Gyerekek fejlődése

Ha az elmúlt évben nem úgy sikerültek a magyar jegyek, ahogyan szerettük volna, vagy gondot okoz az órai jegyzetelés, a fogalmazások elkészítése, érdemes még a nyár folyamán fejleszteni a gyermek íráskészségét. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője tippeket ad ahhoz, hogyan legyen hatékony és szórakoztató a gyakorlás a nyári szünetben.
Sok esetben a szülő azért kapcsolja be a gyereknek a tévét, mert "legalább addig is csendben van", ő pedig nyugodtan tudja végezni a dolgát. Igen, van, amikor a tévé az utolsó mentsvár, de mielőtt ezt a megoldást választanánk, gondoljuk át, mennyire káros a tévénézés.
A mai szülők minden korábbi generációnál többet foglalkoznak aktívan a gyermekeikkel, mégis évről évre több a szorongó, mentális betegségektől szenvedő, depressziós iskolás. Szakértők szerint lehet, hogy rossz végén fogjuk meg a problémát.
Egyre több szülő hajlik abba az irányba, hogy gyerekét egészen kis korában olvasni, netán még írni is megtanítsa. Így aztán a 2-3 éves gyerekek olyan memóriagyakorlatokkal vannak bombázva a betűk vagy akár a számjegyek elsajátítása érdekében, melyek nem az ők életkori sajátosságaiknak megfelelőek.
Akár dühből, akár jó szándékból, mégis minden szülő száját elhagyják néha olyan megjegyzések, amelyeket jobb lenne elkerülni. Az alábbiakban olyan romboló hatású vagy legalábbis haszontalan mondatok olvashatóak, amelyek közül egyiket-másikat talán te is mondtad már - pedig nem kellene.
Túlféltett, szabadidővel alig rendelkező, mégis folyton unatkozó gyerekek, hajszolt szülők, összeroppantó családi logisztika: a szakértők már évtizedekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy nem jó irányba tart a gyereknevelés, a helyzet azonban mégis egyre csak romlik. Mit tehet a szülő, ha vissza akar adni valamit a gyermekének az ellopott gyerekkorból?
Az iskolafelkészítő foglalkozások kapcsán leginkább a különböző feladatlapok kitöltése jut eszünkbe. Pedig a mozgásos gyakorlatok, a szem-kéz koordináció fejlesztése az írás elsajátításhoz is szükséges. Ez a képesség remekül fejleszthető például labdázással is. Hogy mire jó még ez az egyszerű, de nagyszerű eszköz, elmondja Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.
A természetben töltött idő nemcsak remek kikapcsolódás a család számára, de a testi-lelki egészség és a szoros családi kötelékek kialakításának is nagyszerű terepe.
Az Ohiói Egyetem kutatása alapján azok a gyerekek, akiknek a szüleik naponta öt mesét is elolvasnak, ötéves korukra 1,4 millióval több szót hallanak, mint azok, akiknek nem olvasnak rendszeresen - áll a Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics című lapban megjelent tanulmányban.
A CogniPlus terápia a mai gyerekek érdeklődésének megfelelően a számítógép segítségével fejleszti a koncentrációt, az emlékezetet, segíti a tervezési és a feladatmegoldó képességet.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.