SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A generációváltás nehézségei

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2020-08-27
A családi vállalkozások generációváltása gyakran nem túl gördülékeny, amelynek számos oka van: elfogultság, erős érzelmi kötődés, konfliktusok az esetleges változásokkal kapcsolatosan. Elfogulatlan külső segítség nélkül darabokra hullhat a vállalkozás és a családi rendszer is. Egy tapasztalt tanácsadó segítségével megoldhatók ezek a helyzetek.
A generációváltás nehézségei

A családi vállalkozások sajátos helyzetben vannak a piac többi szereplőjéhez képest, aminek a legfőbb oka az érzelmi töltet, amely hatással van a cég működésére is. Az alapító tulajdonos elfogult a teremtményével kapcsolatosan és biztos benne, hogy csakis az általa elképzelt módon működhet zökkenőmentesen. Az extra a történetben, hogy mindezt a családdal is el kell fogadtatnia, ami nem mindig megy súrlódások nélkül.

 

Racionális üzletmenet vagy családi kötelék?

A racionális üzletmenetet többnyire felülírja a családi kötelék. Ha új munkaerőre van szükség egyáltalán nem biztos, hogy a legalkalmasabb jelölt kapja meg a feladatot, sokkal jellemzőbb, hogy a családtagot veszik fel. A vér kötelez. A családi biznisz dolga hogy karrierlehetőséget kínáljon a család tagjainak és bevételi lehetőséget teremtsen a számukra. A vezető feladat nem könnyű: egyszerre kell ügyvezetőként és családfőként gondolkodnia. Ez nézeteltérésekhez vezethet, amit szerencsés, ha nem a családon kívüli munkaerő füle hallatára intézünk. Gondot okozhat az is, ha a családtagok úgy gondolják, hogy előjogaik vannak és érdem nélkül is minden jár nekik és nem kell maradéktalanul elvégezniük a feladataikat. Ez sebezhetővé teszi a vállalkozást és súlyos hiba, ha ezek a helyzetek szőnyeg alá vannak söpörve és nem keresünk rájuk megoldást.

 

Utódlás

A kilencvenes években alapított cégek vezetői napjainkban nyugdíjaskorba lépnek vagy közelítik azt, ezért egyre sürgetőbbé válik a családi vállalkozások utódlása. Ez több féle módon történhet: az ügyvezető dönthet úgy, hogy külső menedzsmentet választ, eladja, vagy ha van a családban megfelelő utód, akkor rábízza a céget. Magyarországon jellemzően jóval a piaci ár fölött kínálják a tulajdonosok eladásra a cégüket. A saját tudásukat is túlbecsülik, nem szívesen dolgoznak külsősökkel, ezzel kizárva vagy lelassítva a cég fejlődését. Az elszigetelődés versenyhátrányt jelenthet a piacon.

 

A generációváltás összetett feladat

A generációváltás sokrétű kihívást jelent a családi cég számára. Számos esetben a nemzedékek közötti kommunikációs különbségek mély szakadékot képeznek a családtagok között. Az átadó szeretné, ha minden úgy történne, mint az ő idejében az átvevő a saját módján tudja, amit tud. Az elődök számára az új vállalatvezetési módszerek ismeretlenek és többnyire elfogadhatatlanok. Gondot okoz a számukra lekövetni a gyors változásokat és a modern kommunikáció technikai eszközeinek használata sem fér bele a világukba.

 

A piac, szédítő sebességgel változik

Ma már szédítően gyorsak a piac változásai és az idősebb korosztály a tapasztalatokra épít, ami már nem elegendő a ma elvárásaihoz. További bonyodalmakat jelent, ha felbukkannak az örökösök, illetve a cégből részesedni kívánó családtagok. Ilyenkor a jogi háttérrel is foglalkozni kell. A generációváltás komplex feladat és minden igényt figyelembe véve kell döntéseket hozni, nem megfeledkezve a nem családtag munkavállalók érdekeiről sem. Meg kell fogalmazni az elvárásokat a leköszönő és az új tulajdonosokkal szemben. Ki fogja képviselni a céget szakmailag a jövőben és ki felel a színvonal megőrzéséért.

 

Miért előnyös, ha tanácsadó segítségét kérjük?

A tapasztalt tanácsadó egy objektív, külső szemlélő, aki reálisan látja a vállalkozást, nem az érzelmei vezetik és ezt a tulajdonosnak is képes közvetíteni. Modern eszközöket ajánl fel a vállalkozónak. Többféle tudással is rendelkezik: például marketing, jogi, kommunikációs. Rendszerben gondolkodik, átlátja a különféle szakemberek munkáját és nyomon is követi azt. Nem csak tanácsot ad, de ha kell, aktívan részt vesz a folyamatban, akár hosszabb időn át.

A kompetens tanácsadó benne marad a szerepében, a saját eszközeit használja és nem célja a család életének megoldása. Nem hoz döntéseket, hanem eszközöket kínál a döntések meghozatalához, amelyből az ügyfél kiválaszthatja a neki működőt. A határok kijelölése biztosítja a bizalom állandóságát. A tanácsadó nem azt mondja, amit hallani szeretne a vezető, hanem azt, amit meg kell hallania, emellett teret ad minden családtag érzelmi és anyagi igényeinek.

 

A tanácsadó független érzelmileg

A közös munka személyes beszélgetéssel kezdődik, ahol a tanácsadó felméri a helyzetet, megkeresi a gond kiváltó okait és elkészíti a tervet a megoldásra. Ez a folyamat néhány hetet vagy hónapot vesz igénybe, a végrehajtása pedig 5-18 hónap, különleges esetekben akár több év is lehet. Az együttműködés eredményessége a családtagok hozzáállásán múlik. Támogató részvétel, kölcsönös bizalom és nyitott hozzáállás esetén könnyed és gyors lehet a generációváltás. A kölcsönös szimpátia a tanácsadóval nélkülözhetetlen a sikerhez.

A tanácsadó segít kidolgozni azokat az eszközöket, amelyek a családi vállalkozás zavartalan és folyamatos működéséhez szükségesek. Ilyen például a családi alkotmány, amely tartalmazza a családtagok jogait és kötelességeit. A vagyonnal és örökléssel kapcsolatos információkat, ki lehet vezető, ki hozhat pénzügyi döntéseket, ki számít családtagnak. Ez a megállapodás a családi vagyon megőrzését segíti, a megszegőjét a többi tag kivásárolhatja a cégből. Ez egy logikus és érzelmi folyamat egyben és jelzi, ki az, aki nyitott az együttműködésre.

 

A családi fórum

A családi fórum egy családi tanács, amelyben havonta, negyedévente megvitatják a céges, és a vele összefonódó családi ügyeket. Ez működteti a családi alkotmányt.

Az utódlási terv a cég átadását és tovább működtetését hivatott segíteni és megkönnyíti a generációváltást. Az utódlás legalább öt éves folyamat, mert az új cégvezetőnek egy ideig együtt kell dolgoznia a leköszönő cégvezető tulajdonossal, tapasztalatokat kell szereznie, hogy egyedül is magabiztosan boldoguljon. Ezt a folyamatot segítheti egy utódlási terv, amely jó, ha válságkezelés opciót is tartalmaz például váratlan egészségügyi gond esetére.
A közép-, illetve nagyvállalatok jellemzően tanácsadó közreműködésével vezénylik le a generációváltást, ami a kisebb cégeknél még nem igazán jellemző, pedig jelentősen könnyebbé tehető a folyamat. Ennek nyilván leginkább anyagi okai vannak, de cégmérettel összefüggésben mindenki megtalálhatja a számára működő megoldást. Érdemes a témában blogokból is tájékozódni. némi időráfordítással befektetés nélkül hasznos tanácsokat kaphatunk.

Indexkép: phillipneho /pixabay

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja