SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mesék és játékok, amikkel lekötheted a kicsiket az autóban

Németh Noémi [cikkei] - 2023-07-31
 [X]

A nyár örök, visszatérő kérdése a kisgyermekes családokban: hogyan kössük le a kicsit az autóban, amíg utazunk? Ha elunja magát, olyan viselkedést produkálhat az egyébként jó természetű gyermekünk, amivel nehezen tudunk mit kezdeni az utazás során. Mutatjuk, mi mivel szoktuk megelőzni, hogy felüsse a fejét az unalom.
Mesék és játékok, amikkel lekötheted a kicsiket az autóban

 

8 játékötlet, amivel lekötheted az autóban a gyerekeket

Órákon át egy helyben ülni még a felnőttek számára is unalmas lehet - a kicsiknél pedig sokkal hamarabb elszakad a cérna. Ilyenkor semmi sem jó: éhes is meg nem is, szomjas is meg nem is, játszana, de nem tud... az ellenségünk ilyenkor egyedül az unalom, amit valahogy fel kell számolni - és azonnal kiderül, hogy nincs is más baja a kicsinek.

Mutatjuk, mi mit szoktunk bevetni azokban az órákban, amikor "be vagyunk zárva" a kocsiba.
 

1. Hangos mesék

Az autóban nem könnyű kitalálni egy saját mesét, a felolvasástól megfájdulhat a fejünk - ha pedig éppen mi vezetünk, nehézséget okozhat az is, ha többfele kell koncentrálnunk egyszerre. A tökéletes megoldás ilyenkor a hangos mese: amivel akár órákra leköthetjük a kicsi figyelmét!

Tudtad, hogy sokkal jobban megnyugszik gyermeked, ha nem látja - mint egy rajzfilm esetében -, hanem csak hallgatja a történetet? Mutatjuk, miért érdemes inkább hangos mesét választanunk az animációk helyett: Ezért jobb a hangos mese, mint a rajzfilm - ilyen csoda történik a gyermekedben, miközben csak hallgatja a mesét

Hallgassátok meg együtt a Kodi Kalandok mesesorozat részeit, melyet a Skoda készített a kicsik számára! A következő mese pont jó választás lesz az autóban:
 


 


2. Mondókák

A ritmikus, dallamos sorok megnyugtatóan hatnak a gyerekekre, és épp erre van szükségük az autóban, amikor nem tudnak mozogni, futkározni, játszani.

Összeköthetitek játékos mozgással (pl. csiklandozással vagy tapsolással), kipróbálhatjátok a gondolat teremtő erejét, de akár rajzolhattok is közben: nézz meg néhány rajzoltató mondókát


3. Potyautasok az autóban: a bábok

Vigyetek magatokkal néhány bábot, amivel az anyósülésen ülő szülő (vagy nagy tesó) szórakoztathatja a hátul ülőket. Akár az is elég lehet, ha az épp hisztizni készülő kicsikre nem apa vagy anya, hanem valamelyik jól ismert báb szól rá: a meglepetés ereje azonnal kizökkentheti a gyermeket a feszült, nyugtalan állapotból.


4. Szerepjáték

Engedjétek szabadjára a fantáziátokat, és bújjatok mások bőrébe! A szerepjáték amellett, hogy leköti a kicsit, rendkívül fejlesztően is hat rá: fejleszti a fantáziát, a kapcsolatteremtési képességet és a nyelvi képességeket, érzelmeket szabadít fel, oldja a feszültséget, és megmutatja, milyen szerepek várhatnak a gyermekre az életben - sőt, még különféle viselkedésmintákat is kipróbálhat, gyakorolhat a kicsi a játék során.


5. Régi idők játékai, eszközök nélkül

Gondolj vissza, te mivel játszottál gyermekkorodban, amikor várakoznod kellett valahol, és semmilyen eszköz, játék nem volt kéznél! A hosszú autóút épp megfelelő alkalom arra, hogy megtanítsd gyermekednek a barchoba, az Amerikából jöttem, a Kő-papír-olló, vagy a Kérdezz-felelek játékokat. Ha már tud olvasni a kicsi, játszhattok olyat is, hogy megpróbáltok minél több értelmes szót kirakni az előttetek haladó autó rendszámának betűiből úgy, hogy csak 2 plusz betűt adhattok hozzá.


6. Gyerekdalok

Egy kis közös éneklés közelebb hozza egymáshoz az - esetleg egyre feszültebb - családtagokat. Hallgass bele gyerekkorunk legkedvesebb népdalaiba, és énekeljétek a kedvenceiteket együtt, vagy tanuljatok új dalokat!


7. Meseírás

Találjatok ki egy saját mesét! Az érdekesség kedvéért a szereplők most lehettek akár ti magatok és a családtagok, ismerősök, barátok is. A képzeletbeli helyszín lehet a mostani úticélotok is - a mese által így előre meg is tervezhettek néhány programot, amire végül sort is keríthettek majd a családi nyaralás során.


8. Mágneses rajztábla

A rajzolásban bármikor el tud mélyedni a kicsi: ha autóban ülve dolgozna valamin, érdemes a mágneses táblát választani, mert praktikus és nem kellenek hozzá plusz eszközök - nem gyűrődik össze a papír a csomagok között, nem szóródnak szét a színes ceruzák, tűnik el a radír, stb. A táblához rögzítve van a filctoll is, így az sem tűnhet el a táskában vagy az autóban, mindig kéznél lesz.

Kellemes utazást kívánunk!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja