Meghalt egy kislány, mert a szülei az autóban felejtették - ezt tedd, ha bezárt gyereket látsz

Kercsó Dorottya - 2019-06-17
Meghalt egy 11 hónapos csecsemő az Egyesült Államokban, mert a szülei a napon felejtették a bezárt autóban - írja az Usatoday.com. Nem lehet elégszer elmondani: a meleg nyári hónapokban gyereket és állatot egyaránt tilos akár csak néhány percre is magára hagyni a kocsiban!
Meghalt egy kislány, mert a szülei az autóban felejtették - ezt tedd, ha bezárt gyereket látsz

A nagymama fedezte fel, amikor éppen hazafelé tartott, hogy 11 hónapos unokája, Joseline egyedül tartózkodik szülei autójában. Kihívta a mentőket, akik megpróbálták újraéleszteni a kislányt, ám nem jártak sikerrel. Mint kiderült, mindkét szülője azt hitte, a másikkal van a baba.

Aznap kint 26 fokot mutatott a hőmérő, az autó azonban ennél sokkal melegebbre forrósodott fel. A gépjármű belseje – különösen, ha a napon áll – még egy ilyen kellemes külső hőmérséklet mellett is nagyon hamar elérheti akár az 55 fokot is. Ez a forróság már bőven halált okoz: a test természetes hűtő mechanizmusa ennél sokkal kevésbé extrém körülmények között is elkezd leállni, megszűnik az izzadás, nehézzé válik a légzés és a vérkeringés. A test 40 foknál éri el a maximum hőmérsékletét, néhány fokos melegedés pedig már végzetes lehet.

Akit tartósan bezárnak egy 55 fokos autóba, annak gyakorlatilag nincs esélye a túlélésre. A gyermekek légzési és keringési rendszere különösen hamar összeomlik, s ők azért is vannak nagy veszélynek kitéve, mivel egyedül még nem tudnak kiszállni az autóból.

Amerikában 1998 óta 800 gyermek halálához vezetett az, hogy az autóban felejtették őket. A legvégzetesebb hónap 1999 júliusa volt, amikor 16 gyerek veszítette életét ilyen módon.

Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni: nyáron soha, még 1-2 percre sem megengedett gyermeket vagy állatot az autóban hagyni! Aki ilyet lát, azonnal értesítse a rendőrséget. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek kivörösödött, nem izzad, a bőre száraz vagy akár el is ájult, legjobb, ha nem várunk a segítségkéréssel, hanem mi magunk egyszerűen betörjük a kocsi ablakát, majd hívjuk a mentőket. A hőguta ugyanis szakszerű beavatkozás nélkül hamar halálossá válik.

Kép: Tammydz / Pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media