SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Ebből a gyerekből gyerek nem lesz" - Mici 24 hétre született, ma már gyönyörű nagylány

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-06-30
Mezeiné Martin Ditti kislánya extrém koraszülött volt, Mici a 24. hétre érkezett. Az anyukának Hellp-szindrómája volt, és amikor beértek a kórházba, az orvosok már nem hallották a baba szívhangját. Életmentő császármetszésre volt szükség.
Kiderült, hogy Micinek agyvérzése volt még az anyukája hasában. Nem sok jóval kecsegtették a szülőket, azt mondták nekik, hogy "ebből a gyerekből gyerek nem lesz". Mici azonban mindenre rácáfolt és ma egy életvidám, örökmozgó kislány.
"Ebből a gyerekből gyerek nem lesz" - Mici 24 hétre született, ma már gyönyörű nagylány

"A műtőajtóban megkérdezték, mi lesz a gyerek neve, többre nem emlékszem, mert elaltattak"

Mezeiné Martin Ditti és férje, Zoli régóta vágytak kisbabára. Hatalmas öröm volt számukra, amikor kiderült, hogy az esküvő után 10 évvel babát várnak. Az édesanya azt mondja, a várandóssága zökkenőmentes volt, bár a 12. hét után gyakran küzdött rosszulléttel, sokat hányt, így szó szerint terhesnek érezte a várandósságát. 

Ditti egyébként óvónőként dolgozott még várandósan is. A 24. héten azonban nagyon elkezdett vizesedni. 

"Mindenki ráfogta, hogy terhesség, vizesedéssel jár. Úgy ébredtem hétfőről keddre, mintha átsírtam volna egy éjszakát, olyan dagadtak voltak a szemeim. De nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, így is bementem dolgozni. Nem mondta nekem senki, hogy valami nem stimmel."

Pedig, mint mondja, utólag kiderült, hogy fizikai jelek utaltak a későbbi koraszülésre.

"Elkezdtem rosszul lenni, nehezen ültem le, álltam fel, mindig le kellett ülnöm, nem bírtam állni."

Péntek éjjel aztán már annyira fájt a feje, hogy aludni sem bírt. Szombaton egy kölcsön kapott vérnyomásmérővel megmérték a vérnyomását: kiderült, hogy nagyon magas.

"180 volt ekkor már a vérnyomásom, de az elején nem jutott eszünkbe, hogy ettől fájhat a fejem."

A védőnő tanácsára bementek a kórházba, ahol megvizsgálták a kismamát. Szívhangot ekkor már nem hallottak a babánál. A Szent Imre Kórházból a SOTE-ra küldték őket tovább, ahol szintén megvizsgálták, és folyamatosan mérték a vérnyomását is.

"Ők sem hallottak szívhangot, azt mondták, hogy irány a műtő. Néhány óra leforgása alatt történt mindez, fel sem tudtuk fogni. A műtőajtóban megkérdezték, mi lesz a gyerek neve, többre nem emlékszem, mert elaltattak. Életmentő császármetszés volt."
 


 

"Azt mondták, hogy ebből a gyerekből gyerek nem lesz"

Nem sokkal később az intenzív osztályon ébredt fel. Férjétől tudta meg, hogy kislányuk, Mici él. 

"Végig sírtam, nem láthattam a babát se, sokkhatás alatt voltam. Pici nejlonokba csomagolt tenyérnyi kis valami volt. Azt mondták, hogy ő a gyerekem. Azt mondták, hogy nem biztos hogy életben marad, az első két hét kritikus. Csak úgy ontották rám az információt."

Kiderült, hogy Hellp-szindrómája volt, ami a terhesség ritka, de életveszélyes szövődménye - ez okozta a koraszülést is. Az anyát az intenzív osztályon kezelték, Micit pedig a koraszülött osztályon. 

Mici 370 gramm volt, a duplájának kellett volna lennie 24. hétre. Burokban vették ki, hogy minél kevésbé érjenek hozzá.

"Az első két hétben meg is kereszteltük, mert azt mondták, hogy nem biztos, hogy életben marad. Állandó készenlétben voltunk, hogy mikor hívnak, hogy menjünk be elbúcsúzni a gyerektől."

Csináltak egy koponya ultrahangot, és kiderült, hogy Micinek még Ditti hasában volt egy súlyos agyvérzése.

"Azt mondták, ez annyira súlyos volt, hogy ebből a gyerekből gyerek nem lesz. Nehéz volt eldönteni, hogy minek drukkoljunk. Hogy elmenjen, vagy hogy maradjon. És úgy döntöttünk, hogy ezt Micire bízzuk, hogy ő hogy dönt."

Mici pedig úgy döntött, hogy életben marad. Sőt. Az orvosok is a csodájára jártak: nem kapott el semmilyen fertőzést, nem kellett megműteni a szemét, és több agyvérzésen már nem esett át.
 

 

"Mindent csinált, de mindent jóval később"

A kislány október végén született, és február 6-án hozhatták haza. Januárban ölelhette először magához az édesanyja. 

Azonnal utánajártak a fejlesztéseknek, belevágtak a Dévény-tornába, és a Gézengúz Alapítványnál is elkezdték a kicsi fejlesztését. 
 


"Rossz volt szembesülni vele, hogy nem akkor emelte a fejét, amikor kellett volna, de nem lepődtünk meg rajta. Mindent csinált, de mindent jóval később" - mondta az édesanya. 

Hetente vitték szemészetre is, nehogy kialakuljon a retina leválás. Többször megjárták a kardiológiát is. 
 


"1 évesen a fejét tartotta és forgott. Az első lépéseit kézenfogva több mint 2 évesen tette meg. A beszéd 2,5-3 évesen indult, akkor jelentek meg az első szavak."
 


 

Szerették volna integrálni, de tudták, hogy egy normál óvodai csoportban elveszne. A Pető óvoda mellett döntöttek, ahol megkapja a mozgásfejlesztést és az értelmi fejlesztést is.
 



 

"Lehet hogy nem lesz 5 diplomája, de egy boldog élete az biztos, hogy lesz" 

Mici ma már 6,5 éves, egy igazi kis huncut, mosolygós kislány, aki nagyon tud szeretni. A mozgás a mindene, nagyon szeret labdázni és imádja az apukáját, vele is sokat játszanak együtt.
 


 

5 évesen kezdte az óvódát, ekkor lett szobatiszta és egy kicsit önállóbb is. Vegyes csoportba jár, és nagyon jól érzi magát a gyerekek között. 

"A finommotorikája el van maradva, most kezd sikerülni neki a duplót rányomni a táblára. Nehéz neki a ceruzafogás is, és még nem hajlandó önállóan megfogni a kanalat vagy a villát."

Születése óta járnak a Gézengúz Alapítványhoz hetente egyszer fejlesztésre, emellett heti egyszer Ayres terápia, logopédia és lovaglás is szerepel a kislány programjai között.
 


Mici pedig csodásan fejlődik. Felnőttként képes lesz az önálló életre, ebben biztosak a szülei, akik nagyon örülnek a sikereknek. 

"Lehet, hogy nem lesz 5 diplomája, de egy boldog élete az biztos, hogy lesz." 
 


Az édesanya Facebook, Instagram és TikTok oldalt is készített, Csoda Anyák történetei néven pedig egy podcast csatornát is indított. Mindezzel az a célja, hogy támaszt nyújtson a hasonló helyzetben lévő családoknak, valamint hogy megmutassa a világnak, hogy az ilyen gyerekek is értékes tagjai a társadalomnak. 
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja