SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

www.pszichologusok.hu szakértõi - megjelent cikkei

Béküljetek, és én gyógyulok - Nyílt vitaest a pszichoszomatikus betegségek családi megelőzéséről

Béküljetek, és én gyógyulok - Nyílt vitaest a pszichoszomatikus betegségek családi megelőzéséről

Dr. Baktay Zelka és dr. Baktay Miklós kapcsolat-terapeuták egyik februárban megjelent cikke nagy vihart kavart, s komoly vitákat indított a psziché dolgai iránt érdeklődők olvasók és családtagjaik körében. Ennek folytatásaként kerül sor a Kapcsolatgazdagító Akadémián a Kővári Esték ismeretterjesztő sorozat keretében március 22-én, kedden este arra a vitára, melynek alapjául az alábbi Baktay-írás szolgál.
Minden közös étkezés egy lehetőség a kamaszok megszelídítésére

Minden közös étkezés egy lehetőség a kamaszok megszelídítésére

A kamaszkorral együtt a mindennapokba szivárgó feszültségekről valószínűleg mindannyian tudnánk mesélni.
Minden közös étkezés egy lehetőség a hazaérkezésre

Minden közös étkezés egy lehetőség a hazaérkezésre

Akik rendszeresen közös asztalhoz ülnek, kevesebbet veszekednek, és a szerelmi életük is boldogabb, mint azoknak, akiknek a mindennapjaiból kimarad mindez. Egy közös vacsora segít abban, hogy egymásra hangolódjunk, még akkor is, ha az asztal mellett éppen egy szó sem hangzik el. A közös asztal mellett van idő, hogy fejben is hazaérjünk, csendben megemésszük a napi gondokat, és a vacsora után teljes figyelmünkkel egymás felé forduljunk.
Bari és a Kis légy

Bari és a Kis légy

Azt gondolnánk, hogy ugyanabban a családban nagyjából hasonló mentalitásúak lesznek a gyerekek, elvégre ugyanaz az apa, anya, ugyanazok a hatások.. Az én két gyermekem azonban csak annyiban hasonlít egymásra (azon kívül, hogy gyönyörű szépek), hogy elmondhatatlanul szeretik egymást, és hihetetlenül hatalmas lelkük van. Minden másban különböznek.
Párkapcsolati krízisek - Hogyan jöttünk ki jól?

Párkapcsolati krízisek - Hogyan jöttünk ki jól?

Megjelent a párkapcsolati terapeuta pár, Baktay Miklós és Baktay Zelka új könyve a Saxum Kiadó gondozásában az Élet dolgai sorozatban. Címe: Párkapcsolati krízisek - Hogyan jöttünk ki jól?
Boldogtalan kapcsolatok: Döntés, felelősség, gyávaság

Boldogtalan kapcsolatok: Döntés, felelősség, gyávaság

Megjelent a Mesterkurzus legújabb kötete Boldogtalan kapcsolatok: Döntés, felelősség, gyávaság címmel. Benne Csernus Imre és Popper Péter előadása, valamint pszichológus szakértőink, Dr Baktay Zelka és Baktay Miklós előadásának bővített és átdolgozott változata "Mit igen?" címmel
Budi, sör, rizsike

Budi, sör, rizsike

Részlet a Baktay házaspár Eseteink - Páratlan párkapcsolatok című könyvéből, mely szeptemberben jelent meg a Saxum Kiadó gondozásában.
Femme fatale

Femme fatale

Klára, a cigány végzet asszonya. (Részlet Dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós szeptemberben megjelenő "Páratlan esetek" című könyvéből)
Petyka rajza

Petyka rajza

Mire lehet következtetni egy kisgyermek rajzából? Nézzük meg Petyka (3,5 éves) rajzát, és elemzését!
Horkolásterápia

Horkolásterápia

A horkolást okozó rendellenességeket meg lehet szüntetni! A horkolás okozta betegségeket meg lehet előzni! - interjú Baktay Miklóssal és Baktay Zelkával, a horkolásterápia kidolgozóival -
Ismerd meg önmagad; ismerd meg őt, mint magad!

Ismerd meg önmagad; ismerd meg őt, mint magad!

Az Objektív Pszichoteszt több száz, személyre szabott kérdésével és feladatával a világ első átfogó, objektív személyiségtesztje. Egyedi és mégis tökéletesen független értékelést ad - mégsem ez a legnagyobb értéke. Azért ajánljuk, mert olyan lehetőséget biztosít, melyet egyetlen más pszichológiai tesztrendszer sem képes: lehetőséget ad arra, hogy más személyek szemével nézzük a világot, és ezáltal nemcsak ezekről a személyekről, de magunkról is többet tudjunk meg.
Lelki ökológia

Lelki ökológia

Ahogy bármely élő rendszernek megvan a maga kiegyensúlyozott, ökologikus működése, úgy az embernek, az emberi személyiségnek is. A lelki ökológiának vannak viszonylag stabil tényezői, általános szabályszerűségei, melyek legtöbbünkre érvényesek - ilyen például az, hogy ha sikert érünk el, akkor jobban érezzük magunkat, mint amikor kudarc ér bennünket -, és vannak egyéni jellemző, melyek személyről személyre változnak.
Változásban

Változásban

A családi életciklusok viszonylag nyugalmas időszakait mindig változások tarkítják. Ezek a változások adódhatnak a család életének természetes fejlődéséből, de kiváltóik lehetnek váratlan események is. Mindkét esetben óhatatlanul meginog az addigi egyensúly, a rendszer kritikus állapotba kerül, melyből kijutva - legalábbis részben - újfajta működésmódok, korábban nem volt megoldások, a régiektől eltérő reakciók jelennek meg. Ugyanakkor olyasmi is problémát jelenthet, amit addig észre sem vett vagy ami korábban nem zavarta - például a saját vagy a hálótársa horkolása.
Rendhagyó rendelő egészségeseknek

Rendhagyó rendelő egészségeseknek

A pszichológusok általában törekszenek arra, hogy rendelőjüket minél kellemesebbé tegyék. Azért van erre szükség, mert akik hozzájuk fordulnak, könnyebben megnyílnak az otthonos környezetben. Ezt a gondolatot vitte végig következetesen Dr. Baktay Zelka, lapunk szakértője. Számára egyszerűen az otthon a rendelő...
A szerkesztő ajánlja