SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Pörög, tombol, kiabál, verekszik?

Levendula Lilla [cikkei] - 2020-11-18
Ezekkel a módszerekkel tudod segíteni a gyermeked, ha óvoda-iskola után kiborul és hisztissé, verekedőssé, dacossá válik.
Pörög, tombol, kiabál, verekszik?

„Mióta elkezdődött az iskola/óvoda, a gyerekemet kicserélték. Az eddig alapjában véve szófogadó, jókedvű gyermekem most pörög, dobál, a testvéreivel veszekszik, nem fogad szót. Lassan ez a viselkedés nem csak a testvérével való kapcsolatára hat rosszul, de köztünk, szülők között is hatalmas feszültséget, parázs vitákat eredményez.”

Az elmúlt időszakban ez volt az egyik leggyakoribb megkeresés szülőktől.

Három gyermek édesanyjaként tudom, hogy ez a helyzet mennyire idegőrlő.
Tudom milyen az, amikor este azon gondolkozol, hogy mit lehetne tenni, mert már nem bírod. Tudom milyen, amikor bűntudattal, lelkiismeret-furdalással fekszel le aludni, mert elpattant az utolsó idegszálad is és kiabáltál.

Hogyan segíthetsz magatoknak?

Nézzük meg a helyzetet: új környezetbe került a gyermek, új ingerek veszik körül, legalább 15-20 másik gyermek látványa, hangja, ugra-bugrálása, esetenként érintései és több óvónéni-tanítónéni szabályaihoz kell alkalmazkodni.

Ez a sok-sok inger a gyermek aruosal szintjét (idegi-hormonális rendszer izgalmi szintje) megemeli és az agyában aktiválja a fight-flight stresszválaszt.

Mi ez az állapot?

Abban az esetben, ha testünk vélt vagy valós stresszt érzékel, bekapcsol egy evolúciós, az állatoknál és az embereknél is megtalálható stresszválasz, aminek az a szerepe, hogy az egyén (és a faj) túléljen.

Akkor, amikor még ősemberek voltunk és a ragadozóktól kellett megvédeni magunkat, az agyunk felmérte, hogy akkor nagyobbak-e a túlélési esélyeink, ha leütjük a kardfogú tigrist (fight) vagy elmenekülünk előle (flight). Láthatjuk, hogy mindkét cselekvés mozgással jár.

Egy iskolás-óvodás gyermek kardfogú tigrise a sok-sok új inger, a megfelelési vágy, a „legyél jó”. Akkor, amikor ő a testvérét püföli, az ételt dobálja, ha kétszázezredszerre ugrik le a szekrény tetejéről, tulajdonképpen nem csinál mást, mint levezeti azt a mozgási „kényszert”, amit a stresszhormonok okoznak a testében.
A szervezetnek kb fél óra kell ahhoz, hogy visszahozza magát abba az állapotba, amikor már tudja kezelni a stresszt (window of tolerance).

Fight-flight

Hogyan kezeljük?

Van, akinél már az is jelentős javulást eredményez, ha az óvoda-iskola után beteszünk valamilyen mozgást: játszóterezést, parkban futkározást.

Segíthet még, ha csökkentjük az ingereket: kevesebb képernyőidő, több sátrazás, kuckózás, zajok redukálása.

Gyakori az is, amikor a gyermek átbillen és sírni kezd, de úgy, hogy semmire nem reagál. Ilyenkor mindig vigyük biztonságos helyre. Biztonságos hely alatt itt azt a helyiséget, azt a területet értem, ami az ő kedvenc helye és ahol nem tud kárt tenni magában. Figyelj arra, hogy nyugodt, vagy semleges, de határozott hangon beszélj hozzá. Olyan pózban legyél, amiben lát téged: látja a kezed, az arcod, a mozdulataidat. Ha már reagál, kérdezd meg, hogy megölelheted-e, inna-e egy kis vizet.

Vannak olyan gyermekek, akiknek miután a biztonságos helyre lettek víve, szükségük van pár perc magányra. Ők még hevesebben sírnak, ha hozzájuk érsz. Ilyenkor érdemes egy kis szünettel alkalmazni a fent leírtakat.

Másoknak pedig az segít, ha végig ölben vannak tartva és közben szorosan ölelik őket.

Ha kérdésed van, tedd fel nyugodtan privátban!

Kép forrása: Zahra Amiri fotója az Unsplash oldaláról

 

Levendula Lilla


Levendula Lilla
pszichológus, pszichológiai konzultáció, coaching

Elérhetőségek:
E-mail: levendula.lilla.tanacsadas@gmail.com
Honlap: www.levendula-lilla.net
Telefon: +36-20/9450310

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja