SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csak azért is Pippi!

Szikra Ágnes [cikkei] - 2020-12-03
Miért nem poros és unalmas a Harisnyás Pippi?

Astrid Lindgren regénye 1945-ben jelent meg Svédországban, bár kezdetben 5 kiadó utasítja vissza, óriási sikert arat saját hazájában és világszerte. Bevallom, gyerekkoromban nem jutott el hozzám Astrid Lindgren antilányregény lányregénye. Ha akkor tudom róla, amit most, mindenképpen elolvasom...
Csak azért is Pippi!

Harisnyás Pippi a világirodalom egyik legvagányabb csaja.

Egyedül él „az icipici város szélén egy gondozatlan, öreg kertben álló roskatag, öreg házban”, állandó lakótársai Nilsson úr, a cerkófmajom, és a ló, akit a villába költözésekor vásárolt.

Már a külsejével megtagadja a világirodalom minden bakfiskönyvének hősét. Haja: sárgarépaszínű, két varkocsba fonva kétfelé áll, arca szeplős. A ruhája: kék és piros (maga varrta, pótolta), egyik lábán fekete harisnyát visel, a másikon barnát, a cipője kétszer olyan hosszú, mint a lábfeje. „azért volt akkora, hogy legyen hova nőnie a lábának”.

Rendkívüli ereje van, akár egy egész lovat is fel tud emelni, egyetlen rendőr sem erősebb nála, betörőket pakol fel a szekrény tetejére…

Megválogatja, kivel áll szóba, mikor és mit csinál. Önállóan dönt sorsa alakulásáról, önmaga és a többiek közt távolságot tart.

NEM JÁR ISKOLÁBA! És bátran kijelenti róla, hogy a fantáziátlanság, az unalom kínzókamrája.

Nem tiszteli a felnőtteket pusztán azért, mert idősebbek nála, nem fél a rendőröktől, csak mert a hatalmat képviselik, az illemre, társadalmi konvenciókra fittyet hány.

Ugyanakkor jószívű, kedves, segítőkész, vidám, gondtalan lány.

Pippi világában minden megtörténhet, és vele nincs esős, unalmas nap.

Pippit megismerve, a kislány szomszédaival, Annikával és Tomival együtt bejáratosak leszünk egy másik világba, ahol az illemszabályok, a rendszeretet, az időbeosztás nem számítanak erénynek, de sok egyéb legalább ugyanennyit ér odaát. Például a barátság, a játék öröme, az őszinteség, az élet színessége, a másokkal való törődés.

 

Legfőképpen GYEREKÁBRÁZOLÁSa miatt fontos alapmű a Harisnyás Pippi a gyerekpróza történetében. Bár kezdetben rengeteg kritika érte a gyerekpszichológia részéről, egyes országokban beleírtak vagy épp cenzúrázták a történet pedagógiailag kifogásolható részeit, azóta a kutatások megcáfolták ezeket a véleményeket.

A regény nem mentes a társadalomkritikától, így a felnőttek ezt felismerve – a regény megjelenésétől kezdve napjainkig is – joggal tarthatnak tőle, hogy a gyerekek viselkedési modellként követik majd Pippi cselekedeteit is. Ám a gyerekek bár játékban újraélhetik, eljátsszák Pippi vicces túlkapásait, de eszükben sincs a való életben így viselkedni. A képzelet világába való szárnyalást, szabadságot, életkedvet tanulnak ehelyett a kislánytól.

A kis olvasók pontosan tudják, érzik, hogy Harisnyás Pippi nem valós személy, hanem a képzelet szülötte, csodálják, de nem azonosulnak vele. Nem is azonosulhatnak, hiszen az írónő szándékosan nagyon groteszkké túlozza, a fantasztikum felé viszi el a képtelenségekkel a történetet.

Az olvasó tudja, hogy helye az iskolapadban van, és nem az iskolaablak előtti faágon. De nem bánná, ha Harisnyás Pippi odaköltözne a szomszédba…

„Ha a Pippi-történeteknek van egyáltalán más funkciójuk a szórakoztatáson kívül, akkor az, hogy rámutassanak, lehet az embernek hatalma anélkül, hogy visszaélne vele. Ez az egyik legnehezebb dolog az életben.” – nyilatkozza regényéről Astrid Lindgren.

„A világ legerősebb kislánya bármit megtehet, ami eszébe jut, és állandóan tele van ötletekkel. Egyedül él egy zegzugos, mesébe illő villában, a verandán lovat, a babaágyban élő kismajmot és az ágy alatt egy koffer aranypénzt tart. Pippi mellett igazán nem lehet unatkozni vagy szomorkodni! Ha kedve tartja, száz palacsintát süt a barátainak, vagy felvásárolja a játékbolt teljes kínálatát a városi gyerekek örömére, de bármikor hajlandó fellépni a cirkuszban vagy móresre tanítani a betörőket. Azt hiszem, a szíve mélyén minden gyerek arra vágyik, hogy olyan lehessen, mint Harisnyás Pippi, vagy ha ez nem lehetséges, legalább legyen egy ugyanilyen barátja!” – Írja a regényről Berg Judit.

Azt hiszem, ebben áll a mai gyerekek számára Lindgren könyvének varázsa. Felnőtt szemmel is mulatságosnak tűnt számomra Pippi világhoz való hozzáállása, szókimondó egyszerűsége, gyermeki igazsága. Ugyanakkor a kislány lelkének jósága, a főszereplő bája is magával ragadó. Maga a történet és a történetszövés pedig hihetetlenül abszurd, szokatlan, meglepő. Folyamatosan feszegeti a regény saját határait képtelenségek terén, ugyanakkor nem unalmas, nem kiszámítható, meseszerű, tehát saját korától független, épp ezért érdekes a mai, 21. századi olvasó számára is.

 

Kép: M W képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja