SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megalakult a Tanárok a Tanárokért csoport: 300 tanár azonnal beszünteti a munkát, ha retorzió éri a kollégáit

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-20
Azonnali munkabeszüntetés. Ez a válaszuk a pedagógusoknak a tankerületek felől érkező retorziókra. Eddig 300-an jelezték, hogy hajlandóak az azonnali munkabeszüntetésre.
Megalakult a Tanárok a Tanárokért csoport: 300 tanár azonnal beszünteti a munkát, ha retorzió éri a kollégáit

Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport

Megalakult a Tanárok a Tanárokért nevű szolidaritási csoport, a közlemény szerint pedig 300 pedagógus vállalja, hogy azonnal beszünteti a munkát, amennyiben retorzió éri a kollégákat. 

Ennek pedig komoly következményei lehetnek:

  • megbéníthat egész tankerületeket
  • több iskolában leállhat az oktatás.

A pedagógusok remélik, hogy minél többen csatlakoznak majd hozzájuk. 

A levél szövegét változtatás nélkül közöljük: 

„Tisztelt Tankerületi Igazgató Asszony!

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ön és tankerületi igazgató társai 2022. október folyamán beosz­tottaik figyelemfelhívó akcióit munkaügyi-fegyelmi kérdésként kezelték, számos esetben a rendkívüli felmentés lehetőségével fenyegették meg, öt esetben pedig elbocsátották az Önök által foglalkoztatott tanárokat.

A joggal való visszaélés tilalma a polgári jog egyik alapelve. Magyarországon a véleménynyil­vánítás és a munkavállalói érdekek védelmében való együttes fellépés, ezen belül a munka­beszüntetés mindenkit megillető alkotmányos alapjog, melyet a 2022. évi V. törvény – sokak megítélése szerint – a pedagógusok kárára aránytalanul korlátoz. A joggal való visszaélés hathatós jelzésére törvényes eszköz nem áll rendelkezésre, sztrájk is csak szociális és gazdasági érdekek védelmében kezdeményezhető.

A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak. Az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkez­dését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.

Mindezek miatt a Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport mintegy 200 (szerk.: a fiss információk szerint már 300) tagja elhatározta, hogy az összefogásban részt vevő kollégákat, intézményeket ért bármely súlyos retorzióra azon­nali munkabeszüntetéssel válaszol, így vállalva szolidaritást az érintett pedagógusokkal.

Őszintén reméljük, hogy az ágazat dolgozói és irányítói közötti párbeszéd mielőbb helyreáll, és sikerül mindenki számára elfogadható, jövőbe mutató megoldásokat találni.

2022. október 18.

Tanárok a Tanárokért”

A közlemény szövege pedig:

A pedagógusok sztrájkjogának kiüresítése miatt több száz tanár úgy döntött, hogy polgári engedetlenséggel gyakorolja véleménynyilvánítási jogát.

Ezeket a kollégáinkat a tankerületi vezetők elbocsátással fenyegetik, a Kölcsey Gimnázium öt tanárának állását pedig azonnali hatállyal meg is szüntették.

Mi, a Tanárok a Tanárokért szövetségben résztvevő pedagógusok, szolidaritást vállalunk a megfenyegetett és elbocsátott kollégáinkkal. Mindannyian megegyeztünk abban, hogy ha újabb retorzió ér tanártársat vagy iskolát, jelen pillanatban 250 pedagógus kész azonnali munkabeszüntetésre, így vállalva szolidaritást az összefogásban résztvevő pedagógusokkal, intézményekkel.

Ha te is szeretnél a szolidaritás tagja lenni, írj vagy csatlakozz:

Google form: 
https://forms.gle/yBrowsiCDjLQr2jS7

Köszönjük!

Tanárok a Tanárokért


Soha nem látott szolidaritási hullám a tanárokért

Szeptemberben indult a szolidaritási hullám a pedagógusokért. Már két országos sztrájk is volt, miközben szinte minden nap más helyszínen - iskolák és tankerületek előtt - történik valamilyen demonstráció. A Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát azért rúgták ki, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. 

A pedagógusok agasabb fizetésért, a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért küzdenek. 

Olvasd el ezt is: 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja