Mi legyen a sok gyerekruhával? - 5 tipp, amit a kinőtt holmikkal tehetsz

Kercsó Dorottya - 2019-10-01
Anyukák tapasztalatai alapján állítottunk össze egy listát arról, mit lehet tenni a kinőtt baba- és gyerekruhákkal. Te mivel egészítenéd ki a listát?
Mi legyen a sok gyerekruhával? - 5 tipp, amit a kinőtt holmikkal tehetsz


1. Tedd el a későbbiekre

A megkérdezett anyukák több mint fele első lépésként nagy zsákokba gyűjti össze a ruhákat, hátha jók lesznek még valamire. Vannak, akik biztosak benne, hogy születni fog még kistestvér, aki hasznát veheti a ruháknak, mások azt remélik, majd a tág családban vagy a baráti körben lesz olyan kisbaba, akinek jó szívvel odaajándékozhatják őket.
A megoldás hátránya, hogy ha nincs padlásotok vagy pincétek, és esetleg évekig vártok az újabb babaprojekttel, egy idő után nagyon-nagyon sok helyet fognak elfoglalni a ruhák.
 

2. Cseréld el

Praktikus megoldás, hogy ha mondjuk fiad van, most kislányt vársz, és van olyan ismerősöd, akinél pont fordított a felállás, akkor elcserélitek a babaruhákat. Így mindenki jól jár, nem kell egy újabb garnitúra ruhára kiadni a pénzt, de mégsem érzi magát senki különösebben lekötelezve. Facebook-os csoportokban érdemes kérdezősködni az anyukák között.


3. Add kölcsön

Vannak, akik szívesen adják kölcsön a babaruhákat, de azzal a feltétellel, hogy kérik majd vissza őket. Bár ez elsőre praktikus megoldásnak tűnik, mi mégis azt javasoljuk, mindenki legyen óvatos, amikor ilyen ügyletbe megy bele.

Ha kölcsön kapsz babaruhát, azonnal jelöld valamilyen módon, hogy kitől kaptad! Ne bízz abban, hogy megjegyzed – nem fogod. Varrj bele egy vonalat, jelöld a címkéjét, vezess róla excel-táblázatot; egyet ne tegyél, hogy a memóriádra hagyatkozol. Nem fogsz tudni minden kis rugit fejben tartani.

Ha te vagy a kölcsönadó, azt javasoljuk, csak olyan ruhákat adj így oda, amelyeket nem bánsz, ha nem kapod vissza. Bármelyik ruha elszakadhat, ráömölhet a spenót, és bizony az is előfordulhat, hogy aki kapta, nem tartja megfelelően számon, mit, kinek és mikor kellene visszaadnia.
 

4. Add el

Megpróbálkozhatunk a mindössze néhányszor hordott, jó állapotban lévő babaruhák eladásával. Feltölthetjük őket aukciós oldalakra, tematikus Facebook-csoportokba, vagy kibérelhetünk egy asztalt a helyi bababörzén. Ha e megoldás mellett döntesz, a következőkre figyelj:

  • Kizárólag nagyon jó állapotban lévő, jó minőségű ruhát próbálj meg eladni! A többire rá sem fog nézni senki.
  • Interneten célszerűbb csomagokat összeállítani, ezek hamarabb elmennek, mint az egyesével kínált darabok.
  • Mielőtt fényképezel vagy kiállsz a börzére, mosd és vasald ki a ruhákat.
  • Próbálj minél szebb képeket készíteni a ruhákról, amin sok részlet látszik (pl. a hasznos funkcióik, zsebeik, szép minták, stb.)
  • Ne ebből próbálj meg meggazdagodni: hatalmas a túlkínálat babaruhákból, néhány száz forintnál többet valószínűtlen, hogy kapnál egy-egy darabért.
  • Ha nem az anyagi haszonszerzés motivál, legegyszerűbb az egész garnitúrát pár ezer forintért továbbadni egy ismerősnek. Nem mindenki fogad el szívesen ajándékba ennyi holmit olyan embertől, aki nem rokona vagy nagyon közeli jó barátja, ugyanakkor így segíthetsz egy ismerősödön is.

 

5. Adományozd el

A családsegítők és az anyaotthonok mindig szívesen fogadják a kinőtt babaruhákat. A védőnőtől is megkérdezheted: biztosan ismer olyan családot a körzetében, akik örülnének neki.
 

Illik-e visszaadni használat után a megörökölt ruhákat?

Hacsak nem kérte direkt a tulajdonosa, a válasz határozott NEM! Senki sem puszta szívjóságból adja tovább a kinőtt ruhákat, hanem azért is, mert nehézséget okoz a tárolása, nem szeretné őket még évekig kerülgetni. Roppant kellemetlen, amikor az emberhez beállít az ismerőse két zsák babaruhával és azzal a felkiáltással, hogy „Ezeket tőletek kaptuk évekkel ezelőtt.” Ha ruhát örökölsz, tiszteld meg a korábbi tulajdonost azzal, hogy a holmik további sorsáról magad gondoskodsz!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: freestocks-photos / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.