SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor kezdjünk el úszni tanulni a kisgyerekkel?

Családinet [cikkei] - 2024-03-20
 [X]

Az úszás korai megtanulása számos szempontból előnyös lehet egy kisgyerek számára, hiszen, mondjuk ki: ez a tudás akár életet is menthet. Szerencsére ma már sokkal kiemeltebb szerepet kap a fiatal szülők körében, mint régen, akkor még talán nem is volt ekkora "divatja" a babaúszás óráknak, vagy úgy összességében azon sem volt nagy figyelem, hogy egy gyermek tanuljon meg úszni mihamarabb, és akár már kisbabaként is járjanak el vele oktatásra. Pedig mennyire, de mennyire fontos is ez!
Mikor kezdjünk el úszni tanulni a kisgyerekkel?

Cikkünkben számot vetünk arról, hogy miért előnyös az, ha már egészen korán megtanulják a gyerekek ezt a képességet és magabiztosak, bátrak lesznek a vízzel szemben. Mesélni fogunk olyan fantasztikus eszközökről - mint amilyen például a gyerek úszómellény is – amik hozzájárulhatnak a vízbiztonság érzésének növeléséhez.

Mikortól kezdjünk el babaúszásra járni?

A babaúszást legkorábban 3 hónapos kortól lehet elkezdeni, amikor már összeszokott egy kicsit a család, erősödnek a baba izmai és a köldökcsonk is egészen biztosan leesett. Mivel még csak néhány hónapja, hogy kibújtak a pocakból, a víz kellemesen morajló hangja a magzatvízre, az anyai méh ölelésére emlékezteti őket – nem véletlen, hogy ennyire szeretik, hiszen megnyugtató hatással bír számukra. Mivel minden egyes gyermek más, természetesen érdemes szakember tanácsát is kikérni, hiszen eltérő ütemben fejlődhetnek és nem lehet semmilyen „papírformát” követni ebben: kérdezzük meg a védőnőnket és gyerekorvosunkat, hogy a baba aktuális állapotát felmérve javasolják-e a kezdést ők is, ha pedig ezzel megvagyunk, beszéljünk az oktatóval is, akinél majd az úszás lesz. Ha minden rendben van, akkor ez a legkorábbi kor, amit általában engednek, de vannak olyan helyek, ahol a 6 hónapos kort részesítik előnyben.

Fontos tudni, hogy 1 éves kor alatt a babaúszás még inkább közösségi program, ami a szülő-gyermek kapcsolatot erősíti, és ami előkészíti a megfelelő alapokat az úszás megtanulásához. NEM úszni tanulnak, hanem olyan fejlesztő tevékenységeket végeznek velük, amihez a víz jótékony hatásait használják ki. Ekkor még ki tudjuk használni az ún. búvárreflexet is, ami azt jelenti, hogy a babák akkor, ha víz éri az arcukat, zárják a garatot és visszatartják a lélegzetüket. Ez viszont folyamatosan épül le, és nagyjából 6-8 hónapos korra el is tűnik.

1-2 éves korban már meg kell tanulniuk azt, hogy hogyan kell a levegőt visszatartani a víz alatt és sok mondókás, játékos feladatot kapnak, olyanokat, amik a mozgásfejlődésüket is segítik.

2-3 éves korban pedig már arról szól a tanulási folyamat, hogy előkészítsék nekik az úszás alapjait, esetleg 1-2 úszómozgást is megtanulnak – a játékos feladatokat pedig örömmel és ügyesen végzik, akkor is, ha a víz alól kell felhozni őket.

Milyen előnyökkel jár a babaúszás?

A babaúszás, és maga az úszás megtanulása a kisgyerekek számára rengeteg pozitív előnnyel jár, így kiemelnénk néhányat pontokba szedve:

  1. A vízbiztonság érzése: ez fokozatosan történik egy gyermeknél. Minél többet tapasztal, minél több élményt gyűjt, annál könnyebben alakul ki benne az a fajta magabiztosság, ami a vízben tartózkodáshoz kell. Nagyon fontos, hogy pozitív tapasztalatokat szerezzen, és ki tudja menteni magát a rosszabb helyzetekből, mert akár egy rossz élmény is okozhat olyat, hogy aztán nagyon nehéz lesz leküzdeni a félelmeket később.
  2. Fizikai előnyök: az úszás által rengeteget fejlődnek a motoros készségek, ahogy az egyensúly, a koordináció, a testtartás is. Mivel nagyon sok izomcsoportot kell megmozgatni hozzá, az erősítő hatása is teljesen egyértelmű, nem beszélve arról, hogy mennyire segít fejleszteni a gyermek állóképességét és kitartását.
  3. Szociális fejlődés: természetesen ez még nem a pici babáknál, sokkal inkább a totyogó kortól kezdve válik igazán érdekessé, hiszen sok hasonló korú potencionális kispajtás van még ott a vízben. A közös sport lehetőséget teremt a gyermek számára, hogy másokkal interakcióba lépjen és barátságot kössön.
  4. A szülő-gyermek kapcsolat: mivel babaúszáskor a szülőknek is aktívan részt kell venniük a feladatokban, és gyakorlatilag ők a legbiztosabb, legfőbb támpontok a vízben a babák számára, egyértelműen erősödik a kötődés és a bizalom. Olyan helyen vagyunk ilyenkor és olyan élményeket tapasztalhatunk meg, amit a mindennapok során alapvetően nem. Együtt töltött, minőségi időt eredményez egy-egy ilyen alkalom, amiben mindkét fél nagyon komfortosan érezheti magát.

Ha nem úszni tanulnak, akkor mit csinálnak egy ilyen órán?

Játékosan ismerkednek a vízzel, miközben nagyon jól érzik magukat! No szerencsére nem csak ők, hanem a szülők is, mert ez egy felszabadult, örömteli családi program, ahova azért megyünk, hogy a víz jótékony hatásait kihasználva jól is érezzük magunkat a babánkkal. Mondókákkal, énekekkel, versekkel színesítik az órákat, a szülő pedig végig magabiztosan fogja a gyermekét. Ha az elején még bizonytalanul megy, egy percet se aggódjunk, már az első alkalom után is menni fog úgy, ahogy kell! A babákat ilyenkor lebegtetjük a víz felszínén, kezüket-lábukat mozgatjuk, szórakoztatjuk őket. Ha a baba látja az arcunkon, hogy ez egy örömteli dolog, akkor sokkal magabiztosabb lesz majd ő is és bátrabban fognak belesimulni ezekbe a szituációkba – egyszerűen átveszik a pozitív energiákat tőlünk.

Eszközök, amik jók, ha vannak akkor, ha strandolni mész babával

A vízbiztonság érzéséhez nem csak az úszni tudás járulhat hozzá, hanem az is, ha megvannak a megfelelő eszközök a vízben/víz körül tartózkodáshoz.

A legalapvetőbb, hogy egy totyogóson (nem a babán, aki végig kézben van) mindenképpen legyen úszógumi, karúszó vagy egy minőségi gyerek úszó mellény. A gyerek úszó mellények óriási találmányok, és itt most ne a mentőmellény ugorjon be, mert ez nem olyan! Fejleszti az úszás készséget, növeli a vízben az önbizalmat és a szülőnek is ad egy megnyugtató érzést, hogy a babája/gyermeke a víz felszínén tud maradni a mutatós darab segítségével. Nagyon fontos az is, hogy szülői felügyelet mindig legyen mellettük és ne hagyjuk, hogy mezítláb szaladgáljanak a medence mellett a csúszós felületeken.

Legyen nálunk kisebb balesetek orvoslására sebfertőtlenítő, kötszer, ragtapasz – ezek el kell, hogy férjenek a táskában és a gyermek bizalmát is növeli, ha tudja, hogy egy-egy ilyen kisebb baleset esetén anyának és apának mindig van a bibire gyors megoldása.
Végül pedig, de nem utolsó sorban: ha kültéri helyszínen és nyáron vagyunk, elengedhetetlen az 50 faktoros naptej és a napkalap használata is – e nélkül bizony sehova, ez alapszabály!

A víz alapvető létszükséglet egy ember életében. Nagy kincs, ha megadjuk gyermekünknek azt, hogy merje jól érezni magát benne, tudjon ura lenni és ne essen pánikba, ha nem ér le a lába. Bármikor adódhat élete során olyan szituáció, mikor akár életet is menthet az úszástudás – nekünk csak azt kell tennünk, hogy elindítjuk őket ezen az úton!

Nyitókép: Unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja