Gyerekirodalom, hangos mesék

A leginkább a Magyar népmesék sorozatból ismert mesélő, Szabó Gyula különleges orgánumán generációk nőttek fel. Sokak fejében a klasszikus mesék elsősorban az ő hangján szólalnak meg. A legkedveltebb történeteket gyűjtöttük most össze, amelyeket bátran megmutathatunk a saját gyerekeinknek is.
Az öreg párt, aki csak ismerte, mindenki kedvelte a faluban. Terus néni és Imre bácsi szelíd békességben, csendes harmóniában éldegélt kicsi házukban, melynek utcafrontján nyaranta tarka virágok sokasága díszlett, a hátsó kertben pedig számos, különleges gyümölcsöt érlelő fát ápoltak, neveltek.
Mesefilmekből teszünk fel kérdéseket, amelyek az 1960-as és 90-es évek között voltak népszerűek a gyerekek között. Te hányat találsz el közülük?
Mester Györgyi "Simogató" című, legújabb kiadványa 31 állatmesét tartalmaz. Kedves történeteket olyan állatokról, amelyeket jólesik megsimogatni.
Az egész úgy kezdődött, hogy otthon maradt az a fránya cetli. A cetli a bevásárlandókkal, amit anya írt össze, és amit nekem kellett volna megvennem. A pénzt is otthon felejtettem, de annak már nem is volt jelentősége, hiszen fejből amúgy sem tudtam volna felidézni, miért is kellett bemennem a boltba. Aznap este nem volt kenyér a vacsorához, és az előző napi szikkadt zsemléket ettük a szalámihoz.
Mentális betegségek, diktatúra működése, kiközösítés mechanizmusa - nehéz témák, mégis előfordulnak a legkisebbeknek szóló mesékben. Ez pedig azt jelenti, hogy foglalkoznunk kell velük.
A Léna verses doboza Facebook-oldalt már közel 20 ezren kedvelik és követik. A kislány és anyukája azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megszerettessék a versmondást az óvodásokkal.
Mondókák segítségével könnyebb megtanulni a számokat, a testrészeket, a hét napjait - vagy éppen egyszerűbb álomba szenderülni, ha Anya mindig ugyanazt az ütemes verset suttogja a gyerek fülébe.
Réges-régen történt, amit most elmesélek, amikor még igazi, komoly telek voltak, és fogcsikorgató hideggel, hatalmas hóeséssel köszöntött be ez az évszak.
A világon gyerekek millióinak van kedvenc mesefilmje, amit ezerszer is képes lenne végignézni. Melyik szülő ne emlékezne rá, hogy milyen érzés a TV elé ülve a mesedélután idejére egy másik világba repülve hinni az álmokban. De vajon mennyire számít a mesék köré kialakított brand? Pálfi Éva brandstylist iparművész, női marketing szakértő, B2W alapítójával a mesefilmek hatásairól beszélgettünk.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.