Takarítási kisokos - így tisztítsd a lakást kisgyerekek mellett

Oberling Léna - 2019-11-05
Nincs szükség sem turbó takarításokra, sem extra fertőtlenítésre, sem tisztítószer gyűjteményekre akkor sem, ha kisgyerek van a családban. Azok a tévhitek, melyek extra takarításra buzdítanak, amikor kisgyerek érkezik a családba, előző generációs hiedelmek.
Takarítási kisokos - így tisztítsd a lakást kisgyerekek mellett

Amikor egy újszülött érkezik a családba, akkor minden anyuka azt gondolja, hogy most aztán a szokásosnál is jobban és alaposabban kell takarítania. Arról nem is beszélve, hogy a baba születésével az anyukák a fertőtlenítést is halálosan komolyan veszik. Ennek érdekében minden olyan tisztítószert beszereznek, ami azt ígéri, hogy, hogy a segítségével bacilus és kórokozómentes lesz az otthonunk. És elkezdődik a tisztítószerek gyűjtögetése…..

Pedig sem a baba születésekor, sem a kúszós-mászós korszakban, sőt a későbbiek folyamán sincs szükség több flakonos tisztítószergyűjteményre.

Menj, és számold meg, hogy hány fajta tisztítószert találsz meg a háztartásodban. Ugye nálad is rengeteg flakon sorakozik a polcokon arra várva, hogy egyszer majd használni is fogod? Nem is gondolnád, de ezek nagy részére nincs is szükség a takarításhoz. Sajnos a boltok polcain sok olyan tisztítószert találhatsz, melyek olyan klórozott hatóanyagokat, sőt erős savakat illetve lúgokat is tartalmaznak, amelyek azonkívül hogy károsak az egészségre, nem hatékonyak a takarítás terén, és semmi szükség rájuk. De mindegyik ígér valamit, és mi, anyukák, mindig bedőlünk az ígéreteknek. Hiszen ha baba van a családban, akkor a takarítást és a fertőtlenítést csúcsra kell járatni.

A tisztítószereknek és főleg az ígéretekkel teli tisztítószereknek rettentő erős szaguk van, ami belélegezve egészségkárosító hatással bírhat. De tele vannak olyan kémia anyagokkal is, melyek a bőrünket is irritálhatják. Nem beszélve arról, hogy ezek a szerek a környezetünket is rendkívüli módon szennyezik. De ma már léteznek olyan tisztítószerek, amelyek teljesen illatmentesek, bőrbarát tulajdonsággal rendelkeznek, és a környezetre sem ártalmasak, mert növényi anyagokat tartalmaznak.

Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy nincs szükség sem turbó takarításra, sem extra fertőtlenítésre, sem tisztítószer gyűjteményekre. Ezek csak tévhitek, és előző generációs hiedelmek. Persze vannak olyan használati tárgyak, felületek és helyzetek, amikor és ahol ajánlott a fertőtlenítés és a nagyobb volumenű takarítás.

 

Nézzük, hogy mik ezek a tárgyak, helyzetek és felületek!
 

  • A padlót tartsuk higiénikusan tisztán. Rendszeresen porszívózzunk és mossunk fel főleg azokon a területeken, ahol a baba gyakran tartózkodik.
  • A játékokat tisztítsuk rendszeresen. Sok játékot ma már simán lehet mosógépben tisztítani. Amik nem alkalmasak a gépi tisztításra, azokat kézzel vagyunk kénytelenek takarítani, de mindig ügyeljünk az alapos öblítésre is.
  • Ahogy felnőttkorban a mellékhelyiség takarítására nagy gondot fordítunk, úgy a kisgyereknél a bili tisztítására kell különösen odafigyelni. Használat után azonnal ürítsük a vécébe, mossuk ki mosószeres vízzel, majd itt valóban fertőtlenítsünk. Alapos öblítés után hagyjuk teljesen megszáradni.
  • A másik olyan hely, amit fertőtleníteni kell legalább egy héten egyszer, az a fürdetéshez használt kiskád. De itt sem kell erős kémia szerekre gondolni, mert ma már létezik ártalmatlan kádtisztító is.
  • Az ágyat, ahol a baba alszik, két-három naponta töröljük át.
  • Az etetőszéket minden étkezés után tisztítsuk meg.
  • A pelenkázó nem kívánja a napi takarítást, elég ha a heti takarítások alkalmával sorra kerül. De ha a gyermek összepiszkítja, akkor azért nyugodtan essünk neki, és takarítsuk le.
  • Sétálás és játszóterezés közben is rengeteg piszokkal találkozunk. Ezért érdemes a babakocsi textilhuzatját legalább kéthetente kimosni, és a fém felületeit egy általános lemosóval áttörölni.
  • Az ágyneműk, lepedők és takarók gyorsan bepiszkolódnak és megsárgulnak. Ezeket célszerű hetente cserélni
  • Cumisüvegeket, cumikat, amíg a gyermek nagyon kicsi, sterilizálóban kell tisztítani. De nagyobb korban a gyerek által használt tányérok és evőeszközök társaságában mosogatógépben is nyugodtan tisztíthatjuk. Persze arra figyeljünk oda, hogy ezek a tárgyak bírják-e a mosogatgépben való tisztítást. Ebben az esetben vigyázzunk arra, hogy a baba által használt eszközöket elszeparálva, külön, semmi mással nem összerakva mossuk a gépben.

Nyilván mindig figyelembe kell venni, hogy újszülött van a házban, vagy már nagyobbacska csemete. Ahogy cseperedik a gyermekünk, s ahogy nő a gyerekek száma a családban, egyre lazábbra fogjuk venni a takarításhoz és a fertőtlenítéshez való hozzáállásunkat. Az alapvető higiéniai szabályokat viszont minden háztartásban be kell tartani, függetlenül attól, hogy van-e gyermek a családban, vagy sem. Azok a tisztítószerek, melyeket akkor használunk, amikor a csemeténk még kicsi, azok simán használhatóak felnőttkorban is. A saját háztartásomban a mai napig összesen 5 tisztítószer található, és ezekkel az egész házat tisztán és szagmentesen tudom az első saroktól az utolsóig kitakarítani.

Rendre Fel!

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: shilly / pixabay

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.