Receptek vegyesen

Egy csipetnyi Spanyolország az otthoni asztalra. Készítsük el a spanyolok konyhájának egyik alapfogását, amivel az egész család jóllakhat. Ételre fel! :)
A téli időszak a bekuckózásról szól, amihez gyakran társul egy finom forró csoki, egy illatos narancsos-fahéjas süti, mézeskalács vagy szaloncukor. De hol maradnak az egészséges ételek? A következő 5 hozzávalóval erről sem kell lemondanod!
Egy óvodai, iskolai napon a reggeli készülődés tiszta káosz. Ezt szerintem egyetlen gyakorló anyuka sem cáfolja. Álmos vagy feszült gyermekek, eltűnő dolgok, esetenként elfelejtett feladatok és még sorolhatnánk. A reggelit pedig még meg sem említettem. Pedig fontos!
Egyszerű hozzávalókból is keverhetsz otthon koktélt, ami feldobja a kerti partit, vagy az erkélyen töltött estéket. Összeállításunk szeszes italokat tartalmaz, de az alkohol mindegyikből elhagyható.
Ha mást a nagy melegben nem is kívánsz, egy nagy tál gyümölcs akkor is jól fog esni. Most használd ki az alkalmat, mert egy-két hónap múlva már friss gyümölcsből is kevesebb lesz elérhető.
A közös étkezések öröménél talán csak az azt megelőző főzés élvezete lehet nagyobb, ha együtt csináljuk a gyerekekkel. Nem ajánlom, hogy ilyen esetben a recept alapos követését és a minél precízebb munkát tűzzétek ki célul, mert a társas főzésnek nem ez az elsődleges célja. Azonban minden korosztálynak lehet a saját képességéhez és érdeklődéséhez illeszkedő feladatot adni és élvezni az együtt töltött időt.
A koronavírus járvány miatt súlyos élesztő- és liszthiány alakult ki, hiszen az emberek úgy gondolták, hogy ha leáll az élet, akkor otthon kell megoldani a kenyérsütést.
A 2020-as Golden Globe-on és az Oscar-gálán már tarolt a vegán menü, úgyhogy most a Te konyhádon a sor! A növényi alapú táplálkozás egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is, ezért Stőhr Gréta és Steiner Kristóf gasztrobloggerek, valamint Németh Ádám kreatív séf is izgalmas vegán fogásokkal kápráztatja el a közönséget a most hétvégi Konyhakiállítás nagyszínpadán. Gyere el az ország egyetlen konyhai nagykiállítására, ahol élőben lesheted el a profik gasztrotrükkjeit! 2020. február 28. - március 1. között téged is vár a Budapest Aréna, de addig is tedd változatossá a mindennapokat Németh Ádám ínycsiklandó vegán receptjeivel!
Steiner Kristóf a vegánok ősi "előhírnökei", az inkák kultúrája előtt tiszteleg két hagyományos, mégis újragondolt étellel. A gasztroguru és újságíró az Inti Raymi, vagyis a Napünnep alkalmából készítette el a Lima bab humuszt és az inka kukorica & avokádó salátát Az Inkák Aranya kiállításon.
Nincs időd munka után - vagy épp pici babával a karodon - esténként órákon át ácsorogni a tűzhely mellett? Ha odafigyelsz a megfelelő alapanyagokra, néhány szendviccsel teljes értékű, tartalmas, egészséges és vitamindús lehet a vacsora - ráadásul percek alatt elkészül!
Minden szülő hajlamos pánikba esni, ha azt tapasztalja, hogy páréves csemetéje csak piszkálja az ételt, vagy egyszerűen eltolja magától a tányért. Ilyenkor automatikusan jön a kérdés: mit csinálok rosszul? Kéretlen tanácsokért elég a játszótérig menni, de most végre megbízható szakmai forrásból kaphatsz segítséget. A most hétvégi BabaMama Expo és KidExpón Galló Nóra a Lidl dietetikus szakértője izgalmas színpadi bemutatókon mutatja be villámgyors és egészséges tízórai és uzsonna receptötleteit, ingyenes tanácsadásain pedig személyre szabott segítséget nyújt a szülőknek. Hangolódásként próbálj ki néhányat a receptekből, az ország legnagyobb várandósoknak és kisbabás-kisgyerekes szülőknek szóló rendezvényén pedig less el még több ötletet a szakembertől.
Gyerekkorunk kedvenc strandkajája: így készül az igazi retro lángos a nagymama receptje alapján.
Szétszórjuk, felaprítjuk, összekeverjük, földhöz vágjuk, összekoszoljuk, kinevetjük, megsütjük, megesszük. Mi így főzünk együtt a Kisfiammal.
Citromos - mentás édesség, mely nem csak finom, de a szervezet számára is hasznos!
Szeretitek a jégkrémet, de aggaszt, hogy túl sok benne a cukor? A gyerekek a leglehetetlenebb időpontokban kívánják meg, amikor nincs időd kimenni érte a boltba? Az alábbi receptek finom, egészséges és könnyen elkészíthető jégkrémekre adnak ötleteket.
Azt gondoltad, hogy a füstölt hal az éttermek kiváltsága, és ilyen különlegességet csak a képzett séfek képesek kreálni? Tévedés! Az egészséges és friss fogással otthon is könnyen megbirkózhat bárki: a mindössze 30 perces "ceremónia" nemcsak a hétköznapokat, de a barátokkal töltött hétvégéket is színessé teheti.
Néha előfordul, hogy a hűtőnk már tele van különféle maradék alapanyagokkal, amik önmagukban kevésnek bizonyulnak egy fogás elkészítéséhez - az viszont eszünkbe sem jut, hogy össze is gyúrhatnánk őket, és készíthetnénk belőlük valami nagyon finomat.
Hihetetlen gyorsasággal hódította meg az internetet ez a recept, amelynek középpontjában a burgonya áll.
Felmérések bizonyítják, hogy bár a magyarok rajonganak a halas ételekért, sokan azért nem mernek ilyen fogást készíteni, mert tartanak a szálkáktól. A szálka azonban könnyen eltüntethető: az irdalást komolyabb szakmai tudás nélkül bárki el tudja otthon végezni, ráadásul egy több kilós ponty esetében a művelet mindössze pár percet vesz igénybe.
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el. A receptet és a focacciával kapcsolatos érdekességeket egy vérbeli olasz, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem séfje árulja el.
Finom és egészséges az idehaza tenyésztett hal. Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár "hazai" halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is. Bemutatkozik a barramundi!
A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália - ki ne hallott volna az ikonikus velencei karneválról? Az olaszoknál ez a böjt előtti időszak gasztronómiai szempontból is meghatározó - a tüzes déliek ilyenkor gazdag lakomáknak hódolnak, amelyek közül a Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel egy olyan étel, amelyet mi is könnyedén el tudunk készíteni. Így otthon is minden adott a karneváli hangulathoz!
S milyen jól tesszük, ha megesszük! Miről is beszélek? A retek és a karalábé leveléről, a csalánról és a gyermekláncfűről! Ha eddig azt hitted, ezek csak a szemétbe valók, jobb esetben a komposztba, akkor elmondom, ezek az ásványi anyagok tárháza, a vitaminok és élelmi rostok gazdag lelőhelye.
Ezerarcú csodanövénynek mondható, a tavasz hírnöke. Íze egyszerre hasonlít a fokhagymára és a snidlingre egyaránt. Minden olyan ételbe tehetjük, amibe egyébként is hagymát tennénk.
Különleges, finom, egészséges! A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban - bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon - most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb, hungarikum-számba menő ínyencség nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.
Nem, nem! Most nem takarítunk a szó szoros értelmében, csak a kamrában, kamraszekrényben, hűtőben és a mélyhűtőben végzünk nagytakarítást, avagy a túlvásárlás maradékait használjuk fel. Ezt azért érdemes, mert akkor nem a szemétbe kerül a pénzünk, hanem ilyenkor január közepén, azt hiszem nemcsak nekem, de másnak is "templom egere" érzése van.
Hasonló receptet már olvastam itt a CsaládiNeten, de ez mégis eltér egyes részeiben attól, és a családom nagyon szereti ilyen formán elkészítve.
Az empanada (ejtsd: émpánádá) az Argentinok nemzeti étele, ami inkább Dél-Argentínában terjedt el, és az egyik legtipikusabb, legtöbbet fogyasztott étellé vált náluk. Nekem az egyik barátnőm készítette el először ezt az ételt nyáron, aki Amerikában él és ő kint leste el egy argentin ismerősétől. Rögtön az egyik kedvenc ételem lett és már én is sok ismerősömmel, barátommal megszerettettem, mert azóta szinte nem telik el hét, hogy el ne készítsem. Kicsit igaz már módosítottam az eredeti recepten.
Már nem tudtam, hogy mit is készítsek csirkemellből, mert rántani nem akartam, az már snassz. Keresgéltem szombat délelőtt a neten és rábukkantam egy finomnak ígérkező receptre, amin még én is módosítottam kicsit. :) Megosztom az olvasókkal, mert nekem, nagyon ízlett.
Abban - azt hiszem - egyetértünk, hogy a befőzés baracklekvár nélkül elképzelhetetlen. A klasszikustól a "megbolondítottig" minden jöhet, úgy gondolom, egy kötet kijönne a különféle receptekből.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media