SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérgező rokon és karácsonyi vacsora? Így éld túl!

Levendula Lilla [cikkei] - 2020-12-21
A legtöbb családban van legalább egy olyan ember, aki, ha megjelenik, görcsbe rándul a gyomrod és tudod, hogy beléd fog kötni. Tojáshéjon lépkedsz, próbálod kikerülni őt, próbálsz úgy válaszolni, hogy az a lehető legkevesebb támadási felületet adj neki, de legtöbbször van egy pont, amikor a kilőtt nyíl eltalál és az összejövetel veszekedésbe torkollik.
Mérgező rokon és karácsonyi vacsora? Így éld túl!

Fenyőillat, szépen megterített asztal. Ez az az időszak, amikor a legfontosabb kapcsolatainkat ünnepeljük. Mégis a legtöbb családban van legalább egy olyan ember, aki, ha megjelenik, görcsbe rándul a gyomrod és tudod, hogy beléd fog kötni.

A nagymama, aki folyamatosan a főztödet, az otthonod tisztaságát, a gyermeknevelési módszereidet veszi célba. A nagypapa, aki kéretlen karrier tanácsokkal látja el a férjedet. A nagybácsi, aki a legintimebb részleteket árulja el az éppen aktuális partnereiről. A testvér, aki a saját vélt vagy valós érdemeit-értékeit próbálja felnagyítani azzal, hogy számodra fájdalmas és kényelmetlen kérdésekkel keseríti meg az egyébként gejlre sikerült bejgli ízét…

Hogyan kezeld ezeket a helyzeteket megfelelően?

Ilyenkor többnyire két hibát követünk el:
1.) egy frusztráló pillanatot egy romboló helyzetté változtatunk
2.) tévesen felnagyítjuk egy olyan ember hatását az életünkre, aki egyébként nem tölt be szerepet a mindennapjainkban.

Mit tudsz velük kezdeni?

  • ha beléd köt, ha kéretlen tanácsokkal lát el: egyszerűen ne válaszolj rá
  • ha zavaró részleteket dörgölnek az orrod alá: tégy úgy, mintha a bevásárló listájáról mesélne, ne mutass különösebb érdeklődést
  • ha a kérdésével érzékeny pontra tapintott, válaszolj rá a lehető legegyszerűbben.

Segíthet, ha könnyed, humoros válaszokkal készülsz, ha van a családban egy szövetségesed, aki kisegít, ha éppen te vagy a téma. A családok többségében van egy valaki, akire általában odafigyelnek, akinek a szavára felkapják a fejüket és csöndben maradnak, ha megszólal. Ő lesz a te embered. Kérd meg előre, hogyha az adott téma felmerül, akkor mentse a helyzetet.
Ha minden kötél szakad, az is megoldás, ha kilépsz a szituációból: kiviszed a tányérokat a konyhába, megnézed, hogy kit ugat a kutya, kimész mosdóba.

Azok, akik sokszor megfordulnak ún. mérgező emberek között és kértek már szakmai segítséget, tanultak coping technikákat. Ezek segítségével mentálisan meg tudnak küzdeni az adott helyzettel. De mi van, ha az adott körülmények között ezeket nagyon nehezen tudod gyakorolni? Mert mondjuk, ha kimész, akkor követ és mondja-mondja-mondja…
Ilyenkor tudatosítanod kell magadban, hogy épp érzelmileg támadva vagy. Miközben ezt folyamatosan szem előtt tartod, figyelsz arra is, hogy ne menj bele a játszmába. Keress egérutat és menekülj ki egy alkalmas pillanatban a helyzetből.
Ennek a tudatosságnak a létrehozása és fenntartása a kulcs.

Szívből kívánom, hogy mindenkinek boldogan, örömtelin teljen az ünnep!

 

kép: freepik.com

Levendula Lilla


Levendula Lilla
pszichológus, pszichológiai konzultáció, coaching

Elérhetőségek:
E-mail: levendula.lilla.tanacsadas@gmail.com
Honlap: www.levendula-lilla.net
Telefon: +36-20/9450310

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja