Kisgyerekek

Bret Marshall Spears 5 gyerekes apuka. Mivel 3 lánya van, tudja, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre egy lányos apa soha sem készülhet fel. Az alábbiakban megosztjuk veletek Bret tapasztalatait kislányai nevelésével kapcsolatban:
A világot potenciálisan veszélyes helynek tartó, sérülésektől rettegő, túlféltő szülők éppolyan károkat okoznak, mint azok, akik bántalmazzák a gyermekeiket - véli John Mardsen, aki amellett, hogy iskolaigazgató Ausztráliában, több sikeres ifjúsági regény szerzője is.
Néha felnőttként sem árt levetni a belénk plántált gátlásokat, és olyan őszintén élni az életet, ahogy gyerekkorunkban tettük. Csak nézz rá a saját gyerekeidre: mi az, amit eltanulhatsz tőlük?
"Fanni olyan jókedélyű, kiegyensúlyozott kislány. Csak úgy sugárzik róla, hogy nyugodt családi háttérből jön" - jegyezte meg a tanító néni, miközben az osztályteremben beszélgettünk.
A túlvédő szülő nem akar rosszat. Cimkézés és ítélkezés helyett ezért azt a kérdést érdemes feltennie magának, vajon miért alakult a családi életük így?
Tudtad, hogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója, Helen Hunt Oscar-díjas színésznő, Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói és Gabriel García Márquez Nobel-díjas író életében közös pont, hogy gyermekként mindannyian Montessori oktatásban részesültek?
"A gyerekeim szerették a képernyőt. De a képernyő nem szerette őket" - vallja be egy ötgyerekes amerikai anyuka a blogjában. Először csak egy hónapra tervezték a kütyümentes életet, de olyan jól hozzászoktak, hogy most már eszükbe sem jut a gépet bekapcsolni. A család pedig végre újra normálisan működik.
Már a huszadik század közepe óta tudjuk, hogy a testi kontaktus hiányába akkor is belehalhatnak a csecsemők, ha amúgy a fizikai szükségleteik el vannak látva. Társadalmunkban mégis az az egyik legfőbb nevelési cél, hogy a gyerek idejekorán váljon le az anyjáról.
Az első gyerek születése nagy megpróbáltatás a fiatal párnak, a második azonban még ennél is jobban felforgatja a megszokott dinamikát. Ekkor ugyanis már nem csak két felnőtt, érett embernek, hanem egy alig néhány éves kisgyereknek is azzal kell szembesülnie, hogy az élete soha többé nem lesz már ugyanolyan, mint korábban volt.
Szeressük a gyerekeinket önmagukért, és feledjük el a hiányosságaikat!
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.