Gyereknevelés

Egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy a szexualitás már több ezer évvel ezelőtt is fontos szerepet töltött be az ember életében. Szobrok, vázák, festmények tanúskodnak arról hogyan változott a közvélemény a témáról a történelem során.
Kislányunk amikor öt éves volt, azon gondolkodtunk, hogy mit kapjon ajándékba, mivel lepjük meg, ami személyes és ami örömet okozna neki. Ebben a korban az egyik legnagyobb problémát az egyedül alvás jelenti a gyerekeknél. Szülői közelség nélkül nehezen tudnak elaludni.
Már az őszi időszakban gőzerővel elkezdődnek az általános iskolákban az iskola bemutatkozó, iskolanyitogató programok. Ilyenkor lehetőség van informálódni egy-egy intézmény pedagógiai programjáról, oktatási nevelési koncepciójáról. De mi a helyzet most?
A média sokszor mutatja be úgy az autizmussal élő személyeket, hogy magas intelligenciával rendelkeznek, gondoljunk csak Sheldon Cooperre, vagy Doktor Murphyre. Ezek mellett azonban számtalan nagy gondolkodóról, tudósról is véli azt a közvélemény, hogy autista. Ilyen Isaac Newton, Albert Einstein, Charles Darwin, Michelangelo vagy Steve Jobs. Cikkünkben utána járunk, hogy a kreativitás és a magas intelligencia milyen kapcsolatban állnak az autizmus spektrum zavarral.
Az anyaság édes teher, egyszerre boldogság és sok feladat, s közben még annyi mindennek mennie kell: munka, háztartás, meg az életed! Tippek az egyensúlyhoz!
Mostanában egyre kevésbé olvasható a gyermekek írása. Talán kevesebb időt töltenek eleinte a betűk formálásának elsajátításával, talán éretlen a finom-mozgásuk mire iskolába kerülnek, talán rövidebb időt szánnak a begyakorlásra...
Elfogtak egy 35 éves budapesti férfit, aki zaklatta a saját gyerekét és több mint négyszáz olyan felvételt töltött fel az internetre, amely gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázolja - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a police.hu honlapon.
Az AIDS elleni küzdelem világnapján új edukációs programmal jelentkezik az UNICEF Magyarország. A MAC AIDS Fund támogatásával útjára indított kezdeményezés célja a nemi úton átadható betegségek terjedésének megakadályozása a fiatalok körében.
Vajon tudják-e a nagyszülők a mese és mese közti különbséget? Ismerik-e az animációs filmek korosztály szerinti besorolását? Mire érdemes őket figyelmeztetni?
A pszichológusok, gyermekekkel foglalkozó szakemberek, gyakorló szülők nem győzik hangsúlyozni mennyire áldásos a mese a gyermekek személyiségfejlődésére. Az óvodába kerülve látszódik melyik gyermeknek meséltek, nekik társaiknál fejlettebb a rajzkészségük és a fantáziájuk is élénk.
Álló helyzetben elveszíti az egyensúlyát, nem rajzol, még mindig mind a két kezét használja az evésnél - ezek azok az intő jelek, amik arra utalhatnak: hiába tölti be a hatodik évét a gyermekünk, még nem biztos, hogy iskolaérett. Ugyan jövő szeptemberig még egészen biztosan sokat fog fejlődni, ám ha szeretnénk, hogy még egy évet az óvodában maradhasson, azt 2021 január elején kell kérelmezni az Oktatási Hivatalnál. Cikkünkben végigvesszük az iskolaérettség kritériumait, és azt is, hogy mit érdemes még most beszerezni a kérelemhez.
Manapság a kamaszok körében egyre népszerűbbek a gender elméletek, azaz, hogy az egyenlőség szellemiségében értelmetlennek tartjuk a nemek közti megkülönböztetést. Ezáltal mindenki eldöntheti, hogy hetero-, homo- vagy transzszexuálisként létesít kapcsolatokat. De mégis mit tegyünk, ha gyermekünk egyik nap azzal állít haza az iskolából, hogy valójában ő nem is lány/fiú és ezen túl legyünk kedvesek a másik nemet tisztelni benne?
A pubertás korszak nehézségeit könnyebben áthidalhatjuk az aktív hallgatás módszerével, mely segíti a szülő gyermek kommunikációt és egymás megértését.
Mit tanulhatnak gyermekeink az állatoktól? Az állatok kimondottan ügyesen tanítják a gyerekeket a természet és a Világ működésére. Ösztönösen hamar egymásra hangolódnak, és szavak nélkül kommunikálnak.
Mivel készülj, ha az ovis gyermeked hosszabb időre nem fog óvodába járni? Tippek, tanácsok minden szülőnek.
A pandémia és az ezzel járó szigorítások az egész világon nagyban befolyásolták a kamaszok baráti, sportköri összetartásait. Ki gondolta volna még 2020 elején, hogy ez is várhat a fiatalokra? Sajnos egy olyan rendkívüli helyzet állt elő, ahol az említett korosztály képviselőinek is kötelessége alkalmazkodni a fennálló helyzethez, a szabályokat be kell tartani, a szülőkre és idős nagyszülőkre tekintettel lenni és egyben óvni kell egészségüket. Nagy teher került mindenki vállára ezáltal, de hogyan jelentkezik mindez a hétköznapokban a kamaszok esetében?
Hogyan varázsoljunk ünnepi hangulatot december elején már gyermekeinknek? Kell egyáltalán ilyen hamar foglalkozni ezzel?
A legtöbb iskolában már folyamatban vannak az iskolanyitogató foglalkozások. A szülők ilyenkor legalább annyi félelemmel, izgatottsággal érkeznek a kiszemelt iskolákba, mint a gyermekek.
Hogyan segítheted tehetséges gyermekedet? Mikor, miben érdemes támogatnod? És egyáltalán: szüksége van a segítségedre, vagy hagynod kell, hogy a tehetsége egyszerűen csak utat törjön magának?
A közös énekléssel és mondókázással gyermeked egészséges fejlődéséhez járulhatsz hozzá. Nemcsak érdekesebb, de fejlesztőbb is, ha kézmozdulatokkal is kísérjük a mondókákat. Hamar megtanulják ők is mutogatni velünk együtt.
Kicsúszik a száján, és utána már nem lehet visszacsinálni. Mindenki minket néz. Miközben elpirulva próbálunk szabadulni a kínos szituációból, azon gondolkozunk, hogy miket gondolhatnak most rólunk. Ismerős?
Sok hó hullott. Nem is gondolták, hogy ennyi hó eshet ezen a télen. A kopott, néhol cseréphiányos háztetőket egyformává tette a tél, fehér hópaplan borította mindegyiket. Közeledett a karácsony, az év egyik legszebb ünnepe.
Az oviban valaki azt mondta Neki, hogy a Mikulás nem is létezik, de még a Jézuska sem. Mit tegyek? Mit mondjak, ha kiszúrja, hogy apa cipője van a Mikulás bácsin? Aggódjak, ha 9-10 évesen még mindig hisz benne? Mikor beszéljünk őszintén erről a témáról?
Még alig múlt kétéves és máris ügyesebben használja az okostelefont, mint bármelyik felnőtt? Vajon tényleg akkora probléma ez vagy csupán mi, felnőttek fújjuk fel a dolgot?
Sok anyuka úgy gondolja, hogy a kisgyermeke számára ő az, akire bármikor számíthat, akihez bármilyen problémájával fordulhat, és aki akkor is megöleli, ha valami rosszat csinált. Ezt a tényt több kutatás is megerősíti, lássuk mit tesz az ölelés a kisgyerekekkel!
Létezik egészséges tinédzserkori lázadás, amit nem csak elfogadni lehet, hanem meglátva pozitív hatásait, beláthatjuk szükségességét is.
Egy emberpalánta terelgetése a hétköznapokban alapvetően sok fejtörést okoz a kedves szülőknek; ez különösen igaz akkor, ha a család többnyelvű, és a cél mindkét nyelv megtanítása.
2020. elején bombaként robbant a hír: szeptember 1-től nem lehetnek magántanulók a magyar iskolákban. Azért a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. A 2020/2021-es tanévtől akkor kérhető az egyéni munkarend, ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos helyzete ezt indokolja. Egyik ilyen sajátos helyzet, ha egy gyermek nem Magyarországon él és nem tud bejárni naponta az iskolájába.
Egy Finnországban élő olvasónk írása segítségével ismerkedj meg a világ legboldogabb országának a gyermekvédelmével és annak kialakulásával.
A "Töltheti-e hasznosan is idejét egy gyermek a világhálón, ha már arról letiltani úgysem lehet?" cikksorozat második részében talán elsőre meghökkentő dolgot ajánlok; legyen gyermekünknek saját weboldala. Na jó, valójában a szülőé lenne, de a gyermek állíthatja elő a tartalmakat, alkothat, természetesen szigorú felügyelet mellet.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media