SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Somodi Eszter - megjelent cikkei

Tavaszvárás gyerekekkel

Tavaszvárás gyerekekkel

Végre megérkezett a várva várt tavasz! Hamarosan a kerteket is ellepik a szebbnél szebb virágok. Hogy addig se kelljen nélkülöznünk a színeket, készítsünk vidám, tavaszi virágokat papírból, gombokból a gyerekekkel együtt, és díszítsük vele otthonunkat!
Készítsünk hóembert a szobában!

Készítsünk hóembert a szobában!

Idén télen eddig nem volt szerencséjük a gyerekeknek a hóval. Annyi sosem esett, hogy egy tisztességes hóembert lehessen építeni, de talán majd a hétvégén... Addig is, míg várjuk az igazi havat, készítsünk magunknak a szobában hóembereket!
Ünnepi készülődés gyerekekkel

Ünnepi készülődés gyerekekkel

Ha elérkezik az év utolsó hónapja, a gyerekek már izgatottan várják a Mikulást és a karácsonyt. A levegő tele van a meglepetések izgalmával, finom sütemények illatával. Mi, felnőttek is szívesen díszítgetjük ilyenkor otthonunkat, lessük mások kívánságát, próbáljuk kitalálni, vajon mire vágynak barátaink, rokonaink. A jókedvű készülődésbe vonjuk be gyermekeinket is! A jó meleg, süteményillatú lakásban mindenkinek jólesik együtt készülődni az ünnepekre.
Olcsó játék okos gyerekeknek

Olcsó játék okos gyerekeknek

Bizonyára sok családban előfordult már, hogy megvettek a gyerkőcnek valamilyen drága, csillogó-villogó-beszélő-ugráló játékot, amivel a gyerek 1-2 napig lelkesen játszott, majd hosszú hónapokra felé sem nézett. Ilyenkor a szülő mindig csak bosszankodik, amikor letörölgeti a játékról a port, és eszébe jut, hogy milyen feleslegesen adott ki annyi pénzt az akkor még áhított játékra.
Veszíteni tudni kell

Veszíteni tudni kell

Veszíteni sokszor felnőtt fejjel sem könnyű, hát még 4-5 évesen! Akinek óvodáskorú gyermeke van, biztosan járt már úgy, hogy egy jókedvű családi társasjátékozás, sírásba, a bábuk és a dobókockák pályáról való dühödt lesöprésébe torkollott. Mit tegyen ilyenkor a szülő? Pakolja el rögtön a társasjátékot? Szidja le gyermekét, hogy így nem lehet viselkedni? Fogadja meg magában, hogy ezután mindig engedi nyerni szegény gyermeket?
Az érzékeny, visszahúzódó gyermek

Az érzékeny, visszahúzódó gyermek

Ha szülők egymás közt panaszkodnak gyermekeik bosszantó viselkedési szokásairól, gyakran elhangzik, hogy az én gyerekem verekedős, az enyém hisztis, az enyém soha nem fogad szót. Ha ilyenkor az egyik anyuka azt mondja, hogy az enyém pedig nagyon csöndes, visszahúzódó, a többi szülő talán irigyelni fogja, és nem is érti, hogy miért baj már az is, ha egy gyerek csöndben elvan.
Mit csináljunk gyereknapon?

Mit csináljunk gyereknapon?

Május utolsó hétvégéjén elérkezik a gyerekek napja. Ilyenkor körülöttük forog a világ, igyekszünk mindenben a kedvükben járni, minél többet velük lenni. Hogyan töltsük ezt a napot, hogy emlékezetes legyen az egész család számára?
Tavaszvárás gyerekekkel

Tavaszvárás gyerekekkel

A tél vége felé már mindannyian nagyon vágyunk napsütésre, virágillatra és madárcsicsergésre. Egyszóval a tavaszra. Várjuk együtt a tavaszt a gyerekekkel! Készítsünk papírból virágokat, virágzó gyümölcsfákat, repkedő pillangókat, hátha hamarabb megjön a szép idő.
Húsvéti készülődés gyerekekkel

Húsvéti készülődés gyerekekkel

A gyerekek tavasszal már nagyon várják a húsvétot, a nyuszi apró ajándékait. Vonjuk be őket is a készülődés örömeibe!
Húsvéti dekorációs tippek

Húsvéti dekorációs tippek

Húsvét közeledtével mindenki szeretné lakását tavaszi-, nyusziváró hangulatba öltöztetni. Íme néhány ötlet, melyek elkészítésébe a gyerekeket is bátran bevonhatjuk.
Dicsérjünk! De hogyan?

Dicsérjünk! De hogyan?

Kisebbik fiam három és fél éves. Tudom, hogy képes egyedül kisétálni a mosdóba, elintézni folyó ügyeit, kezet mosni (hiszen az óvodában ezt önállóan meg is teszi), mégis itthon ragaszkodott hozzá, hogy kísérgessem. Egyik alkalommal nem tudtam vele menni, mert éppen palacsintát sütöttem (ezt az indokot teljes mértékben elfogadhatónak ítélte), így hát egyedül megoldotta a pisilés körüli teendőit...
Ha veszekednek a gyerekek

Ha veszekednek a gyerekek

A konyhában készítem a vacsorát. Hallom, hogy a gyerekek a szobájukban játszanak, gurulnak a kisautók, csikorognak a fékek, felbőgnek a motorok, a fiúk jókat nevetgélnek. Boldogan konstatálom magamban, hogy milyen jó testvérek az én drága kicsi fiaim.
Játékötletek februárra

Játékötletek februárra

Van az úgy, hogy látjuk, gyermekünk unatkozik, vagy unalmában éppen rosszalkodik. Ilyenkor jól jönne valami jó kis játékötlet, amihez nem kell hosszasan előkészülni, hobbiboltban alapanyagokat beszerezni.
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Nyáron, ha úgy érezzük, nem tudunk már mit kezdeni a gyerekek fölös energiáival, elmehetünk velük bicajozni, szaladgálni a kertbe, játszótérre. Most, hogy hűvös van, sokszor esik az eső, és egyre korábban sötétedik, kénytelenek vagyunk több időt a lakásban tölteni. A gyerekeknek a mozgásra ilyenkor is nagy szükségük van. Íme néhány játék, melyekkel a lakásban is kicsit kitombolhatják, kimozoghatják magukat:
Festés a legkisebbekkel

Festés a legkisebbekkel

A hosszú őszi és téli esték beálltával, elérkezik az otthoni festegetés, ragasztgatás ideje. Ha a mi gyerekünk nincs nagy barátságban az ecsettel, lehet, hogy a festés maszatosabb módját élvezni fogja.
Őszi alkotások

Őszi alkotások

Ebben az igen hűvös, esős időben egyre több időt vagyunk kénytelenek eltölteni a lakásban. Ilyenkor szép őszi alkotások születhetnek a jó meleg szobában.
Mi legyen a nyári kincsekkel?

Mi legyen a nyári kincsekkel?

A kisgyermekes családok biztosan kénytelenek voltak a tengerparti vagy Balaton-parti nyaralásukból, egy nagy zsák kagylót, csigát, kavicsot hazacipelni, amit a gyerkőcök gyűjtögetettek. Ezeket a kincseket nagy kár volna csak bosszúsan ide-oda pakolászni a lakásban, mikor igazán szép alkotások születhetnek belőlük!
Hűsítő játékötletek

Hűsítő játékötletek

Minden gyerek szeret vizet fröcskölni, vízben pancsolni, a vízzel játszani. Oly sokszor kell évközben rájuk szólni, hogy vigyázzanak, nehogy vizesek legyenek, nehogy megfázzanak, de most a nagy kánikulában, engedjük őket bátran játszani a vízzel, a jéggel! Íme néhány ötlet:
Unaloműzők hosszú utazásokhoz

Unaloműzők hosszú utazásokhoz

Ha messzebbre indulunk nyaralni kisgyerekekkel, általában igyekszünk úgy időzíteni a hosszú autóutat, hogy a gyermek alvásidejére essen, nehogy unatkozzon, nyűgösködjön egész úton a gyerek. Igen ám, de van úgy, hogy alvásidő ide, alvásidő oda, a drága gyermek egy percre sem hunyja le a szemét, és egyre gyakrabban, és egyre hangosabban teszi fel a kérdést, hogy: "Mikor érünk már oda?" Jó, ha van ilyenkor a tarsolyunkban néhány unaloműző játékötlet!
Játékok nyári sétákhoz

Játékok nyári sétákhoz

Ha ez az idei igen csak szélsőséges nyári időjárás engedi, menjünk a gyerekekkel nagyokat sétálni, játszótérre játszani!
A szerkesztő ajánlja