SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ma van a szivárványbabák napja - kiket takar ez a megnevezés?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-08-22
A szivárványbabák világszerte fényt hoznak a szüleik életébe. Ők azok a csecsemők, akik egy elvesztett magzat érkezése után pottyannak egy megtört család mindennapjaiba.
Augusztus 22-én ünnepeljük őket, a csöppségeket, akik megváltoztatják a születéshez és a szüléshez, valamint a szülőséghez való viszonyunkat. Miért fontos, hogy beszéljünk az ő létezésükről? Hogyan tudják meggyógyítani édesanyjuk és édesapjuk lelkét egy szörnyű tragédia után?
Ma van a szivárványbabák napja - kiket takar ez a megnevezés?

Honnan jön a szivárványbaba kifejezés?

A szivárvány baba az angol rainbow baby kifejezés átültetése a magyar nyelvbe. Hivatalosan veszteség utáni babának kellene nevezni őket, de a szivárvány pont tökéletes jellemzője ezeknek a csöppségeknek.

Minden vihar után kisüt a nap, és az eső után megjelenik a szivárvány, amely egy gyönyörű természeti jelenség. Innen kapták a nevüket azok a csecsemők, akik egy korábbi vetélés vagy halva szülés után érkeztek a családba.

Sajnos a magzat elvesztése sokáig tabutémának számított. Nem lehetett róla beszélni, sőt, előfordult, hogy megvetették azt az édesanyát, aki úgymond "képtelen volt" egészséges gyermeket a világra hozni. Manapság már szerencsére sokkal elfogadóbb a társadalom, és számtalan érzékenyítő tréning, feldolgozást elősegítő eszköz áll a rendelkezésünkre - ám ezt a veszteséget sajnos sohasem lehet teljesen feldolgozni, csak enyhíteni lehet az átélt fájdalmakon.
 

A sztárvilág is nyitott a szivárvány babákról való kommunikációra

A közösségi média méginkább eltorzítja a boldog, háborítatlan szülés képét, hiszen számtalan sztár mosolyog a szülés után percekkel minden fájdalom és megerőltetés nélkül, így sok édesanyja gondolhatja úgy, hogy aki képtelen erre, az kudarcot vallott. Vannak azonban olyan hírességek, akik nem félnek kiállni a nyilvánosság elé, és megmutatni a vetélés és a gyermek elvesztése utáni harcot.

Így tett pár évvel ezelőtt a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is, aki ugyan egy boldog posztot tett ki arról, hogy feleségével babát várnak, egyúttal azt is közölte a nyilvánossággal, hogy milyen rögös út vezetett el ahhoz, hogy megfoganjon gyermekük. Több sikertelen kísérlet és vetélés volt a hátuk mögött, azonban az emberek többsége csak azt látta, hogy Mark felesége terhes és boldog.

Chrissy Teigen is hosszú posztban taglalta nemrég, hogy elveszítették egyik magzatukat. A modell, akinek testére és megjelenésére nők ezrei irigykednek, ott ült a kórházi ágyon, egyetlen szál lepedőben, és a férje kezét szorította, miután elvetélt. Teljes betekintést adott a követőinek a fájdalmába, mesélt az útról, ami idáig vezetett, a felépüléséről, majd a szivárvány babája érkezéséről. Nem félt a negatív kommentektől, egyszerűen megmutatta azt, hogy ő is egy sérülékeny ember, akivel történhetnek tragédiák.
 


 

Fontos a traumafeldolgozás

Sok szülő nem szán elég időt és figyelmet a trauma feldolgozására, pedig ez egy meg nem született magzat esetén is fontos. Át kell esni a gyász szakaszain, hiszen ugyanúgy egy emberi lelket veszít el a pár, még akkor is, ha soha nem találkoztak vele személyesen.

Nem véletlenül emlegetik a szakemberek a gyászévet, amikor a veszteséget megélő édesanya és édesapa újra átéli azokat a pillanatokat, amik egy évvel azelőtt fontosak voltak számukra.

Van olyan is, amikor egy élet is kevés ahhoz, hogy teljesen feldolgozza a szülő a magzat elvesztését, de a szivárvány babák pont azért érkeznek az ilyen családok életébe, hogy enyhítsenek ezen a folyamaton.

A vetélés vagy halva születés egy hirtelen bekövetkező esemény, nem lehet rá felkészülni, nincs idő elbúcsúzni, nincs idő megélni a folyamatot. Nincs egységes séma arra, ki hogyan éli meg ezt a rendkívül fájdalmas eseményt, de egy újbóli teherbeesés, egy csecsemő születése fényt és boldogságot hoz az összetört szülők mindennapjaiba.

Indexkép: Jimmy Conover képe az Unsplash.com-ról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja