SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nevezik el olyan sokan a gyermeküket egy korábbi szerelmükről? A névadás misztériuma

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-04-20
Minden névadás egyfajta varázslatos, misztikus tevékenység. A japán közmondás szerint az élet egy emberöltő hosszúságú, egy jó név viszont örök... Amikor nevet adunk a gyermekünknek, óhatatlanul hozzájárulunk a vadonatúj emberke egyediségéhez, hovatartozásához, sokszor egész életre szóló küldetéséhez. A névválasztáshoz egész életünk tapasztalatát, élményanyagát hozzáadjuk, gyermekünk nevén keresztül beleszőjük álmainkat, meg nem valósult vágyainkat az ő életébe.
Miért nevezik el olyan sokan a gyermeküket egy korábbi szerelmükről? A névadás misztériuma

A névadás misztériuma

„Mit rózsának hívunk mi, bárhogy nevezzük, éppoly illatos..."

Sajátos esete a névadásnak, mikor a kisbabát valaki után nevezzük el. Érdemes elgondolkodni ezen a hagyományon, annak mozgatórugóin, következményein.

A magyar hagyomány és törvény szerint alapesetben a születendő gyermek az édesapa vezetéknevét kapja. Ez a szokásjog különböző fifikás és igazságot kereső technikákat indított el a családok női vonalán. Egy titkos és ki nem mondott szövetség feszül a nők között abban, hogy a női keresztneveket női ágon örökítik, ezzel ugyanolyan örökösödési láncot hozva létre, mint amilyen a férfi vezetéknév öröksége.

Női oldalon a legtöbb családban felbukkannak a nagymamák, dédanyák, ükanyák nevei, így biztosítva a tulajdonnevek szintjén biztosított bizonyítékot arra, hogy nem felejtjük azokat, akik életet adtak nekünk, és akiknek vezetékneve kikopik a használatból. Máriák, Annák, Erzsébetek hosszú sora szövi át rengeteg család életét, később némi variációkkal, fiatalítással, becézéssel.


A név életfeladattá is válhat

A névadás misztikumához tartozik, hogy sokszor nem is mi választunk nevet, hanem szinte a név választja ki a viselőjét. Tupac Shakur színész és zenész egy harlemi gettóban nőtt föl, miközben egy szabadságharcos nevét viselte. Később híres rapper lett, akinek szabadságról, társadalmi problémákról, erőszak ellenességről szóltak a dalai, és olyan széles körben való ismertségre tett szert, hogy szabadsághősként ünnepelték őt. A név életfeladattá válhat, a gyermek személyiségének része lesz, amivel igyekszik azonosulni. A név a szülőtől jövő egész életre szóló üzenet lehet.

A névválasztás körülményeire és okaira később minden gyermek kíváncsi lesz, és rá is kérdez. Ekkor szembesülhet azzal a feladattal, teherrel, küldetéssel, amit a nevén keresztül alkottunk meg számára. Egy Xavér nehezen lehet gyári futószalag melletti munkás…


Amikor nehéz teherré válik az adott név...

A pszichológia külön foglalkozik azokkal a gyerekekkel, akik nevükként egy meghalt, szeretett rokon nevét kapják, és ezzel együtt azt a feladatot is megöröklik, hogy az emléket hordozzák és tartsák fenn. A „mécses gyerekek” terhe lehet nehéz, fájdalmas súly is, korán elveszített testvér nevét viselhetik, vagy bűncselekmény áldozatáét.

Leggyakrabban érzelmi okokból választunk nevet, hiszen valahol mélyen dolgozik bennünk a hit, hogy akinek nevét odaadjuk gyermekünknek, az kap valamit a névadója tulajdonságaiból, szépségéből, vagy abból a személyiségéből, amivel nekünk valamiért örömet okozott.

A mécses gyerekeknek saját életük mellett az elhalt kedves rokon életét is vinniük kell, puszta létük emlékeztető, már a nevük kimondása is fájdalmas lehet.

A nyelvtudomány kicsit megrökönyödve áll a tulajdonnevek előtt, mert jelentésük alapján nehéz besorolni őket. A nevek egy része egyszerűen nem tartalmaz jelentést (vagy már elfelejtettük, levált a névről a jelentése), puszta hangalakok. Azonban ezek jelentése valójában a képzetfelidéző erejük, az a tulajdonságuk, hogy emlékeket, véleményeket, vágyakat idéznek föl, melyek változnak a felidéző személyiségétől függően. Kiejtünk egy nevet, és máris emlékek lopakodnak be a kiejtő és a viselő kapcsolatába, képességeket, érzelmeket tulajdonítunk a név viselőjének.

A kisebbségekben élő népeknél fontos önkifejezés lehet az egyedi névadás. Tanulmányok szerint az erdélyiek számára a névadásban fontos szempont, hogy a névnek ne legyen tükörfordítása, idegen nyelvi megfelelője. A kisebbségi kultúrákban a név választása önmegerősítés, közösségbe tartozás szimbóluma is.

Vannak olyan családok, ahol az elsőszülött gyermek generációk hosszú során át csak az apa vagy az anya keresztnevét kaphatja. Ennek egy kicsit az is az üzenete: második vagy.

Michael Jackson két fia például a Junior és a Paris nevet viselik, mely nevek szintén a „király utáni második vagy” érzetet keltik. A szeretett testvérről vagy olvasott hősről való névadás szintén nem ritka. A névadás mögött elvárások és jövőre vonatkozó feladatok állhatnak.


Amikor egy korábbi szerelem emlékét őrzi a gyermek neve

Mit gondoljunk arról a jelenségről, amikor valaki a gyermekének az előző kapcsolata nevét, volt szerelme nevét adja? Azt hihetnénk, hogy ez nagyon ritka jelenség, a kutatások azonban mást mondanak.

Az emberi elme sajátos konfliktus feldolgozása ez: elengedem ugyan a sikertelen kapcsolatot, de viszem magammal a nevet, nem eresztem, magam mellett akarom tudni.

A névadás életünk előző szerelmei és párkapcsolati élményei alapján egyaránt nem ritka választás.

Aki a gyermekét az előző szerelméről nevezi el, egy kicsit belőle is belelop az új kapcsolatába. A régi szerelemről elnevezett gyermek egy sajátos eset a névválasztások között. A megcsalás egy formája? Ragaszkodás a letűnt személyhez? Titok behurcolása a családba?

Marion Cotillard Oscar-díjas francia színésznő elsőszülött fia a Marcel nevet kapta. A színésznő a Piaf című életrajzi drámájával nyerte a legnagyobb színészi díjat, és gyermekét Edith Piaf első szerelméről nevezte el. Gedeon Burkhard magyar származású édesanyjának első szerelme egy Gedeon nevű fiú volt, később róla nevezte el a kisfiát.

Házassági konfliktus kiindulópontja lehet, ha kiderül, hogy a közös gyermek egy előző szerelem nevét viseli. A hazugság ráülhet a kapcsolatra és indokolatlan feszültségben tarthatja a gyermeket. És mégis, sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek…

Induljon mindenki tiszta lappal? Vagy adjunk a gyermekeknek a névvel együtt útravalót is? És ha igen, mi lehet az, és mi nem? Szerelmi múltunk maradjon a múltban, vagy jöjjön velünk és a családunkkal?

Olvasd el ezt is:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja