SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jövő a gyermekek kezében van - de mi a helyzet a mesterséges intelligenciával?

Családinet [cikkei] - 2024-03-20
A mesterséges intelligencia napjainkban már nem csak a tudományos fantasztikus filmek világát jellemzi, hanem valósággá vált, a mindennapi életünk részét képezi egyre inkább. Sok szülő számára az AI vagy MI néven emlegetett, kézzel nem fogható erő ijesztő és ismeretlen területet jelent, de fontos megértenünk, hogy a megfelelő használat mellett a mesterséges intelligencia óriási lehetőségeket nyújt nekünk és gyermekeinknek a tanulásban, kreativitásban, továbbá a jövőre való felkészülésben.
A jövő a gyermekek kezében van - de mi a helyzet a mesterséges intelligenciával?

Bár sokan feltételezik, hogy a Z és Alfa generációk természetükből adódóan rendelkeznek digitális tudással, a valóságban gyakran előfordul, hogy a természettudományos területeken való teljesítményük nem éri el a várt szintet. A legtöbb gyerek ma már az informatikai területen képzeli el magát munkavállalóként, mégis kételkednek abban, hogy a technológia nem veszi-e át az uralmat a mindennapok felett. Ezért szülőként fontos, hogy mi magunk is megfelelően kezeljük az újfajta megoldásokat, és enyhítsük a gyermekek ezzel kapcsolatos szorongásait.

Mesterséges intelligenciával a tanulásért

Habár erről kevesebb szó esik, a mesterséges intelligenciának olyan felhasználási területei is vannak, amelyek pozitívan befolyásolják a gyermekek fejlődését. Ilyen megoldás például a gyerekek számára fejlesztett AI-alapú tanulási platformok. A fiatalok számára a mesterséges intelligencia lehetőséget nyújt arra, hogy interaktívan és személyre szabottan tanuljanak. AI-alapú tanulási platformok képesek azonosítani az egyéni tanulási stílust és szintet, ezáltal személyre szabott tanulási utakat biztosítanak a gyerekek számára. Emellett az MI segíthet a kreatív gondolkodás fejlesztésében is, például AI által vezérelt design eszközök vagy zenei alkalmazások segítségével. Ilyen alkalmazás például a Chat-GPT is, amely bizonyos funkciói már képesek a szavakat képpé formálni.

A jövő kihívásai

Azok a gyerekek, akik már fiatal koruktól kezdve megismerkednek a mesterséges intelligenciával, és úgy nőnek fel, hogy az AI a mindennapjaik része, előnyt szerezhetnek a jövő munkaerőpiacán. Ugyanis az elkövetkezendő tíz-húsz év múlva az MI ismerete és alkalmazása kulcsfontosságú készséggé válik számos iparágban, legyen szó informatikai szektorról, egészségügyről, pénzügyről, oktatásról vagy akár a művészetekről.

Manapság még elképzelhetetlennek tartjuk, hogy bizonyos szakmák szerves részévé váljon a mesterséges intelligencia alkalmazása, hiszen az új, az ismeretlen technológiát mindig aggályok övezik. Egy, a Boston Consulting Group által végzett kutatás kimutatta, hogy a mai fiatalok nagy része aggodalmat táplál a mesterséges intelligencia iránt, azaz a potenciális negatív hatásaival és az ezzel járó kihívásokkal szemben. Lehet, hogy Te is tapasztaltál már bizonytalanságot szülőként a gyermeked felől.

Ezért szülőként fontos, hogy megnyugtassuk a gyermekünket. A mesterséges intelligencia jelenlegi szintjei – ahol internetezőként használjuk – le van korlátozva, így nem tud sem anyagi, sem más jellegű hátrányt okozni számunkra. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az MI modelleket nem megfelelően alkalmazzák, például pénzügyi csalásoknál. De az, amivel a hétköznapi életben találkozunk, inkább több lehetőséget kínál, mint veszélyt.

Szülői aggodalmak és az AI biztonságos használata

A szülői aggodalmak érthetőek, különösen az adatbiztonság és a képernyő előtti időtöltés tekintetében. Fontos, hogy a szülők tájékozottak legyenek az MI biztonságos és etikus használatáról, és hogy megtanítsák gyermekeiket arra, hogyan használják felelősségteljesen ezt a technológiát. Ez magában foglalhatja a digitális lábnyom megértését, az adatvédelmi beállításokat és a kritikus gondolkodás fejlesztését az online információk értékelése során.

Záró gondolatként hadd jegyezzük meg, hogy a mesterséges intelligencia nem ellenség, hanem eszköz, amely, ha megfelelően van használva, hatalmas előnyt jelenthet a gyerekek és fiatal felnőttek számára. A szülők feladata, hogy útmutatást és támogatást nyújtsanak gyermekeiknek ebben az új, izgalmas korszakban. A gyerekek, akik képesek a mesterséges intelligenciát etikusan és hatékonyan használni, fel vannak szerelve a jövő kihívásainak megfelelésre és aktív szereplőivé válhatnak a holnap világában.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja