SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ínycsiklandó köretek: burgonyamentes tippek az Európai Friss Csapattól

Családinet [cikkei] - 2023-12-04
Ha főétel, akkor köret. Manapság elképzelhetetlen, hogy főételeink mellé ne fogyasszunk valamilyen köretet. Ez azonban nem új keletű dolog, bár az idők alatt nagyon sokat változott, hogy mihez, mi illik és az is, miből készítjük a köreteket. Befolyásolhatják ezt az adott kor táplálkozási szokásai, az elérhető alapanyagok választéka és napjainkban például az egészségtudatosság is.
Ínycsiklandó köretek: burgonyamentes tippek az Európai Friss Csapattól

Az Európai Friss Csapat program dietetikusával, Fülöp Lilivel körbejárta a témát: hogyan  tehetjük változatosabbá a köreteket, illetve milyen egészségesebb, szezonális köreteket érdemes kipróbálni a burgonya mellett.

Fülöp Lili

Köret történelem

A köret, nem újdonság a gasztronómiában, hiszen a húsételekhez mindig is kínáltak köreteket. Európában jellemzően azokból a zöldségekből, gyümölcsökből készültek, amelyeket az adott állat is fogyasztott, vagy amelyek az élőhelyén megtalálhatók voltak. Jó példa erre a vadhús, ami mellé az erdei gyümölcsöket a mai napig kínálják. A másik gyakori köretfajta a különböző kásafélék voltak, amelyeket nemcsak húsos ételek mellé lehetett fogyasztani. Ezek mára ritkábbak lettek, de a kenyérfélék, lepények, tócsnik még szintén tartják magukat. Napjainkban az egyik legnépszerűbb köret egyértelműen  a burgonya, amely csak a XV. században érkezett meg Európába. A burgonya előtt, egy ma már ritkábban használt zöldség, a pasztinák volt a leggyakoribb köretzöldség.

Zöldségchips

Pasztinák – nem fehérrépa!

A pasztinák vagy népies nevén paszternák igazi téli gyökérzöldség, amely az őszi-téli időszakban nagyszerű alternatívája a krumplinak. Ránézésre hasonlít a fehérrépára, de nem fehérrépa: annál jóval húsosabb, íze pedig sokkal édesebb, teltebb. Fontos különbség még, hogy a pasztinák levele nem fogyasztható! A pasztinák keményítőt, fehérjét, pektint tartalmaz, valamint kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. Bár kinézete tényleg egy óriási fehérrépára hasonlít, felhasználhatósága a burgonyáéval egyezik meg, hiszen nagyon sok ételhez használható. Ízét tekintve azokhoz a fogásokhoz ajánlott elsősorban, amelyeket petrezselyemmel ízesítenénk, csak jóval kevesebb kell belőle, édeskés íze miatt. Ízvilága remekül kombinálható dióval, mézzel esetleg sós típusú sajtokkal, mint a feta. Köretként sütve, főzve, pürének is tökéletes választás, de más szezon zöldségekkel együtt sütőben grillezve is fantasztikus!

Tepsiben sült zöldségek

Dietetikusunk ajánlja: sárgarépa, cékla és édesburgonya

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa szerint a pasztinák mellett ne feledkezzünk el az őszi-téli időszak többi zöldségéről se, hiszen a sárgarépa, a cékla és az édesburgonya is kiváló alapanyagok. Érdemes őket sütve, főzve is rendszeresen fogyasztani, főként ilyenkor, amikor kevesebb friss gyümölcs és zöldség érhető el.

„A téli időszak antioxidánsban gazdag zöldségei a sárgarépa, a cékla és az édesburgonya, mindhárman remekül helyt állnak melengető köretként is a tányérunkon, és akár a hidegebb estéken is jól esnek. A sárgarépa és az édesburgonya béta-karotin tartalmát ráadásul sütve, némi zsiradék (például egy kevés szőlőmagolaj) és kellemes fűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó) hozzáadásával még jobban hasznosíthatóbbá tehetjük! A céklában pedig többek között a B1-, B2- vitamin, a kálium és a magnézium vigyáz arra, hogy minél tovább egészségesek maradhassunk.” – fogalmaz a szakember. Hozzáteszi, hogy a három kiemelt zöldségben található rostok egyebek mellett segítik az optimális bélműködést és jótékonyan hatnak a bélflóra egészségére is.

Köret tippek

1. Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy egészséges zöldségeket vegyünk! A fonnyadt, foltos gyökereket, megpuhult gumókat ne vásároljuk meg!

2. Vékonyan hámozzuk a zöldségeket, a héjuk alatt található vitaminok miatt!

3. Egyszerűen elkészíthető, kifejezetten egészséges köretek vagy főételek készülhetnek belőlük, ha tepsiben együtt sütjük őket, esetleg hagymával, fokhagymával is kiegészítve! Ha megsültek, joghurttal, sóval borssal összeforgatva isteni finom csemege lehet belőlük!

4. Vékonyra szeletelve, enyhén sózva remek házi chips is készíthető belőlük!

+1 Ha csak pasztinákot készítenénk, akkor érdemes a mézes-mustáros változatot kipróbálni! Olívaolajat, mézet, mustárt, sót, borsot és kakukkfüvet keverünk össze. A meghámozott, hasábokra vágott pasztinákot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük ezzel a keverékkel. 25-30 perc alatt sül készre 180 fokon. A fele időnél fordítsuk meg a zöldségeket! Ha főételnek szánjuk, a sütés utolsó 10 percében szórjunk a tetejére fetasajtot.

Mézes pasztinák

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja