SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

250 gyermekbántalmazási ügy kevesebb mint fél év alatt - ebbe a körbe tartozik a bicskei igazgató, akit a miniszterelnök ajánlott korábban kitüntetésre

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2024-02-28
Leírni is nehéz, hogy 250 gyermekbántalmazási eset történt kevesebb mint fél év alatt a családjukon kívül, állami gondozásban élő gyerekek körében 2018-ban. Az EMMI a Hintalovon Alapítvány közérdekű adatigénylésére hivatkozva osztotta meg ezt az információt, akik még 2020-ban egy tanulmányban tették közzé az adatokat.
Ezek közé tartozott Vásárhelyi János is, aki több éven keresztül zaklatta szexuálisan a bicskei gyermekotthon lakóit, és aki a miniszterelnök ajánlására kapott kitüntetést 2016-ban.
250 gyermekbántalmazási ügy kevesebb mint fél év alatt - ebbe a körbe tartozik a bicskei igazgató, akit a miniszterelnök ajánlott korábban kitüntetésre

Gyermekbántalmazás az állami gondozásban

A Hintalovon Alapítvány rendkívül szakszerű és tüzetes vizsgálatot készített 4 évvel ezelőtt, amelynek most is van relevanciája. Több oldalon keresztül taglalja, hogy milyen sérelmek érik az állami gondozásban nevelkedett gyermekeket, ám az egyik legsokatmondóbb adat a bántalmazások mértéke és milyensége, amely az alábbi képen is jól látható.
 

Kép forrása: Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi jelentés 2019

 

2018. július 1-je és 2018. december 31-e között összesen 250 gyermekbántalmazási esetet jegyeztek fel. Ebből 136 volt kortárs általi, 65 gyermekvédelmi szakember általi, 57 pedig más felnőtt által elkövetett bántalmazás.

„Külön kiemelést érdemel, hogy az EMMI tájékoztatása szerint a szakellátásban élő gyerekekkel szemben elkövetett szexuálisbántalmazás-esetek mindegyike kortársak közötti visszaélés és erőszak volt. Ez különös erővel felhívja a figyelmet arra, hogy a szakellátási intézményekben dolgozó szakembereket, az intézmények működésének belső struktúráját, protokolljait, a bekerülés módját, az elhelyezés szempontjait és a gyerekeknek nyújtott támogatásokat és szolgáltatásokat nagyon komolyan felül kellene vizsgálni megfelelőségi szempontból”  - derült ki a jelentésből.

A nagy por kavart kegyelmi döntés által kiderült, hogy valószínűleg ez a helyzet azóta sem sokat változott.
 

2016-ban kitüntették a pedofil bicskei igazgatót

Nem is kell nagyon kutatni ahhoz, hogy kiderüljön, ki ellenjegyezte a pedofil bicskei igazgató kitüntetését. 2016. augusztus 20-án a Magyar Közlönyben az alábbi szöveg jelent meg:

„A köztársasági elnök 297/2016. (VIII. 22.) KE határozata kitüntetés adományozásáról. Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f ) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 18. § (1) bekezdése alapján – a miniszterelnök előterjesztésére – a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója részére a MAGYAR BRONZ ÉRDEMKERESZT polgári tagozata kitüntetést adományozom.”

Az érdemkeresztre nem más, mint Magyarország miniszterelnöke terjesztette elő Vásárhelyi Jánost, a később pedofíliáért jogerősen 8 év fegyházra ítélt volt igazgatót. Ez három szempontból érdekes:

  1. 2011-ben már röppentek fel hírek azzal kapcsolatban, hogy Vásárhelyi János szexuálisan bántalmazza a bicskei gyermekotthon lakóit, ám ezt akkor nyomozási bűncselekmény hiányában lezárták.
  2. 2 héttel a kitüntetés után az egyik bántalmazott gyermek, aki 2011-ben vallomást tett, öngyilkos lett.
  3. Ezután egy nappal egy másik korábbi áldozat feljelentést tett a rendőségen, amiért később elítélték az igazgatót.

Vásárhelyi János az évek során több kitüntetést is kapott. 2000-ben a gyermekotthon városa, Bicske díszpolgári címet adott neki, 2015-ben Budapest a gyermekvédelmi Bárczy István-díjjal ismerte el munkásságát, amelyet 2019-ben Karácsony Gergely visszavont, ám 4 évvel ezelőtt ő is megszavazta.
 

Prostitúció, gyerekkereskedelem

Nem csak a gyermekbántalmazás jelent komoly problémát Magyarországon. A Hintalovon Alapítvány jelentéséből kitűnik, hogy a gyermekprostitúció is ezek közé az elfeledett területek közé tartozik. Kevés energiát fektetünk a megelőzésbe, de az már egy jó irány, hogy büntetjük a gyermekek testéért fizetőket. 

Jól látszódik a gyermekvédelem súlyos rendszerhibáiból, hogy az intézmények nem képesek megakadályozni a kiszolgáltatott helyzetű fiatal lányok prostitúcióra való kényszerítését. Magyarország a prostitúciós célú emberkereskedelem tekintetében kibocsátó országnak számít, ami rendkívül szomorú.

„Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2019-es jelentése szerint a regisztrált emberkereskedelmi áldozatok közel egynegyede (23%-a) gyerek, és azon belül is a regisztrált gyermekkereskedelmi áldozatok többsége magyar volt 2015-2016-ban (1310 gyerekből 647 magyar)” – írja a Hintalovon Alapítvány jelentése.

Természetesen a kormány készített egy emberkereskedelmi nemzeti stratégiát, ami 2020. február 1-jén lépett hatályba. Sajnos ennek a hatása nem igazán látszódik, továbbra is rengeteg, mélyszegénységben vagy állami igazgatásban élő lányt és fiút kényszerítenek arra, hogy árulja a testét akarva vagy akaratlanul, utat adva ezzel a pedofília terjedésének.

Indexkép: Timothy Elberly képe az Unsplash oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja