SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így fog kinézni a jövő családja - újból több generáció élhet együtt, gyerekeink velünk fognak dolgozni home office-ban

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-25
Vajon milyen lesz a jövő családja? Szakértők szerint elképzelhető, hogy a gyerekeink olyan szakmában fognak elhelyezkedni, amelyek ma még nem is léteznek, újból több generáció él majd egy fedél alatt, és a home office munka elterjedése miatt a lakások, házak belső terei is átalakulnak. Sokan később, vagy akár egyáltalán nem akarnak majd gyereket vállalni - ennek oka pedig a klímaszorongás.
Így fog kinézni a jövő családja - újból több generáció élhet együtt, gyerekeink velünk fognak dolgozni home office-ban


Ilyen lesz a családok élete a mesterséges intelligencia elterjedése után?


1. Sokat segíthet a hétköznapok során

Teljesen átszövi az életünket a digitális világ, gyerekeink már ebbe születtek bele - és elképesztően gyors változások, átalakulások zajlanak a szemünk láttára. Egyre több emberben merül fel a kérdés: vajon hogy fog kinézni egy család mindennapi élete pár évtized múlva? 

Az Ipsos kutatócég What the Future c. kiadványa éppen erről szól. Robotok, önvezető autók, drónok, virtuális asszisztensek, képelemző szoftverek, beszéd- és arcfelismerő rendszerek. Ez csak néhány a mesterséges intelligencia legfőbb típusai közül.

Az AI-t, vagyis a mesterséges intelligenciát úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas számológépet, ami az emberek által betáplált adatok alapján képes bonyolult számolásokra. Olyan számolásokra, amelyekre a hagyományos számológép nem alkalmas, és amelyeket az emberek papíron több millió év alatt sem tudnának elvégezni. 

Angol nyelven már elérhető a Milo, egy családi asszisztens. Lényege, hogy fotók, szöveges vagy hangüzenetek, videók alapján teljesíti a kéréseinket, és a visszajelzéseink segítik abban, hogy egyre tökéletesebb válaszokat adjon. Képes például arra is, hogy egy heti menüt összeállítson a család számára egyéni preferenciák alapján, vagy elküldje számunkra a bevásárlólistát. 

Sokan már most is "robot" segítségét veszik igénybe a háztartásukban: például robotporszívók fomájában.
 

robotporszívó

Kép: Depositphotos.com

 

A mesterséges intelligencia - ha jól használja az ember - nagy segítségünkre lehet a mindennapi életünkben. 

Janky Béla szociológus szerint ez azonban azt is jelenti, hogy egy mesterséges intelligencia alapú robot programozók, kommunikációs szakemberek, vagy akár orvos asszisztensek munkáját is ki tudja váltani.

"Vannak olyan becslések, hogy a nyugati világban 300 millió munkahely kerülhet veszélybe az új mesterséges intelligencia alapú fejlesztések miatt" - mondja a szakember. 
 

2. Egyre több apa marad otthon majd a gyerekkel

A mai világban a nők többsége szeretne karriert építeni, miközben egyre több férfi szeretné mélyebben megélni az apaságot, így elképzelhető, hogy egyre gyakoribb jelenség lesz, hogy a nő helyett a férfi marad otthon a babával. A szakemberek szerint azonban ez még nem jelenti azt, hogy a hagyományos családmodell eltűnik eközben.
 

3. Közösségi média-oktatás az iskolákban

Az Ipsos felmérése szerint az amerikai szülők 88%-a mondta azt, hogy fontosnak érzi, hogy gyerekének szabályozott legyen a képernyőideje. Elképzelhető, hogy a jövőben már tantárgyként is megjelenhet a közösségi média oktatása.

Ez abban is segítséget nyújthatna, hogy csökkenjen az online bántalmazások száma, valamint hogy a gyerekek ne dőljenek be az álhíreknek. 


4. Generációk együttélése, home office az egész családban

Gyerekeink talán olyan szakmákban fognak majd elhelyezkedni, amelyek most még nem is léteznek. Rohamosan változik a világ és részben a mestereséges intelligenciának köszönhetően egyes szakmák el is tűnnek, hiszen a gépek kiválthatnak bizonyos munkákat. Gondoljunk csak bele: Budapesten a 4-es metrót már évek óta gépek vezetik.

Ingatlanszakértők szerint a magas ingatlanárak miatt egyre gyakoribbá válhat majd, hogy több generáció él egy fedél alatt.

Ami pedig a munkát illeti, feltételezések szerint sok helyen a home office már nem csak egy lehetőség lesz, hanem alapvető munkavégzési körülmény, emiatt a lakások, házak belső terei is átalakulhatnak, erre az életre berendezkedve.
 

robot és kamasz

Kép: Depositphotos.com
 

5. Kitolódó gyerekvállalás a klímaszorongás miatt 

Az elemzések szerint előfordulhat, hogy sokan a mostani átlagnál is később szeretnének majd gyereket vállalni, vagy a klímaváltozás miatt egyáltalán nem is terveznek gyereket.


Mindez egyelőre csak feltételezés, ám azt biztos, hogy az életünk minden területén meg fog jelenni a mesterséges intelligencia. Szakmák tűnnek el a szemünk láttára, ám olyan munkakörök is kialakulhatnak a jövőben, melyek ma még nem is léteznek. Amire biztosan szükségünk lesz a jövőben, az a rugalmasság, alkalmazkodóképesség, nyitottság a változások, új dolgok irányába.

Olvasd el ezt is: Szakmák, amik most tűnnek a semmibe

Ami viszont egészen biztos és elkerülhetetlen: robotokkal vagy anélkül, de a jövő családjainak sokkal környezettudatosabban kell majd élniük, hogy a Földünk ne kerüljön egyre rosszabb és rosszabb állapotba. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja