A magzat fejlődése

Az alábbiakban felsoroljuk az ultrahangleleten található rövidítéseket és jelentésüket.
Egymástól független kutatások úgy találták, hogy a csecsemők azokat az ízeket kedvelik, amelyekkel a magzatvízen keresztül már az anyaméhben is találkoztak.
Hallottad már, hogy a terhesvitamin szedése óriásbabákat eredményez? Úgy tudod, bőven elég a 12. héttől, vagy legalábbis a pozitív teszt napjától szedni őket? Különben sincs semmi értelmük, hiszen nagyanyáink sem szedtek semmit, mégis egészséges gyerekeik lesznek? Ez mind olyan tévhit, amelyet a tudomány ma már könnyen megcáfol.
A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság.
Mit érez egy magzat akkor, mikor az édesanya a terhesség alatt sír?
A Durham és a Lancaester egyetem kutatói remélik, hogy elgondolkodnak a képeken a dohányzó kismamák és megértik, miért kellene lemondaniuk a cigarettáról terhesen.
Nagyobb valószínűséggel születik autista gyereke azoknak a nőknek, akiknek a terhesség ideje alatt magas DDT-szintet (erős rovarméreg) mérnek a vérében - derült ki egy új tanulmányból, amely több mint egymillió finn kismamától vett vérminták elemzésére épült.
Az előírások szerint Magyarországon három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben kötelező ultrahang-vizsgálaton részt venni a kismamának. Hogy hat ez a magzatra?
A terhesség alatti ultrahangvizsgálatok célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése.
A kismamák gyakran tűnődnek azon, vajon mit csinálhat épp babájuk odabent? 3D-s ultrahang felvételeken leshetünk most be az anyaméhen belüli önfeledt létbe.
"Mekkora? Ekkora! Mint egy babszem, akkora..." - szól a régi gyermekdal.
Egy amerikai kismama gyanakodni kezdett, hogy kisbabája nem mozog eleget az anyaméhben. Gyanúját egy külön erre a célra kifejlesztett telefonos alkalmazás is megerősítette, így még idejében sikerült megmenteni a kislány életét - adta hírül a Popsugar.
Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára - írta a BBC News.
A mesterséges méhben koraszülött bárányokat neveltek tovább - nagy sikerrel.
Gondolkoztál már azon, hogy vajon hogyan is lesz egyetlen sejtecskéből az a háromkilós tündéri baba? Íme egy videó, mely segít elképzelni.
Második trimeszteri spontán vetélés, halvaszületés, vagy amúgy teljesen egészséges újszülöttnél súlyos agyvérzés - mindezek esetében érdemes egy ritkán felismert, holott magas hatásfokkal kezelhető betegségre gyanakodni. Annak ellenére, hogy a NAIT nagyságrendileg minden ezredik terhességet érint, a pontos diagnosztizálása világszerte gyerekcipőben jár. Ez ellen küzd az angol Naitbabies non-profit szervezet március végi kampányában (NAIT Awareness Week).
Kampány indult a fejlődési rendellenességek államilag finanszírozott korai szűréséért - közölte a kampányt életre hívó Babagenetika Egyesület elnöke az MTI-vel.
Most megnézhetjük, hogy néz ki élőben, amikor kívülről, az anyuka hasán keresztül fordítanak a helyes irányba egy farfekvéses babát.
Először figyelték meg és dokumentálták kutatók, hogy miként károsítja a magzat agyát a zikavírus egy olyan emsemakákó-magzatban, amelynek anyját zikavírussal fertőzték meg. Az emlősállaton végzett kísérlet a fertőzés elleni gyógymódok kutatásában nyújt segítséget.
Kóros kisfejűséget és egyéb fejlődési rendellenességeket mutatott az ultrahangvizsgálat egy zikavírussal fertőzött kismama magzatánál Spanyolországban - erősítették meg a spanyol sajtó értesülését pénteken a katalán egészségügyi hatóságok. Ez már a második ilyen eset Európában.
Furcsa találmányt hoztak forgalomba BabyPod néven. A kis szerkezet a magzat szórakoztatására szolgál: zenét hallgathat vele - már az anyaméhen belül. Nem is akárhogyan...
A terhességet a 12. hétig lehet megszakítani. Egy ekkora magzat már 8 cm hosszú, az agya teljesen kifejlődött. Mivel hangszálai már kialakultak, akár kiáltani is tud, ha pedig megnyugvásra vágyik, a hüvelykujját veszi a pici szájába, és azt szopizza. Pont úgy, mint egy igazi kisbaba. Mi járhat a fejében? Mit élhet át akkor, amikor anyja úgy dönt, hogy elveszi az életét? Szívszorító írás született az apró kis ember gondolatairól, érzéseiről - nem könnyű sírás nélkül végigolvasni.
A várandós anya étrendje összefügghet azzal, mekkora lesz a baba veleszületett szívproblémáinak kockázata - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatból
Nagyszerű videó készült a fogantatásról és az embrió kifejlődéséről. Most "belülről", testközelből nézheted végig a világ legcsodálatosabb folyamatát!
A terhesség első és második trimeszterében végzik azokat a rendellenességeket szűrő teszteket, amelyek különböző százalékos pontossággal tudják megmondani a lehetséges problémákat.
Az áldott állapot első három hónapjának izgalmai közé tartozik a baba nemének a találgatása is. Míg a szülész nőgyógyász csak az első trimeszter után tudja megmondani a vizsgálatok alapján a baba nemét, addig a türelmetlen kíváncsiskodó szülők és nagyszülők különféle házi praktikákhoz folyamodnak a kisbaba nemének beazonosítására.
A Down-kórt kiváltó genetikai rendellenesség sokkal pontosabban meghatározható az anya vérvizsgálatának új módszerével, mint a jelenleg alkalmazott eljárásokkal - véli egy amerikai kutatócsoport, amely a New England Journal of Medicine legújabb számában ismerteti eredményeit.
A 37. hét előtt született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbi életkorban asztma, nehézlégzés. A PLoS Medicine folyóiratban közölt kutatás az asztma kezdeti tüneteinek felismerésére is felhívja az érintett szülök figyelmét.
A magzat már a méhen belül gyakorolja a fájdalmas arckifejezést. A grimaszolással és sírással a kommunikációra készülnek - vélik a Durhami és a Lancasteri Egyetem kutatói.
Amerikai hivatalos szervek nemrégiben figyelmeztettek arra, hogy a migrén kezelésében használt nátrium valproát gyógyszerek alacsonyabb IQ-t eredményezhetnek az újszülötteknél, amennyiben az anya a terhesség alatt szedi azokat. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza a várandósság alatti gyógyszerezés jelentőségéről beszélt.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media