (ennek meghatározásában segít a szülési kalkulátorunk), a kalkulátor kiszámolja babád aktuális adatait: a 11. terhességi hétig a magzat becsült hosszát és súlyát, 12 hetes terhességtől kezdve pedig a magzat koponya-haránt átmérőjének, has körfogatának, fej körfogatának méretét, valamint a combcsont és az ülőmagasság hosszát is.

Ülőmagasság (CRL vagy SSL) jelentése: ez a magzat feje tetejétől a farokcsontjáig mért hossza. Az ülőmagasságot a 20. terhességi hétig mérik - nyújtott testhelyzetben lehet a legjobban lemérni. A szülész-nőgyógyász az ülőmagasság segítségével tudja a legpontosabban kiszámítani a magzat korát a 7. és a 13. terhességi hét között.

A következő ultrahangos vizsgálat során ellenőrizheted a magzat fejlődését, ha összehasonlítod a leletet a kalkulátor által kiszámolt adatokkal.
Ne ijedj meg, ha nem egyeznek teljesen az értékek - az eltérő számítási módszerek miatt előfordulhatnak apró különbségek. A magzat fejlődését is számos tényező befolyásolja, ezért a babák nem egyforma mértékben nőnek, fejlődnek: így nem kell aggódnod, ha van egy kis eltérés a magzat mérete és a kalkulátor által kiszámolt méret között.

Az leleten sok egyéb számmal és még több rövidítéssel találkozhatsz, ami - hacsak nem vagy szülész-nőgyógyász te magad is - fejtörést okozhat, ezért bemutatjuk az ultrahangos leleten látható rövidítések közül a legfontosabbakat.
 

Ultrahangos rövidítések jelentése:
 

  • AC = has körfogat
  • AD = has átmérő
  • AFI = magzatvíz index
  • ANB = hiányzó orrcsont
  • APAD = a has hosszanti irányú átmérője
  • APD = a magzat hasának mérete: a gerinctől a hasfalig mért távolság
  • APTD = a has kereszt irányú átmérője
  • Average GA = magzat mérete alapján kiszámolt terhességi hét
  • BPD = biparietális átmérő. két halánték közti távolság
  • CRL = fejtető-far hosszúság (ülőmagasságnak is hívják)
  • EDD by ultrasound = szülés dátuma az ultrahang alapján meghatározva
  • EDD by LMP = szülés dátuma az utolsó menstruáció alapján meghatározva
  • FIB = szárkapocscsont
  • FHR/HR = szívhang
  • Fl vagy FL = combcsont hossza
  • FS = A petezsák átmérője, az 5. terhességi héttől látható az ultrahangon
  • FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
  • GA by LMP = utolsó menstruáció alapján számított terhességi hét
  • Gest. hét = terhességi hét
  • HC/HU/KU = fej körfogat mérete
  • HL/HUM = felkarcsont hossza
  • KPF = fejfekvés
  • MVF = farfekvés
  • NB = orrcsont
  • NT= nyakiredő vastagság
  • OFD/FOD= homlok és tarkó közti távolság, vagyis a magzat fejének hosszanti mérete
  • PLC (placenta) = méhlepény
  • RAD = alkarcsont hossza
  • SD = standard deviációk (az életkori átlagtól való eltérések)
  • SSL/CRL = ülőmagasság.
  • THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
  • TIB = sípcsont
  • YS = szikhólyag


A magzat méret kalkulátor használata:

Első lépésként használd terhességi kalkulátorunkat: itt meg kell adnod az utolsó menstruációd első napjának dátumát, valamint a ciklusod hosszát, a program pedig azonnal kiszámolja többek között a fogantatás legvalószínűbb napját is.
Ezután ezt a napot állítsd be a magzat méret kalkulátor naptárán, és már láthatod is babád jelenlegi méretét, súlyát, és becsült korát is.

További kalkulátoraink terhesség, szülés témában:

 

 

Terhességi kalkulátorTerhességi kalkulátor és szülés kalkulátor

Terhességi kalkulátorunk megmutatja, hogy melyik a teherbe esésed legvalószínübb napja, mikor lesz az első- és második trimeszter vége, mi a szülés várható időpontja és hogy jelenleg hány hetes a magzat. 

 

Terhességi kalkulátorTerhességi hízás kalkulátor

A kismamák többségét erősen foglalkoztatja a kérdés: mennyit szabad hízniuk a várandósság alatt? Mind hallottak már rémtörténeteket arról, hogy a terhesség során felszaladt húsz-huszonöt kilótól aztán képtelenség megszabadulni, legjobb a súlygyarapodás ütemét a normális értékek között tartani. De mennyi is ez a normális terhességi hízás? 

 

Ovulációs kalkulátorOvulációs kalkulátor

A terhesség tervezésénél, fontos tudni, hogy mikor van peteérésünk. Néhány adat megadásával és a kalkulátorunk használatával könnyen kiszámolhatod, mikor adódik a legjobb alkalom a gyermek fogantatására. 

 

BMI, testtömeg-index kalkulátorBMI; testtömeg-index kalkulátor


A BMI (Body Mass Index, testtömeg-index) segítségével kiszámolhatjuk, hogy milyen fizikai kondícióban vagyunk. A testtömeg-index képes tájékoztatást adni az elhízás és soványság különböző fokairól. Figyelem, gyerekeknél nem használható ez a módszer!

 

 

Babaméret kalkulátorBabaméret kalkulátor

Babaméret kalkulátorunk segítségével arról kaphatunk felvilágosítást, hogy mekkora a babánk ideális testhossza 1-24. hónapig.

 

 

Babahoroszkóp kalkulátorBabahoroszkóp kalkulátor

A kalkulátor az utolsó menstruációd alapján kiszámolja babád várható születési dátumát, így azonnal megtudhatod, milyen csillagjegy alatt fog születni, ha minden a terv szerint történik. Babahoroszkópunkban már most elolvashatod, mire számíthatsz, hogyan alakul majd gyermeked személyisége a csillagok szerint.

 

 

Baba neme kalkulátorBaba neme kalkulátor

Babanem kalkulátorunk ősi, kínai fogantatásnaptár alapján számolja ki, hogy várhatóan milyen nemű lesz születendő babád. Add meg a fogantatás hónapját, valamint azt, hogy hány éves voltál akkor, és már láthatod is az eredményt.

 

 

Baba vércsoport kalkulátorBaba vércsoport kalkulátor

Az anyuka és apuka vércsoportja alapján babavércsoport kalkulátorunk kiszámolja, hogy hány százalék esélye lesz gyermekednek arra, hogy az egyes vércsoporttípusokba tartozzon.

 
 

Indexkép: OpenClipart-Vectors / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Ha indokolttá válik a mandulák eltávolítása, akkor fontos, hogy megnyugtassuk gyermekünket, és biztosítsuk őt arról, hogy végig mellette leszünk. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a mandulaműtéttel kapcsolatban, mit szabad és nem szabad tenni a beavatkozás után, milyen szövődményekkel járhat, illetve mennyi a gyógyulási idő. Varga Károly gyermekorvossal beszélgettünk a témáról.
A szerkesztő ajánlja