Szülők, nagyszülők

Sokan félnek összekötni az életüket az egyedülálló anyákkal - pedig egy ilyen kapcsolatnak lehetnek kifejezett előnyei is.
Egyéjszakás kaland volt, a férj majdnem belehalt a fájdalomba, de megbocsátott, rendbe hozták a házasságukat, és ismét szépen élnek. A szerető most meghalt, a feleség el szeretne menni a temetésére - a férje azonban kerek-perec megtiltotta ezt neki.
Lakner Artúr Édes Mostohája gyerekkorom egyik nagy kedvence volt. Alig vártam, hogy Fannival közösen is átéljük az édesanyját tragikusan korán elveszítő Hargitay Erzsike édes-bús történetét.
Sajnálatosan gyakran fordul elő, hogy a szülők és felnőtt gyermekeik megromlott kapcsolatának leginkább az unokák isszák meg a levét. Egyre szélesebb körben ismert tény azonban, hogy a nagyszülő, ha nem engedik látni az unokáját, akár a bírósághoz is fordulhat segítségért.
Az előző részből láthattuk: már a Maslow-féle szükségleti rangsor első lépcsőjén elég könnyű megakadni, megállni és eltöprengni: jól vagyok ebben a konkrét pillanatban? Mit tehetnék magamért és esetleg a velem élőkért, hogy így legyen? Nagyon fontos, hogy amíg az elemi testi jólétünk szintjén meg nem tettük az elégséges állapotért azt, ami az adott pillanatban megtehető, addig ne lépjünk magasabb emeletre. Míg a Maslow I. a pillanatnyi testi jóllét fontosságára figyelmeztet, a második szinten a biztonsággal kapcsolatos szükségletek szerepelnek: fontos tudni, hogy jövő hónapban, jövő évben is lesz-e fedél a fejünk fölött, lesz-e mit aprítani a tejbe, lesz-e fűtés, víz, villany; váratlan baj esetén lesz-e mihez nyúlni. Anyagiakra lefordítva: van-e körülöttünk egy biztonságos pufferzóna, fennáll-e ama bizonyos "nincs hátralék, van tartalék" állapot, amitől éjszaka jól alszik az ember. Vajon melyikünk ne esett volna kísértésbe, hogy szintet ugorjon és hanyagolja a biztonságot valamely más, magasabb rendű vagy egyszerűen vonzóbb cél érdekében?
Richart Cooper azt állítja, épp most van túl egy 3 éven át tartó kapcsolaton, amelyet egy kétgyermekes anyával tartott fenn, így tudja, miről beszél - írja a Mirror.
Régen úgy tartották, egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Mára elterjedt a nézet, hogy oldja meg, aki vállalta - ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie.
A közelmúltban az autoimmun és a pszichiátriai rendellenességek kapcsolatát különféle autoimmun betegségek esetében kimutatták. Az új immunológiai technikák bevezetésével és az immuno-neuropszichiátriai kutatás kiterjesztésével egyre több bizonyíték van arra, hogy a pszichiátriai rendellenességek legalább egy alcsoportja autoimmun alapú.
A legtöbb család egy nyüzsgő méhkas, amelyben ki-ki próbálja élni a maga életét, és közben szeretnénk, hogy a kapcsolataink is rendben legyenek, mindenkinek mindenkivel, keresztbe-kasul; hogy kijöjjön a sudoku függőlegesen is, meg vízszintesen is... Na de hogy lehet ebben eligazodni?
Apa boldog, hogy Apa lesz. Hozza neked a fagyit, masszírozza a lábad. Tárcájában hordja az ultrahangképet. Szülésfelkészítőkre és vizsgálatokra jár veled. Ő a legboldogabb apuka a szülőszobán, a játszótéren, majd mire a pici totyogó korba ér, megfordul és elmegy.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.