SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Rendben van, ha nem adja kölcsön!

Beszédes Henrietta [cikkei] - 2022-05-27
Szerinted vannak a játszótéren íratlan szabályok? A szülők sokféleképpen vélekednek erről, mindenki a saját tapasztalata szerint, ami a birtoklását illeti. Nézd meg, mire gondolok pontosan!
Rendben van, ha nem adja kölcsön!

Nagy sikere volt a legújabb TikTok videómnak, a játszótéri szituációkról. Ha nem láttad, itt pótolhatod. Kattints ide!

Mivel kaptam több kommentet arra vonatkozóan, hogy mégis mi a helyes kommunikáció egy játszótéren, amikor a gyerekek még nem tudnak megegyezni, ebben a cikkben erre hozok neked pontos példákat. 

0. lépésként azt emelném ki, hogy amikor a gyerekek egymás játékait szeretnék kipróbálni, érdemes nem beleavatkozni ebbe nekünk szülőknek. Az élet nap, mint nap tartogat olyan eseteket, ahol taníthatjuk és nevelhetjük a gyermekünket. Ez is egy ilyen helyzet. Oldják meg közösen, hiszen biztosan képesek pár kedves mondattal elintézni a cserét. Így önállóságra neveled, és arra, hogy közösen is meg lehet oldani a dolgokat, nem kell külső segítség. Ha pedig úgy érzed ezt még gyakorolni kell, kezd ezekkel az alap mondatokkal.

homokozóban játszó gyerekekek
Fotó: Polesie Toys / pexels.com

1. lépés: Nemet mondani intelligensen is lehet! 

A napokban olvastam egy csodás gondolatot, ami úgy szólt, hogy ha nem értünk egyet valamiben, az nem azt jelenti, hogy gyűlöllek. Szóval ha a gyereknek annyira fontos egy játék, hogy nem adja épp kölcsön, attól még lehet kedves és oda tud adni másik játékot, vagy tud közösen játszani a másik gyerekkel. Ezt megtaníthatod neki, hogy kedvesen fejezze ki azt, ha épp nem adja kölcsön. 

"Ezt most nem szeretném odaadni" / "Ez nekem fontos." - Viszont adjunk helyette mást, ha van rá mód. "Ezt most nem szeretném odaadni, de van kedved kipróbálni a labdám?" És máris fel tudott ajánlani egy alternatívát.

2. lépés: Ne legyen erőszak!

Amikor indulásra készen álltok, de a motort, rollert vagy biciklit épp más használja, tud a gyermeked szólni: "Indulunk, szeretném visszakérni a motorom." "Kérlek add vissza, szeretnék vele játszani. " Ezzel a mondattal semmi gond nincs, egészen addig, amíg minden szülő ezt tanítja a gyerekének, hiszen akkor megértő lesz minden gyermek. :) 

homokozóban játszó gyerek
Fotó: Yaruta / depositphotos.com

3. lépés: Amikor fordul a kocka

Abban az esetben, ha a te gyermekednek tetszik meg valami újdonság a játszótéren, mondja ezt: "Elkérhetem?", "Kipróbálhatom?", Megengeded, hogy megnézzem? Én is odaadom a lapátom." És már meg is volt a csere.

 

Egyszerűnek hangzik, mert valójában minden emberben benne van a tisztelet, csak a sok negatív tapasztalat és a minták nem hagyják, hogy ilyen egyszerűen is csináljuk. 

Persze van jó néhány kommunikációs eszköz és természeti törvény, ami segít abban, hogy a legnagyobb együttműködés és megértés legyen a szülő-gyerek között. Ez a cikk kifejezetten a játszótéri helyzeketet részletezte. 

Ha viszont azt érzed, van olyan, amikor a gyermekednek egyik fülén be, majd a másikon ki, és nem értetek egyet, hallgasd meg a Tudatos kommunikáció hanganyagot. Már több száz szülőnek segített és azért ilyen olcsó, mert a kommunikáció minden életterületnek az alapja. Ha nem tudsz hatni a kommunikációddal, a nevelés halott ügy. Kattints a képre és nézd meg!

 

 

Jó tanulást! 

Beszédes Henrietta 

Gyereknevelési specialista 

Boldog Gyerek Alapító

www.boldoggyerek.com 

 

Beszédes Henrietta


Beszédes Henrietta
Gyereknevelési specialista

Elérhetőségeim:
Honlap: boldoggyerek.com/
Facebook: Boldog gyerekek - A gyereknevelés öröm

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja