SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendben van, ha nem adja kölcsön!

Beszédes Henrietta [cikkei] - 2022-05-27
Szerinted vannak a játszótéren íratlan szabályok? A szülők sokféleképpen vélekednek erről, mindenki a saját tapasztalata szerint, ami a birtoklását illeti. Nézd meg, mire gondolok pontosan!
Rendben van, ha nem adja kölcsön!

Nagy sikere volt a legújabb TikTok videómnak, a játszótéri szituációkról. Ha nem láttad, itt pótolhatod. Kattints ide!

Mivel kaptam több kommentet arra vonatkozóan, hogy mégis mi a helyes kommunikáció egy játszótéren, amikor a gyerekek még nem tudnak megegyezni, ebben a cikkben erre hozok neked pontos példákat. 

0. lépésként azt emelném ki, hogy amikor a gyerekek egymás játékait szeretnék kipróbálni, érdemes nem beleavatkozni ebbe nekünk szülőknek. Az élet nap, mint nap tartogat olyan eseteket, ahol taníthatjuk és nevelhetjük a gyermekünket. Ez is egy ilyen helyzet. Oldják meg közösen, hiszen biztosan képesek pár kedves mondattal elintézni a cserét. Így önállóságra neveled, és arra, hogy közösen is meg lehet oldani a dolgokat, nem kell külső segítség. Ha pedig úgy érzed ezt még gyakorolni kell, kezd ezekkel az alap mondatokkal.

homokozóban játszó gyerekekek
Fotó: Polesie Toys / pexels.com

1. lépés: Nemet mondani intelligensen is lehet! 

A napokban olvastam egy csodás gondolatot, ami úgy szólt, hogy ha nem értünk egyet valamiben, az nem azt jelenti, hogy gyűlöllek. Szóval ha a gyereknek annyira fontos egy játék, hogy nem adja épp kölcsön, attól még lehet kedves és oda tud adni másik játékot, vagy tud közösen játszani a másik gyerekkel. Ezt megtaníthatod neki, hogy kedvesen fejezze ki azt, ha épp nem adja kölcsön. 

"Ezt most nem szeretném odaadni" / "Ez nekem fontos." - Viszont adjunk helyette mást, ha van rá mód. "Ezt most nem szeretném odaadni, de van kedved kipróbálni a labdám?" És máris fel tudott ajánlani egy alternatívát.

2. lépés: Ne legyen erőszak!

Amikor indulásra készen álltok, de a motort, rollert vagy biciklit épp más használja, tud a gyermeked szólni: "Indulunk, szeretném visszakérni a motorom." "Kérlek add vissza, szeretnék vele játszani. " Ezzel a mondattal semmi gond nincs, egészen addig, amíg minden szülő ezt tanítja a gyerekének, hiszen akkor megértő lesz minden gyermek. :) 

homokozóban játszó gyerek
Fotó: Yaruta / depositphotos.com

3. lépés: Amikor fordul a kocka

Abban az esetben, ha a te gyermekednek tetszik meg valami újdonság a játszótéren, mondja ezt: "Elkérhetem?", "Kipróbálhatom?", Megengeded, hogy megnézzem? Én is odaadom a lapátom." És már meg is volt a csere.

 

Egyszerűnek hangzik, mert valójában minden emberben benne van a tisztelet, csak a sok negatív tapasztalat és a minták nem hagyják, hogy ilyen egyszerűen is csináljuk. 

Persze van jó néhány kommunikációs eszköz és természeti törvény, ami segít abban, hogy a legnagyobb együttműködés és megértés legyen a szülő-gyerek között. Ez a cikk kifejezetten a játszótéri helyzeketet részletezte. 

Ha viszont azt érzed, van olyan, amikor a gyermekednek egyik fülén be, majd a másikon ki, és nem értetek egyet, hallgasd meg a Tudatos kommunikáció hanganyagot. Már több száz szülőnek segített és azért ilyen olcsó, mert a kommunikáció minden életterületnek az alapja. Ha nem tudsz hatni a kommunikációddal, a nevelés halott ügy. Kattints a képre és nézd meg!

 

 

Jó tanulást! 

Beszédes Henrietta 

Gyereknevelési specialista 

Boldog Gyerek Alapító

www.boldoggyerek.com 

 

Beszédes Henrietta


Beszédes Henrietta
Gyereknevelési specialista

Elérhetőségeim:
Honlap: boldoggyerek.com/
Facebook: Boldog gyerekek - A gyereknevelés öröm
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja