Azzal nem kényezteted el a babát, ha minden alkalommal felveszed és megnyugtatod, amikor sír

Családinet - 2020-02-05
Míg sokan azt hangoztatják, hogy rossz szokás, ha folyton a kisbabánk körül lebzselünk, a szakértők mégis pont az ellenkezőjét állítják. Rengeteg újdonsült anyuka hajtogatja, hogy a gyereket nem szabad elkényeztetni, mert rövid időn belül az "ember fejére nőhet".Ám ott a másik tábor is, akik egy pillanatra sem képesek levenni szemüket a csemetéjükről, nehogy valami baja essen.
Azzal nem kényezteted el a babát, ha minden alkalommal felveszed és megnyugtatod, amikor sír

Kutatások alátámasztják, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei mindig ott voltak, amikor szükségük volt rá, sokkal boldogabb és egészségesebb felnőttekké válnak. De mit is takar ez a „ha szükségük volt rá” dolog? Ebbe beletartozik a szülőktől érkező nagyfokú szeretet, törődés, játékosság, kisebb korban a szükségletek kielégítése és támogatás - mindaddig, míg ki nem repülnek a fészekből a gyerekek.

Valójában egy 2016-os eredmény jelentette ki először hivatalosan, hogy ha egy gyerek nem szenved szeretetből hiányt, akkor felcseperedése során sokkal jobb emberré válhat. Ebben a felmérésben közel 600 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy gyerekkorukban milyen viszonyuk volt a szüleikkel, és gyermekként mennyi szeretetet, figyelmet és időt kaptak édesanyjuktól és édesapjuktól.

„Ezek az eredmények egymástól függetlenül is beigazolták, hogy a szeretetben felcseperedett egyének felnőttként kevésbé voltak hajalmosak a depresszióra, kevésbé voltak szorongóak, és társadalmi szerepvállalásuk is aktívabb volt az átlagnál” – mondta el Darcia Narvaez, a kutatást vezető pszichológus.

„Amiket a szülők a gyerekeik első pár hónapjában tesznek, az valójában az egész életüket befolyásolhatja. Úgyhogy rajta, sok ringatás, sok ölelgetés, sok simogatás. Ha hagyod sírni, olyan mechanizmusok jönnek létre a kicsiben, amelyek nagyfokú stresszt eredményeznek.”

Szülőként sokszor nehéz eldönteni, hogy mi jó és mi lehet potenciálisan rossz a kicsiknek, de egy biztos, a szeretet és a törődés csak jó lehet. Persze, sokan állítják azt, hogy a sok odafigyeléssel csak elkényeztetjük a gyerekeket, de ilyenkor gondolj arra, hogy ezzel egy mentálisan erős, jó kedélyű és pozitív emberkét nevelsz, aki majd hálával fog visszagondolni a gyerekkorára.

Ha az éjszaka közepén felsír a kicsi, akkor menj és nyugtasd meg, ne hagyd, hogy mások véleménye befolyásoljon. Úgy neveld a gyerekedet, ahogy a legjobbnak látod, és élvezd ki az összes együtt töltött pillanatot, még mielőtt felnőtté válna.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Filantropikum.com
Kép: Ben_Kerckx / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media