SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Növekedési ugrás babáknál: ezekből a tünetekből ismerheted fel

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-09-01
A növekedési ugrások a babák és anyukák életében sokszor embert próbáló időszakok, ezért jó, ha tudjuk, mikor jelentkeznek, és hogyan készülhetünk fel rájuk.
Növekedési ugrás babáknál: ezekből a tünetekből ismerheted fel

Növekedési ugrás babáknál

Mit jelent a növekedési csecsemőknél?

A baba megszületése után, amikor már úgy érezzük, kezd kialakulni a napirendünk, és kisbabánk nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, hirtelen jön egy időszak, amikor úgy tűnik, minden felborult. Ilyenkor semmi rosszra nem kell gondolnunk, a csecsemők ugyanis ekkor növekedési ugrásban vannak: ez azt jelenti, hogy a fejlődésük intenzívebb fokozatba kapcsolt, így több energiára van szükségük, mint eddig. Az energiaszint megnövekedése miatt kisbabánk étvágya is megnő ilyenkor, így fel kell készülnünk arra, hogy sokkal többször szeretne majd enni.


A növekedési ugrás jelei


Fokozott étvágy

A fejlődési ugrás legszembetűnőbb jele a folyamatos éhség: a kisbabák ilyenkor egész nap képesek lennének enni, és sokszor még az etetés végén is éhesnek tűnnek. Anyatejes babáknál ilyenkor gyakori, hogy hatékonyabban kezdenek szopni a csecsemők, hiszen ki szeretnék elégíteni a megnövekedett étvágyukat.


Nyugtalanság

A növekedési ugrás nem csak az anyukáknak, de a babáknak is szokatlan szituáció, ezért ilyenkor a legtöbben nyugtalanabbak, mint általában.


Az alvás felborulása

A fokozott éhség következtében valószínűleg még azok a babák is folyamatosan felkelnek éjszaka, akik addig jól aludtak, és nappal sem fogják tudni teljesen kipihenni magukat. Az alvás felborulása néhány nap alatt helyreáll, addig azonban számíthatunk rá, hogy éjszaka is folyamatosan éhes lesz a pici.

A növekedési ugrás előtt pár nappal jellemző az is, hogy a babák többet alszanak, mint azelőtt. A szervezet így készíti fel a testet a közelgő növekedési ugrásra, ami rengeteg energiát fog igénybe venni. A hosszú alvások oka még az is, hogy a növekedési hormonok többnyire alvás közben, éjszaka termelődnek.


Mikor van növekedési ugrás a babáknál?

Az első növekedési ugrás általában 3 hetes korban jelentkezik, majd 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban, de később, 2 éves kisgyermekeknél is visszatér még. Természetesen ezt nem napra pontosan kell értenünk, hiszen minden baba más, így lehetséges, hogy egy héttel előbb vagy később kezdődik egy-egy növekedési ugrás, sőt, az is előfordulhat, hogy észre sem vesszük, mikor történik, mert a babánkat egyáltalán nem viseli meg.


Növekedési ugrás anyatejes babáknál

Az anyatejes babák ilyenkor egyfolytában szopizni szeretnének, ami az anyukák számára igencsak fárasztó lehet. Sok anyuka megijed, és úgy gondolja, hogy nincs elég teje a babája számára, aggodalomra azonban nincs ok: a gyakori szopizással a baba tökéletesen beállítja saját maga számára a kereslet-kínálatot.

Minél többször van mellre helyezve, annál több anyatej termelődik, éppen ezért nem feltétlenül teszünk jót azzal, ha ilyenkor tápszert adunk az amúgy kizárólagos anyatejes babáknak, hiszen ezzel lehet, hogy akadályozzuk az anyatej megfelelő mennyiségének termelődését. Az anyák melle általában 3-7 nap alatt alkalmazkodik a megnövekedett étvágyhoz, és megfelelő anyatejmennyiséget fog előállítani a növekedési ugrás végére.


Mi a helyzet, ha tápszeres, vagy vegyes táplálású a babánk?

A tápszeres csecsemők étvágya ugyanúgy megnő növekedési ugráskor, mint az anyatejes babáké, azonban nagyon oda kell figyelnünk a tápszer adagolására. Sose emeld meg egyik etetésről a másikra nagy mennyiségben az adagot, és mindig kövesd a tápszer adagolási útmutatásait! A tápszer mennyiségét fokozatosan emelheted, azonban ebben az esetben mindig konzultálj a gyermekorvossal!

Ha a baba tápszert és anyatejet is kap, ilyenkor is próbáld minél többször mellre helyezni őt, így nőni fog az anyatej mennyisége.


Meddig tart a növekedési ugrás?

A babák maratoni éhsége csupán néhány napig tart, általában 2-4 nap alatt vége van ennek az időszaknak. Természetesen, mint mindenben, ebben is érvényes az örök szabály, miszerint minden baba különböző ütemben fejlődik, tehát nem kell kétségbeesned, ha a te babád már 5 napja farkaséhes.

Bár ezek az időszakok csupán néhány napig tartanak ugyan, mégis különösen kimerítőek az édesanyák számára, ezért fontos, hogy időben felkészüljetek rájuk! Amennyiben rendelkezésedre áll segítség, feltétlenül vedd igénybe, és próbáld meg másra hagyni a háztartási feladatokat, amíg te és a babád bekuckóztok a szobában, és használd te is pihenésre azokat a ritka pillanatokat, amikor elalszik!

A cikket lektorálta:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja